MTI

Börtönbüntetés neonáci internetes újságért

Börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön két férfit Csehországban egy neonáci internetes újság kiadásáért.

Erik Sedlácek három, míg Libor Budík két évet kapott azért, hogy 2003 és 2004-ben főszerkesztői voltak a Poslední generace (Utolsó Generáció) című neonáci internetes újságnak - döntött a városi bíróság csütörtökön a délkelet-csehországi Havlíckuv Brodban. A testület szerint az internetes újságban zsidóellenes gyűlöletet keltő írások jelentek meg, amelyek nyíltan megkérdőjelezték a holokausztot, és a zsidók megsemmisítésére szólítottak fel. A bíróság úgy véli: bizonyítható, hogy ilyen írások megjelentetésével a vádlottak megsértették az emberi szabadságjogokat védő paragrafust. Mindkét "főszerkesztő" nyíltan vallja, hogy a nemzeti szocializmus híve.

Sedlácek ügyvédje az ítélet kihirdetése után azonnal megfellebbezte azt, míg Budík képviselője később dönt. Zdenek Stepánek járási ügyész kijelentette, hogy elégedett a bíróság döntésével. "A nácizmus népszerűsítése bármilyen formában önmagában is veszélyes, és még inkább az, ha ezt valaki nyilvánosan, az internet segítségével teszi. Bár a vádlottak korábban nem voltak büntetve, a letöltendő börtönbüntetés helyénvaló" - mondta újságíróknak a járási államügyész.

A két elítélt közül Sedlácek a csehországi neonáci körök ismert és vezető alakjai közé tartozik. Tavaly ősszel a fő szervezője volt annak a prágai Zsidóvárosba tervezett menetnek, amellyel cseh neonácik a hírhedt németországi Kristályéjszaka évfordulójáról szerettek volna megemlékezni. Sedlácek az idei októberi regionális választásokon a Vysocina régióban a szélsőséges Munkáspárt listájának második számú jelöltje. Csehországban a neonáci csoportosulásoknak rendőrségi becslések szerint mintegy 6000 aktív tagjuk van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #34
    Nagyon szep kozhely volt, de sajnos itt igen is a szamoknak nagy jelentosege van. Pl. a birosagon is sulyosbito korulmeny a tobb aldozat. Ez az orosz dologra torteno utalas pedig egyszeruen meghokkentoen oriasi szam, talan a vilag legnagyobb emberi katasztrofajakent is szamon lehetne tartani. Fontos ezeket tudni, hogy az ember vilagosan es realisan lasson annak ellenere, hogy erosen befolyasolni is probaljak a velemenyet.
  • rigidus #33
    > Orosz könyvek szerint talán,valójában csak K-Európában haltak meg ennyien . Legtöbben csak találgatnak ,de jóval 40-70 millió felett lehetnek az áldozatok.A nácikra a legrosszabb esetben 7-9 milliót tudnak papírokkal bizonyítani.

    Amikor embereletekrol van szo nem teszunk kulonbseget a kivegzoik kozott a halalos aldozatok szamaval. Egy ember hala is tragedia es ez nem tavolugras, hogy szamokkal fejezzuk ki.
  • Tetsuo #32
    Egyezunk ki abban, h mindketto rengeteg volt es maximalisan elitelendo. Az emberi ertekek lenullazasa..
  • rigidus #31
    > Amit pedig a USA csinál az sem helyes... na majd Obama.
    Hajrá OBAMA!


    Ja, hajra Obama...
  • rigidus #30
    > A terrorizmus tudod miről szól?
    A szabadságról ^^


    Ezert kar volt ennyit irod.
  • rigidus #29
    > Honnan szedsz ilyen hülyeségeket?

    Nyilvan nem az ujjambol szoptam ha mar leirtam.
  • uniu #28
    Pedig sajnos egy es ugyanaz a dolog es a lenyegre is tapintottal. Csak most megfordult a kocka, most a azok a nepcsoportok irtanak (pl gazdasagi megfontolasbol - lentebb ahogy olvashato) akikkel 60 eve a sor kezdodott.
    Erdekes es ritka az olyan cikk, ahol a zsidosag egeszsegesen viszonyul a befogado orszaghoz, vagyis a sajat orszaganak tekinti azt. A ciganysag korott is van egy par de aki ilyet tesz -vagy tenne- a tobbiek kikozositik ezert.
  • Sanyix #27
    Igen, sőt még gazdasági érdekekből is. Mostanában is hallottam, valakit kinyírt a moszad, de nememléxem konkrétan kit és miért.
    A 2. vh után is a szerintük bűnös emberek meggyilkolása, vagy elrablása és a saját új országukban (amiből ugye kirobbantgatták az angolokat és a palesztinokat, szó szerint), kirakatperek(gyak már az elrablás utasítás kiadásakor halálra ítélték) után kivégzése se éppen jogos...

    Most is iránt azért akarják megtámadni, mert van atomerőműve (persze azt mondják hogy ott biztos atomfegyvert gyártanak, mint ahogy irak televan vegyi biológiai fegyverekkel...), de persze nekik lehet atomfegyverük.
    Jelenleg a legnagyobb fenyegetés a világ ellen izrael, egy agresszív, mindenre képes állam, ami tele van atomfegyverekkel.
  • vajon kiki #26
    És akkor ehhez mit szólnának? A 168 menóra című újságban megjelent cikkhez, amit
    Lampé Ágnes írt ? Ezért mi jár? 3 év kötél ? D-8





  • Tinman #25
    Künönböztessük meg a saját népünk ritkítását, a faji tisztogatástól...
    2 külön bűn.