Berta Sándor

Megjelentek az online vécékeresők

Útközben gyakran kerülhet az ember szorult helyzetbe, azonban nem mindig van a közelben a szükségletek elvégzését biztosító hely. Ezen a problémán igyekszik segíteni néhány megmosolyogtató, de bizonyos esetekben nagyon is hasznos szolgáltatás.

Németországban már két nyilvános toalett-kereső szolgáltatás is működik. Az ismertebb a loo2go, amelyet a 18 éves Christoph Beckmann egy barátjával, a szintén 18 éves Christian Rohowskival közösen üzemeltet. Az oldalon már összesen több mint 10 000 németországi nyilvános vécé címe található meg. A szorult helyzetben lévőket kiegészítő információk is segítik, így például megtudhatják, hogy melyik hely milyen minősítést kapott a korábbi látogatóktól. Így mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabb, igényeinek leginkább megfelelő nyilvános illemhelyet.

Amikor egy idegen városban jár Christoph Beckmann első útja a nyilvános vécékbe vezet. No nem mindig a szükség viszi oda, sokkal inkább anyagokat gyűjt, amelyeket később felhasználhat. A loo2go pontosan egy éve működik és stílusosan a Vécévilágnapon indult el. (A loo az angol szlengben budit jelent.) Christian Beckmann elmondta, hogy a honlap létrehozásának ötletét a szükség szülte, ugyanis éppen Berlinbe látogatott, amikor kétségbeesve keresett egy illemhelyet az Alexanderplatz környékén. A végre megtalált nyilvános vécé higiéniája azonban finoman szólva hagyott némi kívánnivalót maga után.

"Barátom, Christian Rohowski a kezdetekkor száz illemhelyet keresett fel személyesen. Idővel aztán egyre több toalettet ismertünk meg és került be a rendszerbe. Most már nem csak a szükségleteink elvégzése miatt keressük fel ezeket a helyeket, hanem azért is, hogy feltérképezzük őket" - hangsúlyozta az egyébként Kölnben informatikusnak tanuló fiatalember.


Az online kereső működése rendkívül egyszerű. A felhasználónak először a saját helyzetét kell megadnia, majd elég csupán néhány kattintás az egérrel és egy térképen máris megjelennek az adott település legközelebbi nyilvános illemhelyei. Ezután kiválaszthatja a legideálisabbat, leghigiénikusabbat, majd végül leadhatja a saját minősítését, amely 1-től 6-ig terjed. Az egyes érték a legjobb. Ezek a minősítések bekerülnek az adatbázisba. Fontos szempont a higiénia, a felszereltség, a várakozási idő és a személyzet viselkedése, felkészültsége. A mozgássérültek számára is látogatható, akadálymentesített toaletteket egy mosolygós smiley-jellel jelzik.

"Azt szeretnénk, hogy ha a nyilvános vécék üzemeltetői tisztábban tartanák ezeket a helyeket, és hogy a helyzet általánosan javuljon" - tette hozzá Christian Beckmann. A honlapot naponta átlagosan 500-an keresik fel. A két fiatal azt tervezi, hogy a kereső hamarosan a mobil készülékek tulajdonosai számára is elérhető lesz, így bárki akár a PDA-ja vagy a mobilja segítségével is tájékozódhat szükség esetén.

A loo2go egy hobbiprojekt, a készítőknek a szolgáltatás működtetése és továbbfejlesztése pusztán kedvtelés, később sem szeretnének ezen változtatni és nem szeretnék a portált eladni. Beckmann és a barátja hetente tíz órát foglalkoznak az oldal karbantartásával és bővítésével. A loo2go mellett egyébként létezik a gratispinkeln.de nevű oldal is, amelynek nevét leginkább Ingyen vizelésnek lehet fordítani. A szükséghelyzetbe kerülő polgárok mindenesetre alighanem áldják a két fejlesztői csapat nevét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #13
    énis. Főleg ott a képen az a fekete fehér kockás csempe... na annak csákánnyal esnék neki.
  • mad mind #12
    Jaja. Németeknél is, csak a turisták által látogatott helyeken, van WC, de máshol, már ott is ritka. Japánoknál, már jobb a helyzet, mert ott köszönhetően a sok vonatnak, elég sok van, bár ott is, a külvárosok szélén, már nem nagyon találsz.
  • Tetsuo #11
    Azert kulfoldon sem terem minden bokorban.. pl Angliaban, ebben a varosban a konyvtarin kivul meg nem talaltam..
  • Reg5 #10
    Én meg inkább tartogatom, minthogy bemenyjek a redvábás klotyóba :(
  • dez #9
    Sajnos nem csak te, hanem a külföldiek is. Aztán hiába mutogatjuk a Parlamentet, meg a Nemzetit (nem a színházat...)...
  • Sir Quno Jedi #8
    2in1!
  • Sanyix #7
    Az a gáz, hogy ha bemegyek egy nyilvános illemhelyre, ami nem egy másik kereskedelmi egységhez tartozik (de néha ott is), akkor ha csak pipilni kellett utána már hánynom is kell :\
  • turul16 #6
    En azt szoktam javasolni, hogy keresen egy kocsmat a delikvens, ott kotelezoen lenie kell. Max. elvarjak, hogy igyal meg valamit az ingyen WC-ert.

    Ep magyaraztam a kulfoldieknek, hogy mi nalunk ilyen nyilvanos illemhelyek nem igen vannak, amikor pont belbotlotunk egybe :)
  • mikloss #5
    Vagy menj amíg be nem pisálsz... és ott van.
  • barii #4
    valszag sima webes, azaz 3g-s cucchoz passzol