Gyurkity Péter

Robbanást okozott Európában az Eee PC

Bár a globális eredmény eddig elmarad az Asus várakozásától, Európában mindenképpen siker az olcsó laptop, a cég ugyanis megduplázta jelenlétét. Idén felgyorsulhat a laptopok terjedése.

A globális számítógépes piac második negyedéves teljesítményét régiókra lebontva már a múlt héten megismerhettük. Az IDC szokásos összegzésére hivatkozva a Register azonban azt igyekszik kiemelni, hogy az Asus javuló eredményében milyen nagy szerepe volt az Eee családnak. A jelek szerint a hordozható megoldások nagyon is beváltak az öreg kontinensen.



Egy évvel korábban az Asus a teljes európai PC-piac alig 2,8 százalékát birtokolta, idén júniusra ez az arány azonban meghaladta a 6 százalékot. Ez igen fontos változás alig egy év alatt, ami elsősorban az Eee laptopoknak köszönhetően ment végbe. A cég szállításai 497 ezer darabról egészen 1,3 millió darabra ugrottak, az olcsóbb, kisméretű készülékek pedig nagyon is kedvező fogadtatásra találtak. Ezzel a gyártó Európában az ötödik helyre ugrott előre, pedig korábban nem igazán tudott labdába rúgni a nagyok mellett.

A helyzet azért is érdekes, mert globális szinten már nem ilyen kedvező a kép. Nem sikerült teljesíteni a korábbi elvárásokat, a forgalom egyelőre a tervezett szint alatt maradt. Európában mindenesetre nem lehet okuk a panaszra, hiszen míg a teljes piac 24 százalékkal bővült egy év alatt, az Asus esetében ez a mutató bőven 200 százalék felett volt.

Az első helyen egyébként az EMEA-régióban továbbra is a HP áll a maga 19,4 százalékával, a második pedig az Acer 15,7 százalékkal. A harmadik helyre a Dell futott be, amely csak alig tudta növelni befolyását és 12,4 százalékot ért el, míg a negyedik Toshiba éppen csak megelőzi az Asust, 6,3 százalékkal - szintén erős növekedést tudva maga mögött. Amennyiben azonban az Eee család sikere folytatódik, az Asus biztosan tovább lép előre a toplistán.

Tajvani források arra számítanak, hogy a Centrino 2 platform késése miatti óvatosság, valamint a készletek kipucolása révén idén felgyorsulhat a laptopok térhódítása. Az otthoni használatra szánt modelleket hamarosan követik az üzleti szférában szereplőknek szánt változatok, a gyártók pedig megkezdhetik a dömpinget - felkészülve a megfelelő utánpótlásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • passatgt #24
    sharp zaurus nyílt linuxal:)
  • Gerygrey #23
    Dejó, ez miez? :)
  • Epikurosz #22
    Van már Eee 40 (80?) GB SSD-vel, 100k-ért. MM-ben.
  • passatgt #21


  • Kovász #20
    Azért azt ne feledd, hogy ezekbe az alsókategóriás 15,4"-os laptopokba hiába van jó proci meg sok memória, játékra nem alkalmas, mert csak egy igen zsenge videókártya van benne.. Szal jáccani ezzel se meg azzal se nagyon fogsz tudni. Irodai munkánál meg majdhogynem tök mindegy, hogy egy sima cerka vagy egy C2D van-e a masinába..
  • foregister #19
    nudly: akkor nem neked való az eeepc.
    Én az új, 901 illetve az 1000-es verzióra izgulok. Nekem a 15,4" az már nagy, ráadásul az atom nem melegszik, nincs a ventinek olyan hangja mint teszem azt a C2D-s rendszerek esetében van. Nekem kicsi gép kell amibe lehessen jegyzetelni, netezni és emailezni. Másra nem is kell miközben úton vagyok. Erre meg egy eeepc maximálisan elegendő. Ja és akkor az üzemidőről még nem is beszéltünk (4-5 óra)...
  • Robi000001 #18
    A tömegét és a külső méretét is hasonlítsd össze!
    Aki eeet vesz nem a teljesítményért veszi (és még csak nem is az alacsony ár miatt)
  • nudly #17
    csak úgyx kiváncsiságból ellátogattam egy német honlapra h megnézzem a HP ( 19,4%) "egyeduralmát" és meglepő adatokkal találkoztam

    Intel Centrino Core2Duo ( 1,6 )
    2G RAM
    160 GB merevlemez
    15,4" display ( 1280 x 800 )

    104 387 HUF

    eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeepc pedig len

    CPU: Mobile Intel Celeron ( ki se irják h mennyi sztem kb 900mHz )
    512M RAM
    4 GB SSD
    7" display ( 800 X 480 )

    76 428 HUF

    -------------------------
    ezek után már inkább spórolok 2hónapot és egy ütősebb gép mint egy olyan lapos ami elfér az aktatáskámba
  • Myron #16
    még mindig jobb mint elköttetni :D
  • archkoven #15
    Az Asus mérnökei a hírek szerint következő módon jellemezték az Eee PC várható célközönségét: előtérben egy chat-ablak, háttérben pedig két-három áramkörtervező program.