Alex

Egyre több a céges laptop

Európában jelenleg a vállalatoknál használt személyi számítógépek 34%-a notebook. A kivételesen magas növekedési ütemet mutatja, hogy ugyanez az arány 2005-ben jóval 30% alatti volt. A megkérdezettek több mint 78%-a tartja a mobil IT eszközöket kiemelkedően fontosnak a vállalata életében.

Elmúltak már azok az idők, amikor a dolgozók ugyanannál az asztalnál ültek hétfőtől péntekig, 9 és délután 5 óra között. Felgyorsult világunkban az üzletemberek egy hét alatt akár a világ több különböző országában is tárgyalnak. És mivel az üzlet nem várhat addig, amíg visszatérnek irodájukba, a mobil eszközökre, mint a mobil telefonokra, pda-kra és az üzleti világban különösen fontos notebook-okra állandó, és egyre növekvő igény mutatkozik. Bár a nagyvállalatok még mindig első helyen állnak a mobil eszközök használatában, a kis- és középvállalatok rendkívül nagy ütemben zárkóznak fel: ma a vállalatok 70%-a használ ilyen eszközöket.

A TNS/Infratest felmérése szerint a megkérdezettek számára első helyen a rugalmasság, majd a vezeték nélküli működés áll a mobil eszközök használata mellett. A WLAN - különösen otthoni irodákban - ugyan még mindig a legelterjedtebb módja az Internet-csatlakozásnak, de egyre inkább teret nyer a mobil szélessávú szolgáltatások használata: a legalább száz munkavállalót foglalkoztató vállalatok több mint 50%-a már ezeket veszi igénybe.

A modern notebook fejlesztések egyre inkább a középpontba helyezik az olyan tulajdonságokat mint a beépített nagysebességű 3G/UMTS modul, leegyszerűsítve ezzel a mobil szélessávú alkalmazást. Az európai cégek több mint 60 százalékánál fontos kérdéssé vált a beágyazott mobil szélessávú eszközök alkalmazása. Nagyra értékelik a beépített antennák révén javuló térerőt, a hosszú működési idejű akkumulátorokat valamint a SIM kártya sérülése illetve a lopások elleni egyre nagyobb fokú védelmet. Nem meglepő ezért, hogy a vezeték nélküli kommunikációt használók 71 százaléka fontos tényezőnek tartja a beágyazott UMTS modult üzleti notebookjaiknál. Azok közül, akik már jelenleg is használnak mobil széles sávú eszközöket 68 százalék állítja, hogy már nem is tudna hatékonyan dolgozni nélküle.

A tapasztalható lelkesedés ellenére sok cég marad szkeptikus a mobil felszerelésekkel szemben. A TNS piackutatásának eredménye szerint a legnagyobb aggodalom a vállalati vezetők részéről a biztonsági megoldásokkal kapcsolatos. Az adatok elvesztése áll a lista élén, amit az idegenek céges adatokhoz és hálózathoz való hozzáférése követ, majd a készülék ellopása, és a vírusok által okozott károk is szerepelnek a listán.

Sok potenciális vásárlói aggodalom könnyen kezelhető. A vállalkozásoknál ugyanis a mobilizálási stratégia együtt jár az alacsonyabb adminisztrációs költségekkel, mint ahogy a felmérésben részt vevő vállalatok 65%-nál ezt máris tapasztalják. A környezetbarát termékek és a dizájn szintén fontos vásárlási szemponttá váltak. A vállalatok 70%-a már "zöld" termékeket vásárol és több mint 50%-uk a notebook külső megjelenésére is figyelmet fordít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!