Berta Sándor

A-Space: közösségi portál hírszerzőknek

Több amerikai titkosszolgálat közösen építette fel a kémek közösségi oldalát, ahol a fejlesztők szerint a regisztrált tagok nyugodt szívvel oszthatják meg információikat egymással.

2001. szeptember 11.-e kapcsán gyakran felmerült az a gondolat, hogy az egyes szervezeteknek voltak információik egy készülő merényletről és ha ezeket megosztották volna egymással, talán elkerülhetők lettek volna a merényletek. Az amerikai hivatalok igyekeztek okulni a hibából, ezért hozta létre a 16 amerikai titkosszolgálat, köztük az ODNI, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) az A-Space nevű portált, amit immár hónapok óta tesztelnek és amely hivatalosan szeptember 22-től lesz elérhető. Belépési engedélyt csak az amerikai titkosszolgálatok tagjai kaphatnak.

"A rendszer olyan, mint egy Facebook és YouTube kémeknek, azonban ezeknél jóval több. Ez egy olyan hely, ahol a titkosszolgálatok tagjai soha eddig nem tapasztalt módon információt cserélhetnek egymással és ahol ezt nyugodt szívvel tehetik meg" - jelentette ki Michael Wertheimer, a titkosszolgálatok munkáját koordináló Nemzeti Elemző Szolgálat (NIA) igazgatóhelyettese.

S hogy mire lesz jó az A-Space? Nos, amennyiben felbukkan az interneten egy új videó Oszama Bin Ladenről, akkor az ügynököket nem csak annak tartalma érdekli, hanem az is, hogy a honlapok hogyan jutottak hozzá, kitől kapták, kik/mik láthatóak az alak hátterében, hol készülhetett a propagandaanyag stb. Ezeket a fontos adatokat korábban minden titkosszolgálat igyekezett megtartani magának, azonban a jövőben ennek vége és mindenkinek meg kell azt osztania a többi szervezettel. Csak azok kaphatnak majd hozzáférést az új oldalhoz, akik előtte megindokolják, hogy pontosan milyen célra akarják azt használni.

Felmerültek pletyák, hogy a titkosszolgálatok már hazánkban is másodlagos hírszerző eszközként használják a közösségi portálokat, például az iWiW-et. Utóbbit sokan tartják Magyarországon nem csak a vállalati munkaügyisek, de a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal "kedvenc" oldalának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #7
    Na, akkor reszkethetnek a 15 éves diákoktól... Mindig azok törik fel az ilyen komoly rendszereket...
  • locz #6
    Viccnek egész jó...XD
  • Frosty01 #5
    :D!
  • Vorpal #4
    előre röhög minden hacker
  • Tripax #3
    Jegyzem meg az iwiw- et éppen a nemzetbiztonsági hivatal kontrolálja segíti. Ebben nincsen hírérték.
  • endale #2
    A CIA meg az FBI hógyispersze.... Ha együtt akarnak működni akkor együttműködnek.
    Itt majd a besúgók, névtelen feljelentgetők, téglák regisztrálnak.
  • assdf #1
    Kicsit április 1 érzésem van ezzel a hirrel kapcsolatban...
    Legközelebb meg majd csinálnak az amerikai titkosszolgálatok egy b-space-t, ahová szigoruan csak terroristak léphetnek be megbeszélni ügyes bajos dolgaikat amiket persze semmilyen titkosszolgálat nem képes lehallgatni...

    münchausen báró meg most húzza ki magát a hajánál fogva...