Gyurkity Péter

Sietteti az Intel a Nehalem megjelenését

Az Intel december helyett már szeptemberben útjára indítja az új chipsorozatot, amely még tovább növelheti meglévő előnyüket az AMD-vel szemben. A cég eközben beágyazott fejlesztéseit ismertette.

Tajvani források szerint (amelyek elsősorban az alaplapgyártóktól kiszivárgott információkra hivatkoznak) a korábban megszellőztetett első három Nehalem processzor, valamint az X58 jelzésű chipkészlet a tervekkel ellentétben már szeptemberben elérhető lesz, igaz egyelőre igencsak korlátozott példányszámban. Az első méretes szállítmányok legkorábban októberben érkezhetnek meg, ám még ez is korai rajtot jelent a korábbi elképzelésekhez képest.

Nem túl meglepő, hogy a cég erre szánta el magát, hiszen elég jól haladnak a fejlesztéssel és nyilván szeretnék legfőbb vetélytársukat minél nehezebb helyzetbe hozni. Az AMD amúgy is pénzügyi gondokkal küszködik (bár azt tagadják, hogy teljes mértékben leválasztanák a gyártási részleget a vállalatról), így nagyon nehéz ősz elé néznek. A Nehalemek feladata pedig az újabb térhódítás az asztali szegmensben: a chipek ugyan már nem kompatibilisek a jelenleg használt LGA775 foglalattal, azonban a cég ígérete szerint teljesítményben és fogyasztásban olyan minőségi változást jelentenek, amiért megéri majd váltani.

Ami a beágyazott termékeket illeti, a cég itt összesen 15 különböző fejlesztéssel készül, ebből most 8 x86-alapú változatot mutattak be - ezek egy része a meglévő Atom chipekre épül, a cél nyilván a fogyasztás leszorítása megfelelő teljesítmény mellett. A Pentium M vonal továbbfejlesztéseként integrált memóriavezérlőt, valamint beágyazott kommunikációs és I/O vezérlőket kapunk, amelynek eredményeként a gyártó szerint 45 százalékkal sikerült csökkenteni az eszközök méretét, ezzel egy időben pedig 34 százalékkal szorították vissza a fogyasztást a nem integrált változatokhoz képest.

Az első fogyasztói elektronikai chip Clanmore néven még az év vége előtt érkezik, ez televíziókészülékekben és set-top-boxokban kaphat helyet. Az igazi roham azonban jövőre indul, a következő generációt képviselő Moorestown sorozattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #12
    Ez a Magyarósi Csaba régebben is többször jól lehúzta az AMD-t. Bulvár...
  • Sanyix #11
    miről beszélsz?
  • RecoPhile #10
    Hát lehet ebben valami...
  • kernerster #9
    nem akarok hirdetni, de ez olvassátok el:
    http://index.hu/tech/uzlet/ncsv080721/
  • Akuma #8
    Illene jobbnak lennie, ha már több ideje van a fejlesztésre...
  • Cobra. #7
    Remélem ez az előrehozott megjelentetés azt jelenti, hogy szereztek valami információt a 45nm-es AMD processzorok teljesítményéről és azok jobbak lesznek, mint a mostani Intel chipek.
  • dez #6
    Hát nézzük csak.. :P
    - Jó nagyok ezek a Nehalem magok, és bár 2-way SMT-sek, az AMD nem sokkal nagyobb helyen (szintén 45nm-en) két teljes értékű magot ad, ami azért mégis csak jobb...
    - Összesen 3 féle foglalat-típus... (Eleve 2 desktopon, de a 3., elméletileg szerver vonalra szánt is valószínűleg előbb-utóbb megjelenik desktopon is...)

    Most így hírtelen ennyi, ha eszembe jut még valami, szólok. ;)
  • M0RN1NGST4R #5
    én meg arra leszek kiváncsi, hogy dez az új intel sorozatnak mit fog felróni
  • Spectrum #4
    Minden flamet kerülve, nem mondta, hogy nem kezeli/terheli a több magot. Annyit, hogy vista jobb benne, pl logikusabban osztja el a terhelést, tehát gyorsabban végezhet.
    Kíváncsi vagyok mit tud majd egy intel proci integrált memóriakezelővel.
  • arty #3
    akkor én biztos csak haluzom, amikor xp alatt egy-egy program rendesen kiterheli a két magot ... (vagy a vista azért jobb, mert alapbol jobban le-terheli őket? :D )

    Megkérek minden utánam hozzászólót, h ne kezdje ajnározni a vistát, köszi van otthon, ismerem GYAKORLATBAN, az elmélet meg nem érdekel.