SG.hu

Szuperfényes LED-et készített az Osram

Az OSRAM, a Siemens konszern fénytechnikai vállalata fejlesztőmérnökei a LED-gyártásban szereplő minden technológia tökéletesítésével új rekordokat értek el laboratóriumi környezetben a fehér fényű világító diódák (LED-ek).

A cég sajtóközleménye szerint standard feltételek mellett, 350 mA működtető áramerősséggel 155 lm fényességi és 136 lm/W hatásfok-csúcsértéket értek el. 1 mm2-es chipekkel működő prototípus-LED-eket használtak. Ezek 5000 Kelvinfok színhőmérsékletű fényt bocsátottak ki (színkoordináták: 0,348/0,393). A potenciális felhasználási területek: általános világítás, autó-fényforrások, ill. minden terület, ahol nagy és nagyteljesítményű LED-ekre van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dvlac #12
    Epikurosznak: én meg ilyet vettem 60 LEd -es E27 és E14 foglalatút, nem olyan sokért, mint a Conradban

    http://interled.mediacenter6.hu/index.php?cPath=49&osCsid=e7e3576455cdc78082afe9502832e3d5
  • Epikurosz #11
    erre gondoltam
  • Epikurosz #10
    A Conradban egész jó melegfényű led-ES LÁMPÁK VANNAK E14-es és E27-es foglalattal. Az a jó, amelyik 60 fokban sugároz.
  • dez #9
    Mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen típusú (és ezzel együtt hatásfokú) volt az a LED, azon belül, hogy 1-3W-os.

    Magát a LED-et vetted, vagy kész lámpát? Utóbbiba évekkel korábbi cuccokat raknak, mert azok már elég olcsók, hogy meglegyen a haszon.
  • waterman #8
    véletlenül nem "hideg" fényűt vettél? azok nagyon rosszak. amire rá van írva, hogy "meleg" fényű, az jobb, de 90 led alatt nem szabad csodát várni.. éjszakai irányfénynek, kiegészítő fényforrásnak egy sötét sarokba, vagy csak a nappaliban kuporgó növényekre irányítva viszont egész jól használhatók.
  • Mister #7
    Pont ezen a héten kergettem ledes fényforrást, gondoltam lecserélem az 50W-os halogénjeimet 1-3 W-os ledesre, merthát csúnyán nem mindegy, hogy 10x50W, vagy 10x3W... :)
    Na aha.
    Annyira nincs fényük as ledes fényforrásnak, még 25 fokban világítósnak sem, nemhogy a 40 fokosnak, hogy az valami katasztrófa. ( A halogén 35 fokban világít, egy klasszikus villanykörte pedig akár 360 fokban is tud ).
    Szóval várom a fejelsztéseket, de ahogy elnézem, még 2-3 évnek el kell tellnie. :(
  • Annorax #6
    Tudomásom szerint a leggazdaságosabb lámpa az alacson nyomású nátriumlámpa. Hatásfoka megközelíti a 200lm/w-ot. Csak az a bibi vele, hogy egyetlen hullámhosszon sugároz ezért gyakorlatilag használhatatlan világításra.
  • Annorax #5
    Összehasonlításképp a legkorszerűbb energiatakarékos kompaktfénycsövek hatásfoka 55-60 lm/W. Vagyis 1W-ból 55-60lm fényáramot hoz ki. A 100%-os hatáskok 683lm/W-nak felel meg. Sajnos a világítástechnika még itt tart.
  • Exen #4
    Köszöntem az együttérzést
  • mindanee #3
    Én is mezei lakos vagyok...
    What is this about, anyway?