MTI

Ausztráliában figyelni lehetne a dolgozók e-mailjeit

Ausztráliában lehetővé tennék, hogy a fontos cégek figyeljék dolgozóik e-mailjeit.

A terrorizmusellenes törvények újabb tervezete szerint Ausztráliában lehetővé tennék, hogy a gazdaság számára kulcsfontosságú szolgáltatást nyújtó cégek megfigyeljék dolgozóik elektronikus levelezését és más internetes kommunikációját. "Megígérhetem: nem azokra az e-mailekre vagyunk kíváncsiak, amelyekben valaki a karácsonyi partin történtekről számol be" - próbálta megnyugtatni a közvéleményt hétfőn Julia Gillard miniszterelnök-helyettes. "Arról van szó, hogy gondoskodnunk kell az infrastruktúra létfontosságú részéről. Ha a bankrendszerünk vagy az elektronikai hálózatunk összeomlana, az súlyos következményekkel járna a társadalom számára. Védetté akarjuk tenni a lakosságot a terrorista támadásoktól" - mondta Gillard az egyik helyi televízióban.

Az ausztrál kormány jelenlegi távközlési törvénye, amelynek hatálya egy év múlva, 2009 júniusában jár le, csak a biztonsági ügynökségeknek engedi meg, hogy figyeljék alkalmazottaik kommunikációját a beleegyezésük nélkül.

A tervezett új törvények miatt kifejezték aggodalmukat a polgári szabadságjogok védelméért küzdő csoportok. "Valószínűbb, hogy ezeket (a lehetőségeket) hallgatózásra és vállalati boszorkányüldözésre fogják felhasználni, mint arra, hogy megvédjék Ausztráliát valamifajta számítógépes támadástól" - vélekedett Dale Clapperton, az internethasználók érdekeit védő szervezet, az Electronic Frontiers Australia egyik képviselője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kaadi #2
    1. a ceges email-szolgaltatas a ceg felsegterulete es szemelyes kommunikaciora nem kellene hasznalni.
    2. nemzetbiztonsagi szempontbol fontos vallalatok es intezmenyek kulonosen kell figyeljenek arra, hogy mi aramlik ki. itt nem tunik rossz otletnek a megfigyeles
    3. annak erdekeben, hogy ne legyenek vitak bele lehet irni a munkaszerzodesbe az adatvedelmi es megfigyelesi zaradekot.
    4. sok helyen kozpontilag tiltjak harmadik fel emailszolgaltatasanak hasznalatat is (Google, Yahoo, Live Mail stb.) es ez szerintem normalis. Miert is engednek meg egy elbocsajtas elott allo telekomunikacios dolgozonak, hogy elkuldjon egy adatbazist a sajat/konkurencia emailjere.
  • PíszLávJuniti #1
    Adott helyeken nálunk is megteszik, sok mással egyetemben. És?