SG.hu

A LED-re épít a Philips

A Philips bejelentette, hogy elkészült a világ első olyan irodai világítási rendszere, amely teljes mértékben LED lámpás megoldásokra épül.

Az iroda, amely a Generali tulajdonában van, és a Champs-Elysées sugárút 100 szám alatt található Párizsban, mérföldkövet jelent a világítás történetében. Ez ugyanis az első alkalom, hogy funkcionális irodai világítás, amely teljes egészében LED-ekre épül, teljesen harmonizál a belsőépítészet látvány és atmoszférikus elemeivel, amelyek szintén LED alapúak.


A projekt Anthony Béchu építésszel közösen valósult meg, akit azzal bízott meg a Generali, hogy tervezzen egy "innovatív ablakot a LED-ek világára". A cég sajtóközleménye szerint a LED megoldások javítják az emberek közérzetét, és a tervezők számára sokkal nagyobb rugalmasságot biztosítanak a nyílt terek beosztásában, a mennyezet tervezésében azzal, hogy felszabadítják a világítás irányítottságát, amely túl gyakran adott a kompakt fénycsövek esetében. Különösen hosszú élettartamának köszönhetően a LED-ek a karbantartási költségeket minimális szinten tarthatóvá teszik.


Az iroda egész területén a funkcionális világítást 422 fénytesttel oldották meg, amelyeket az álmennyezet 600x600-as négyzeteibe építettek be. Az irodai térben való elhelyezkedéstől függően minden fénytestben 16 vagy 12, egyenként 2,6 wattos nagy teljesítményű LED található. Ez biztosítja az átlag 300 lux fényerőt mindenhol, és 500 lux fényerőt a munkafelületeken. A Philips különösen nagy hangsúlyt helyezett az optikák fejlesztésére. Ráadásként süllyesztett 3K2 világítótestek kerültek alkalmazásra egyenként 3 db 3 W-os LED-del a folyosókon. A megoldás megfelel az energiafogyasztásra, megvilágítási szintre és vizuális komfortra vonatkozó világítási normáknak és szabványoknak.

A LED környezetteremtő megoldásaiként a Generali a LED-eken alapuló színváltó fényeffektusok alkalmazását választotta. A két felső emelet üveghomlokzata került kivilágításra, közvetítve az épület képét a külső világ részére, irányfényként az éjszakában.


"Mindig is vezető szerepet töltöttünk be a látványelemeket szolgáló LED-ek potenciáljának felszabadításában, atmoszférát és építmények kivilágítását valósítva meg dinamikus színes LED megoldásokkal", mondta Thierry Braunecker-Becker, a Philips Franciaország Világítástechnika igazgatója. "Mostanában jelentettük be az általános világítási célra szolgáló alkalmazások széles választékát, és ma a LED utat tör magának az irodák világításába is. Az igazság pillanatának jele ez, és annak bizonyítéka, hogy a LED támadást intézett a világítástechnikai ipar szívébe. Ez igazán izgalmas, és jelentősen fel fogja gyorsítani a LED világítás növekedését."

A cég azt várja, hogy a LED alkalmazások általános célra való felhasználásának elterjedésével a LED lámpatestek piaca gyorsan fog nőni, évente több mint 30% növekedést produkálva, a tavalyi 700 milliós forgalomról 1,5 milliárd euróra nőve 2010-re.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)