SG.hu

A gyárakban is segít a mesterséges intelligencia

Az ABB Abilityre és a Watsonra alapozott első két közös ipari megoldás a gyári termelés és a villamosenergia-hálózatok terén biztosít majd valós idejű kognitív döntéstámogató információkat.

Az ABB és az IBM bejelentette, hogy stratégiai együttműködést létesít, amelynek keretében az Ability platformot ötvözik a Watson ipari internet-alapú kognitív képességeivel, hogy új értéket teremtsenek az ügyfelek számára a közművek, az ipar, valamint a közlekedés és az infrastruktúra terén. Az ügyfelek profitálhatnak az ABB kiemelkedő iparági szaktudásából és digitális megoldásainak széles kínálatából, amelyet az együttműködés keretében ötvöznek az IBM-nek a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, valamint a különböző ipari vertikumok terén felhalmozott szaktudásával.

"Ez a hatékony kombináció többet kínál a jelenlegi összekapcsolt rendszereknél, amelyek egyszerűen csak adatgyűjtési feladatokat végeznek. Az új rendszer ipari folyamatokból és olyan gépekből áll, amelyek az adatok felhasználása alapján a hosszabb üzemidő, a nagyobb sebesség és a magasabb hozam érdekében érzékelést, elemzést és optimalizálást hajtanak végre, illetve be is avatkoznak” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.

Az új megoldások javítják a minőségellenőrzést, csökkentik az állásidőt, valamint növelik az ipari folyamatok sebességét és hozamát is, túlszárnyalják a jelenlegi, egyszerűen csak adatgyűjtést szolgáló összekapcsolt rendszerek szintjét. Az adatokat értelmezésre, érzékelésre, következtetésre és lépések megtételére használó kognitív ipari gépek segítségével az ipari szereplők kiiktathatják majd alacsony hatékonyságú folyamatokat és a felesleges, redundáns feladatokat.

"Az ABB-vel most megkötött fontos együttműködésnek köszönhetően a Watson a gyártás, a közművek, a közlekedés és más szektorokban még nagyobb teret nyer az ipari alkalmazások során” – nyilatkozta Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója és az igazgatóság elnöke. Az ipari vállalatok termékeivel, létesítményeivel és rendszereivel kapcsolatos adatok ugrásszerű haladást ígérnek az innovációban, valamint a hatékonyság és a biztonság fejlesztése terén is. Az ABB és az IBM például a Watson mesterséges intelligenciájának alkalmazásával elősegítheti a hibák beazonosítást. A megoldásban az ABB rendszere végzi a valós idejű termelési állapotadatok („production images”) gyűjtését, majd a szükséges elemzést az IBM gyártáshoz kifejlesztett ipari internet-alapú megoldása, a Watson IoT for Manufacturing hajtja végre. Ezeket a vizsgálatokat korában manuálisan végezték, így a folyamat gyakran lassú és hibákkal terhelt volt.

A vállalatok úgy növelhetik a gyártósorok kapacitását, hogy közben javítják a pontosságot és biztosítják a minőségi színvonalat. Ahogy az alkatrészek végighaladnak a gyártási folyamat fázisain, a megoldás jelzi a gyártó felé a szerelvény minőségében észlelt olyan kritikus hibákat, amelyek szabad szemmel nem is érzékelhetők. A hibaüzeneteknek köszönhetően a minőségellenőrzési szakemberek gyorsan beavatkozhatnak a folyamtokba. A hibák gyorsabb azonosítása pozitív hatást gyakorol a gyártósoron lévő összes árura, segítségével a vállalat növelheti versenyképességét, elkerülheti a költséges termékvisszahívásokat, és megelőzheti, hogy hírnevén csorba essen.

Az ABB és az IBM a Watson képességeit arra is használja, hogy historikus és időjárási adatok alapján prognosztizálja a kínálat szerkezetét a villamosenergia-termelésben, illetve a kereslet alakulását a fogyasztásban, ezáltal a villamos ipari közüzemi cégek optimalizálni tudják az üzemeltetését és karbantartását azoknak a meglévő intelligens hálózatoknak („smart grid”-eknek), amelyeknek a hagyományos és a megújuló energiaforrások új egyensúlya miatt egyre komplexebb követelményeknek kell megfelelniük. A megoldás a hőmérséklet, a napsütéses órák száma és a szélsebesség előre jelzett értékei alapján prognosztizálja a fogyasztói oldalon jelentkező keresletet, ami alapján a közüzemi vállalatok meghatározhatják az optimális terhelés-kezelést és a valós idejű árakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!