MTI

A 900 MHz-es tartomány is alkalmas internetezésre

A Vodafone tószegi tesztje bebizonyította, hogy a 900 megahertzes tartomány is alkalmas széles sávú mobil internetezésre: egy ilyen hálózat ráadásul 50-60 százalékkal olcsóbban kiépíthető lenne, mint a szabályok szerint most használatos 2100-as frekvencián alapuló.

A Jász-Nagykun Szolnok megyei településen június elején kezdte meg a tesztet a Vodafone, aminek időtartama a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélye szerint három hónap. Az időtartam azonban újabb három hónapra meghosszabbítható. Beck György elmondta: Tószegen HSDPA-alapú, széles sávú mobilhálózatot építettek ki 900 megahertzen, s a szolgáltatás az önkormányzat épületében, a könyvtárban és az iskolában vehető ingyenesen igénybe. Ezen túlmenően újabb két modemet telepítettek a település mellett működő gyerektáborba is, amelyek használata szintén ingyenes. A vállalat a teszttel azt méri fel, hogy a 900-as frekvencián hogyan lehet adatforgalmat lebonyolítani, ezen belül internetezni.

A vezérigazgató szerint mindez azért fontos, mert Magyarországon több olyan település is van, ahol a mobil internetezésre kijelölt és használt 2100 megahertzes hálózatot nem építik ki azért, mert túlságosan drága lenne és soha nem térülne meg a beruházás. Ezzel szemben 900 megahertzen már megérné kiépíteni, mert kevesebbe kerülne és üzletileg is megtérülne. Mindennek hátterében részben az áll, hogy a 2100-as hálózathoz nagyon sűrűn kell bázisállomásokat építeni, míg a másikhoz sokkal ritkábban. Éppen ezért a 900-as hálózat 50-60 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint a 2100-as.

A 900 megahertzes frekvencia tartományt eredetileg hangalapú GSM mobilszolgáltatásra a jelölték ki, ahhoz hogy HSDPA-alapú adatforgalom is mehessen rajta, módosítani kellene az uniós szabályozáson. Brüsszel javasolja a módosítást, ami várhatóan az idén meg is történik. Beck György a tószegi teszt alapján elmondta, a 900 megahertzes berendezések jól működnek és alkalmasak nagy területek hatékony lefedésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #2
    áá arrakistor :D
  • uberalles #1
    minél alacsonyabb a frekvencia annál nagyobb a hullámhossz, annál hosszabb a hullám, következésképpen vastagabb és tömörebb anyagokban jobban terjed a hullám, ezért tkp. JOBBAN terjed a hullám. ( pl. az AM ezért fogható mindenhol , igaz jó szar minőségben) viszont, ha egy bizonyos foknál alacsonyabb a frekvencia akkor ugye az egyidejűleg átvihető adat mennyisége ezzel arányosan csökken, ezért már nem annyira lesz szélessávú, mint nagyobb hullámhosszon lenne...

    az optimális megoldás az intelligens frekvenciaváltó lenne, először alacsony frekvencián broadcastol az eszköz, majd ha létrejött a kapcsolat, akkor magasabb frekvencián is megpróbálná gyorsítani a kapcsolatot... (létezik ugyan intelligens frekvenciaváltó módszer de csak a 802.11g szabvány keretein belül a 2400Mhz-es szűk tartományok között)

    sajnos a világon majdnem mindenütt működő nagyorrú cionista, félkatonai szekták BITOROLJÁK a hullámhosszok nagy részét és eldádáznak ha azokat illetéktelenül használod/ használja akárki , illetve fizess védelmi pénzt nekik ha használni akarod.