MTI

Megfigyelik az e-maileket Szerbiában

A szerb internetszolgáltatók a legfelsőbb bíróságon támadják meg az országos telekommunikációs ügynökségnek (Ratel) azt a döntését, hogy kötelességük lehetővé tenni a biztonsági szolgálatoknak a korlátlan hozzáférést e-mail felhasználóik adatbázisához.

Az ehhez szükséges berendezést saját költségükre a szolgáltató cégeknek kell kihelyezniük a szolgálatokhoz. A Ratel állítása szerint a vitatott rendelet a szerb telekommunikációs törvényből fakad, annak csak technikai kiegészítése. Nem sért személyiségi jogokat, s meghozatalára a terrorizmus, a bűnözés elleni harc fokozása érdekében volt szükség. Jovan Radunovic, a testület igazgatóbizottságának elnöke ezzel kapcsolatban kórházak, szülőotthonok címére e-mailen keresztül érkező, robbantással való fenyegetésekről, újságírók, politikusok elektronikus postában történő pocskondiázásáról beszélt.

A döntés bírálói ezzel szemben felhívják a figyelmet: a Ratel törvénysértésre teremt lehetőséget azzal, hogy ellenőrizetlen hozzáférést kíván biztosítani a biztonsági szolgálatoknak személyes adatokhoz. Ahhoz, hogy valakit ezek a szervek megfigyeljenek, postáját elolvassák, bírósági döntés szükséges, de ha megkapják az előírt technikai eszközöket, akkor senki sem tudja ellenőrizni, hogy a szükséges felhatalmazás alapján cselekszenek-e valaki után nyomozva.

A megfigyelésre egyébként már ma is lehetőség van: kellő felhatalmazás esetén az internetszolgáltatók kiadják azokat az adatokat (IP cím), amelynek birtokában rá lehet tapadni egy előfizető levelezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #5
    állandó https-t te NEM tudod bekapcsolni, azt a szervernek kell támogatnia , azaz ez a gmail okossága hogy https protokollt használ. a Bökkenő viszont az, hogy a gmail CSAK és KIZÁRÓLAG a belépésnél használ https protokollt, így a jelszavadat ugyan nem fogja megtudni a szerb kormány, azonban a bejelentkezés után sima http-n megy tovább a kommunikáció, így a levelezéseidet , illetve amit te látsz, és írsz már ők is láthatják, ha nem használod a XEROBANK által támogatott TOR titkosított alhálózatot.

    a TOR hálózaton keresztülmenő kommunikáció több szinten és szabdalva-titkosítva megy a világ különböző pontjain .. kizárólag az ún. TOR-exit (a hamis IP címed átmeneti szolgáltatója) gép figyelhetné meg hogy mit küldesz , vagy fogadsz (a jelszavad ő sem tudhatja meg, mert az SSL subpipe-ot ő sem tudja megtörni) viszont ugyan kit érdekelne még ha meg is figyelne egy a világ másik pontján lévő TOR-exit gépet üzemeltető akárki..

    Az adat eredetileg 3 részre szakítva egy-egy asszimetrikus kulccsal átfűzve indul el tőled első szintű node irányába, az első szintű node-ok rátesznek egy újabb asszimetrikus kulcsot és továbbküldik 3 újabb , másodikszintű node irányába, aki nem tudja a kiindulásipontot, csak azt hogy az elsőszintű node-tól kapott egy ismeretlen packetrészletet az elsőszinttű kulccsal, majd ő is rátesz egy másodikszintű kulcsot és továbbküldi a harmadikszintű nodenak. Három db. harmadikszintű nodetól kapott 3 packetrészletet összeállítja a TOR-exit gép, aki a 3 packetrészletből egy darab 3 szinten keresztülkulccsolt packettel és az eredeti packet publikus kulccsával érkezik meg hozzá, viszont a te belső publikus kulcsod 3 irányból érkezik hozzá ezért senkinek sincsen meg a TOR-exit gépen kívül a node-swarmban. A TOR-exit gép ezután kibontja visszafele a harmadikszintű-másodikszintű majd az elsőszintű kulcsokkal a packetrészleteket, végül pedig a 3 irányból érkezett publikus kulcsoddal kibontja és összeilleszti a te privát adatodat amit küldtél neki, ezután a TOR-exit gép továbbítja a te általad meghatározott webcímre a csomagodat az élő circuiton keresztül visszajutathatja hozzád. Visszafele a helyzet ugyanaz. Senki nem tud semmit. Csupán annyit hogy honnan hova kell eljuttatnia , de azt nem hogy mit, valamint rátesz egy újabb kulcsot.

    ...a mai 128 bites vagy nagyobb kulcsokat gyakorlatilag semmilyen szuperkompjúter, vagy zombigéphálózat nem tudja feltörni csak elképzelhetetlenül, irracionálisan hosszú idő alatt , a mai technológiával ún. brute force technikával , azaz az összes lehetőség végigpróbálgatásával (több - általunk ismert univerzum összélettartama alatt) és ez független attól hogy kinek mennyire fontos az szóban forgó titkosított adatot visszafejteni éppúgy , mint ahogy független attól is hogy ki , vagy milyen szervezet végzi a titkosítás feltörését, illetve annak szándékát...
  • vajon kiki #4
    jobbat mondok: használd a xerobank.com böngészőt a gmailhez
  • JL666 #3
    1984
  • kalmarattila #2
    Csinálják ha nekik ez jó...
    Szerbiában élek, de nem nagyon izgat. Jóideje már úgyis csak Gmailt használok, na most bekapcsoltam az állandó https-t.
  • kernerster #1
    Hú milyen flamelés lesz ebből XD...A sok "mocskos szerb"ezésről meg összeesküvés-elméletezésről nem is beszélve...
    várható kommentek:
    -bárki: 1984
    -arrakistor: görbeorrúak
    -stb.