MTI

Azonnal el kell tüntetnie a terrorpropagandát a közösségi oldalaknak

Az Európai Bizottság szerint lényegesen gyorsabbá kell tenni az online terrorpropaganda eltávolítását, a feltöltésük után legfeljebb egy-két órán belül törölni kellene ezeket a tartalmakat az internetről - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyi biztos.

Az Európai Bizottság hat tagja internetes nagyvállalatok, például a Facebook, a YouTube és a Twitter képviselőivel tárgyalt ma Brüsszelben, hogy felmérjék az illegális tartalmak, például a gyűlöletkeltő bejegyzések és a terrorpropaganda terjedésének megakadályozása terén elért eddigi eredményeket. A találkozón Avramopulosz arról számolt be, hogy az Európai Unióban tavaly elkövetett terrortámadások többségében az interneten toborozták a merénylőket, illetve online tervezték meg a támadást. Az uniós biztos az érintett cégek, például a közösségi oldalak felelősségét hangsúlyozta, s felszólította őket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a terrorpropaganda feltartóztatása érdekében.

"Azonnali eredményeket akarunk látni. A harctér nem csak Szíriában vagy Irakban van" - fogalmazott. A brüsszeli testület ugyanakkor kiemelte, hogy az online platformok az utóbbi években jelentősen megerősítették az illegális tartalmak mihamarabbi törlését célzó erőfeszítéseiket, de még mindig bejegyzések százezrei várnak eltávolításra. Ezek minél tovább elérhetőek, annál több emberhez tudnak eljutni - mutattak rá.

Az ülést követően Julian King biztonsági unióért felelős biztos rámutatott, hogy a közelmúltban számos terrorcselekményt ezen illegális tartalmak inspirálhattak. Elengedhetetlen a hatékonyabb fellépés, "ha lehetséges, akkor önkéntes alapon, szükség esetén azonban további szabályokat fognak elfogadni". Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős tagja ezzel kapcsolatban leszögezte: "ha az online platformok nem cselekszenek proaktívan, akkor majd a törvényhozók fognak".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #3
    Ó, kérem, semmi gond. A jövőben, akinek igénye lesz arra az információra, amely az adott állam joghatóseggjei éppen tenoristának tartanak, akkor majd ezeket olyan harmadik országbeli szerverekről hívják le, amelyek nem az adott drága EU tagország területén és joghatósága alatt vannak. Eklatáns példának említhetem a méltán híres, a mértékadó és disztingvált tájékoztatás kútfejének tekinthető kuruc-in-fos nevű portált például, annak kiszolgálói lokációja okán. Hogy a tenorizmusnak tekintett anyagok nem a f*szkönyvön lesznek elérhető, hanem máshol – majd megdolgozik az egybiteske a kis agyacskáját simogató szemétért.

    Eléggé be van sz*rva az elit, hogy a kommunikációt nem ők kontrollálják immár, teljes mértékben, top-down. Ez a kontroll hasznos, ha tényleg a széles társadalomra káros információ terjed nagy tömegben, de káros, ha a kontroll csupán az elit hatalmának fenntartását szolgálja. A k*rva nagy gond az, hogy azt a potmétert, ami alapján ebben a viszonyítási rendszerben meghatározódik, mi az ami mehet és mi tiltott, az elit tekergeti, amelynek célja hatalmának fenntartása is a média segítségével. Jól ismerjük ennek kiérlelten manifeszt módját Közép Európa egyik álomországából.
  • kvp #2
    A torvenyek alapjan a helyi allam hatarozna meg mi a terror propaganda, szoval a liberalis civilekbol igy sokkal konnyebben lehet majd terrorista. Az emberek erdeket az EU szinte soha nem nezi csak szabalyozni probal...
  • Vanek úr #1
    Akkor törölhetik a FIDESZ Soros elleni terrorpropagandáját is?!? :)))