Gyurkity Péter

Olcsóbban jön az Intel új sorozata

Az Intel visszatér a megszokott árakhoz, hogy ezzel is könnyebbé tegye a négymagos asztali chipek térhódítását. A 40 éves évfordulóját ünneplő cég nem tervezi leváltani a Celeron családot az új Atom processzorokkal.

Tajvani források ezúttal arról adtak hírt, hogy a processzorgyártó az év vége felé megjelenő Bloomfield kódnevű chipek esetében visszatérne a korábbi generációknál már megszokott 999 dolláros maximális árhoz. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a négymagos erőművek minél gyorsabban elterjedjenek az asztali szegmensben, kiszorítva a korábbi fejlesztéseket és az AMD hasonló versenyzőit.

A cég tegnap ünnepelte megalapításának 40. évfordulóját, ezt azonban nem kísérte újabb termékek bemutatása. A fenti hír szerint azonban egy fontos változtatásra mégis sor kerül majd, ez pedig a már említett 999 dolláros árhoz való visszatérés. Ez korábban szinte magától értetődő volt az újabb generációk megjelenésekor, biztosak lehettünk benne, hogy a leggyorsabb Extreme kategóriájú chip ennyibe kerül majd. Nemrég azonban változott a felállás és a leggyorsabb példányok 1500 dolláros áron bukkantak fel, ami rögtön 50 százalékos emelkedést jelentett. Ez nyilván nem tett jót a forgalomnak és ezt a cég is belátta.

A Nehalem generáció első sorozatának leggyorsabb tagja (amely 3,2 GHz-en fut) így tehát 999 dollárba kerül majd megjelenésének pillanatában. Őt követi a 2,93 GHz-es változat 562 dollárért, majd a szélesebb tömegeknek szánt modell, amely 2,66 GHz-es órajeléhez 284 dolláros árcímkét párosít. Mindhárom processzor az LGA1366 foglalatba illeszkedik, kiszolgálásukról pedig az X58 chipkészlet gondoskodik majd. Az Intel nem fűzött kommentárt a hírhez.

Az azonban a negyedéves eredmények ismertetése alatt hangzott el, hogy az Atom család biztosan nem fogja leváltani a jó öreg Celeron sorozatot. A cég vezetői szerint a gyors és alacsony fogyasztású fejlesztésekkel egy új termékkategóriát alapoztak meg, amely nem feltétlenül esik egybe a Celeronok feladatkörével. A meglehetősen népszerű Atomok így nem foglalják el ez utóbbiak helyét, amire a mostani utánpótlási gondok miatt amúgy sem lennének képesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #25
    Látszik a hozzáértésed, megmondom: hülye vagy! Miért kell ennyire igénytelennek lenned?

    Az nem váltott régen, akinek nem volt pénze rá és most van egy kevés...egy procira! Vágod? És még lehetne mondani.

    Kit érdekel a szerver? Talán a cégeket! Szerverpiac sokkal nagyobb és jelentősebb, mint az a hülye desktop! Ez olyan, mint a VGA: az AMD kiszállt a csúcskategóriából (120k+ huf), mivel nem volt piaca! Ha a szervernek se lenne, akkor ott sem lenne. Ilyen pofon egyszerű!

    Adok egy jó tanácsot: máskor fikázás helyett inkább okosodj!
  • dez #24
    "Ki fog tenni ilyen imc-s fenómot AM2-es alapba?"

    Bárki, akinek az alaplapi BIOS is támogatja. Nem tudom, mit akartál ezzel.

    "mikor én nagyívbe szarok a szerverekre"

    Mindegy, most akkor is emiatt válthatsz majd full konfigot.
    De mint írtam, GPGPU alkalmazásban valszeg desktopon is megérezni a különbséget. (Arról az esetről nem beszélve, amikor a proci mellé van interálva a GPU, de ez csak most jön be.)
  • who am I 7 #23
    Ki fog tenni ilyen imc-s fenómot AM2-es alapba?Ki az a hülye aki 2 évvel ezelőtt azért nem vált konfigot, hogy majd jön 4 év múlva az iemcés ájemdé amit aztán überbrutálcsászárságlesz?Akinek ócsón kell jó, és nincs pénze az amd, akinek meg kell a teljesítmény az intel.Desktopon.Serveren az amd a jobb, ezt egy szóval se mondtam, hogy nem.Csak azt nem értem, hogy az ajmd fanok, mindig a szerverrel jönnek, hogy ott milyen überbrutálcsászárság van, mikor én nagyívbe szarok a szerverekre, mivel nem szerverem van, hanem DESKTOPOM.Bár, ezexerint kicsit rossz a felfogásuk
  • who am I 7 #22
    Kinek kell a háromdémárk?
  • dez #21
    Ja, az Inteleseknél idén elmarad a Karácsony, mert kell a pénz télen az új drága, full konfigváltásra... :) (Mert úgysem bírják ki. :D)
  • dez #20
    Főleg, hogy az Intel tuning abból áll, hogy szarrá húzod az FSB-t (is).

    Oké, az elavultsága főleg szerver vonalon mutatkozott meg: ott megszokott, többmagos (valódi, azokat fullosan leterhelő), memória-intenzív (sávszél+késl.) alkalmazásokban a "gyenge" Phanom alázza a "fantasztikus" Core2 alapú Xeonokat, főleg a többprocis rendszerekben. Lényeében éppen ezért kényszerűlt váltani az Intel is.

    Ezen kívül szuperszámítógépes környezetben is előnyösek ezek, amit az is mutat, hogy a Top500 nr.1 Roadrunnerben is Opteronok kezelik a memóriát a Cellek mellett. És a Cray is tervezi felhasználni a Phenomokat.

    Amúgy ha a Phenom kicsit jobban sikerült volna, asztalon is jobban ki tudná használni az IMC-ből eredő előnyét. Plusz ahol gyakoribb a kétirányú kommunikáció a videokártyával (pl. GPGPU alkalmazások), ott a HT-ből eredő előnyt.
  • Sanyix #19
    és a c2d alapú xeon miért nem alázza az opteronokat? Jaaa mert van olyan helyzet ahol a memóriakezelés jobban számít, és ott az ELAVULT fsb elvérzik? :D

    Az új sorozatban szintén imc lesz, és akkor az bizony gyorsabb lesz mint az ELAVULT fsb, és akkor futás 3dmarkhuszárkák a bótba, mert új überpownzor proci lesz.
  • who am I 7 #18
    Mondjuk, elég vicces kb 1.5 éve van 3.3-as c2d-m és ez a nagyon "ELAVÚLT" fsbs c2d valahogy szarrá alázta akkor az X2-ket.A tuning potenciál miatt :) Meg az is viccces volt ahogy harmadára zuhantak az amd árak :D Attól függetlenül, h athlonom volt előtte, megmondom őszintén, h nem bántam meg, hogy ezt az "ELAVULT" technikát vettem meg..MÉG MOST SEM.De, h ha a te szemeddel nézzük, akkor ez már ŐSKÖVÜLET"ELAVULT" :(
  • zoliapu #17
    Végűl is ez jó a felhasználóknak ha árban több kategória van (most hadjuk mennyivel gyengébb az Atom). Ebből is látszik mekkora tőkéje lehet az Intel -nek, hogy ezt is megengedheti magának.
  • Sanyix #16
    nem kell phenom. Semmi értelme játékra több magnak. Még amelyiknek beleírják a readmejébe hogy ez dualcore-t használ az is annyira használja mint amihez nem... semennyire. Lehet tesztelni is, az eredmény siralmas. Dualcoret persze érdemes venni, de csak a kényelem miatt (játék közben zavartalan hd film nézés másik kijelzőn, zenehallgatás, videokódolás, stb) :D
    sokkal jobb egy szénnéhúzott dualcore mint egy lassabb quad játékoknál, és olcsóbb is.

    Én sem cserélek procit pár évig még, főleg mert a 4400+-os x2-m ami "úccsehajtjaki" a hd3850-emet, oblivionban, és stalkerben is többször visszaveszi magát 1,6ghz-s órajelre 2,3-ról, mert annyira le van terhelve. Mellesleg elég jól húzható, legalábbis az hogy 2,3ghz-n 1 voltos feszültséggel stabil, nagyon erre utal.