Berta Sándor

Rádiódíjat akartak bevezetni a PC-kre Németországban

Egyetlen helyi tanuló sem kötelezhető csak azért rádiódíj fizetésére, mert van egy internetezésre képes számítógépe - állapította meg a münsteri közigazgatási bíróság. Az Az.: 7 K 1473/07 számú ítéletével a testület hatályon kívül helyezte a kölni WDR határozatát.

Egy diák, akinek nincsen sem televíziója, sem rádiója, olyan nyilatkozatot tett a WDR-nek, hogy a PC-jét sem használja rádió-, illetve televízióműsorok vételére. A WDR azonban a 2006 végén lejárt és fizetési mentességet biztosító türelmi időszak után 16,56 eurót követelt tőle. A fiatal azonban nem teljesítette a követelést és arra hivatkozott, hogy ilyen alapon gyakorlatilag bármely készülék után lehetne fizettetni rádiódíjat, amelyik elméletileg alkalmas a rádióadások vételére. Az ügyből végül bírósági eljárás lett és az első fokon eljáró münsteri közigazgatási bíróság hetedik tanácsa megsemmisítette a WDR rádiódíj-fizetésekre vonatkozó határozatait.

A testület kimondta, hogy még ha egy eszköz önmagában alkalmas is lehet a rádióműsorok vételére, annak tulajdonosa csak ezért nem kötelezhető rádiódíj fizetésére. Ráadásul ma már a számítógépek mellett a notebookok, az UMTS-t támogató mobilok, sőt egyes internetezésre is alkalmas hűtőszekrények is képesek a rádiók műsorának hallgatására. Azonban különbség van aközött, hogy valakinek ilyen berendezés van a birtokában és aközött, hogy azt valóban használja-e a rádióadók vételére.

Az ARD és a ZDF által tavaly készített tanulmány is ezt támasztja alá. Az online lévő felhasználóknak ugyanis csak a 3,4, míg a teljes lakosságnak csupán a 2,1 százaléka hallgatott rendszeresen online rádióműsorokat. A bíróság végül kiemelte, hogy mivel a WDR nem tudta bizonyítani, hogy az illető valóban rendszeresen hallgatta-e a rádióműsorokat, így nem dönthetett másként. Németországban 2006 óta egyre nagyobb az ellenállás a rádiódíj ellen és sokan szeretnék módosítani a vitatott jogszabályt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)