40
  • chuky123
    #40
    Dobáloznak a co2 kibocsáltással, de könyörgöm nem a fogyasztokon kéne leverni hanem a hőerőműveken (szén,gázerőművek) csináljanak más alternativ erőmeveket.
    Pl geotermikusakat. MO is tele van héviz kutakkal talán ezeket kéne kihasználni.
  • shenmuedc #39
    Többen hivatkoztatok a fénycsövek villogására. Ha nem az elavult trafó+gyujtó párosítású armatúrákat használjátok hanem a modern elektronikus előtéteseket akkor tuti nem fog villogni ezt garantálom+ annyit kapcsolgathatjátok föl le mint a hagyományos izzókat, nem megy tönkre.
  • shenmuedc #38
    A legtöbb gyártó garanciával adja a kompakt izzóit (tunsgram,philips, osram) ha kiég 1 éven belül akkor csere. Csak megfelelő helyen kell venni. Nem tesco és társaiban.
  • T2k
    #37
    Így van! Örülök, hogy járnak ide értelmes emberek is.
  • T2k
    #36
    Ha úgy érted, hogy átlag user = idióta user akkor pontosan így van! Értelmes emberek viszont csak röhögnek az olyan idiótákon akik hagyományos villanykörtével akarnak spórolni. Kb. általános iskola alsó tagozatos tudás kell ahhoz, hogy kiszámolja az ember, hogy a villanykörte ára + üzemeltetése többször annyiba kerül mint egy kompakt fénycsőé. Mivel nagyon-nagyon sok idióta van aki még erre is teljesen képtelen, ezért kell betiltani a hagyományos izzószálas villanykörtét (sőt, már réges régen be kellett volna, mivel a marhák soha nem jönnének rá maguktól erre, sőt mint a példa is mutatja meg vannak győződve az ellenkezőjéről ).
  • T2k
    #35
    Azért nem említette senki, mert már jó ideje nem villognak. Le vagy maradva egy 20 évvel.
  • T2k
    #34
    Nem, a tábortűzé még jobb. Gondolom emiatt otthon a szoba közepén is be szoktál gyújtani.
  • hdo
    #33
    3 havi elszámolás, ÉDÁSZ.
  • T2k
    #32
    Nekem meg az a problémám, hogy már nem tudom hány ezredszere olvasom ezt a hülyeséget.
  • feamatar
    #31
    no igen a minőséget meg kell fizetni, én is most akarok áttérni kompaktizzóra, régebben szüleim már próbálták a cserét, viszont mindig rohadt hamar kiégett(nem tom milyen márkájút vehettek), szóval necces ez a csere, főleg ha az ember mindenen nyerészkedni akar. A minőséget meg kell fizetni, de még akkor is megéri... elméletileg sokkal hosszabb egy kompakt izzó élettartama egy megfelelő ledesé meg végképp
  • dewdew
    #30
    Nem az 1-5 W-os standby a lényeg, hanem az, hogy ebből mennyi van a háztartásban.
    Én fogyasztásmérővel megmértem minden eszköz rendes és standby fogyasztását. Ez utóbbi az összes eszközre 55W-ot jelent.

    Ha osztok szorzok, akkor ez bizony 19.000 Ft évente!!! És ez azt jelenti, hogy nem használtam semmit, csak készenléti állapotban vannak.

    Vannak eszközök, amiket nem kapcsolok teljesen ki, de pl a számítógépet + monitort + modemet + wifit egy kapcsolós elosztóval mindig lelövöm. Ezek együttesen 20 W-ot fogyasztanának készenléti üzemmódban.

    Van egy régi hifim, az is elkért 10 W-ot, amíg rá nem szoktam arra, hogy csak akkor van bedugva, ha szól.

    A hagyományos izzóimat lecseréltem energiatakarékos kompakt fénycsövesekre. Ebből sem a 200 Ft-os olcsó kínait kell megvenni, mert annak kicsi a fénye és vibrál, de egy márkás gyártó 1.000 Ft körüli terméke már kinőtte a kompakt csövek gyermekbetegségeit. A színhőmérséklet is rendben, a fogyasztás meg az ötöde a rendes izzónak.

    Megéri-e? Számoljunk. Egy db 100 W-os izzó fogyasztása napi 3 óra világítással számolva havi 360 Ft. Egy 20 W-os kompakt fénycső 72 Ft.
    Ha drágát veszel, akkor is bejön az ára 3 hónap alatt.
  • waterman
    #29
    én inkább veszek 30 darab 60 meg 100 wattos körtét mint, hogy most váltsak ledesre. annyira irritáló fénye van még a 90 led-es "meleg" színűnek is, hogy akkor inkább fizetek többet villanyra. a hideg fényűekről meg nem is beszélnék. kitalálták, hogy hogyan lehet eltűntetni az ember térérzékelését - én mikor a folyosón hideg fényűt használtam, mindig nekimentem a dolgoknak. ja meg amit használni is lehet már az 2.5-3ezer forint, ilyen árakon nem fogják lenyomni az átlag juzer torkán. egyáltalán ha egy 60 wattos helyére egy 90 led-est csavarok, akkor mikor fogja behozni az árát? tehát egy 60 wattos 70forintos versus egy 90 led-es 2500 forintos..
  • rolika
    #28
    egy év alatt, bocs

    hdo: hatvanezer forintos villanyszámla??!
    az enyém nincs tizenkettő, pedig két hagyományos tv, video, dvd, erölködő+1,2kW hangfal, két hűtő, mosogatógép, mikró, elektromos sütő + a kenyeret kenyérsütővel sütjük (minden 2-3. nap) + fürdőszobai elektromos fűtés (ott csak akkor kell fűtés, ha használjuk, a gáz sem olcsó)
    biztos, hogy nem lopja tőled az áramot valaki? mondjuk az egész utca... :)
  • Akuma
    #27
    Ja 2 számítógép, egy no frost hűtő, egy öreg nagy tv, mosogatógép, villanysütő, mikrosütő, vízforraló, porszívó, ventillátor, hajszárító, amikor minden be van kapcsolva, akkor akár a 2kW-ot is elérheti, ill. meghaladhatja a fogyasztás óránként, persze ilyen szinte sose fordul elő. Meg számítógép sem megy éjjel nappal, főképp ez fogyaszt sokat. Ezért is írtam annyit korábban amennyit írtam. Épp ezért nem az 1W-okkal kell tökölni, hanem a nagyteljesítményű gépeket visszafogni. Nagyságrendi különbségek vannak, csak e fölött inkább szemet húnynak, mivel Pistikének kell a 700W-ot fogyasztó csúcsszuper számítógépe, nameg tesóknak is kell, hogy ne legyen veszekedés ki mikor használja... :P Egyetlen számítógép fogyasztásán kb 200-400 lakásnak az 1W-os tökölését lehetne kompenzálni. Márpedig erről szól a cikk, hogy az 1W hogyan legyen kevesebb, nevetséges. Majd felébredtek... Én meg go szunya... :D
  • duke
    #26
    "Eddig még a hagyományos villanykörtének van a legjobb színhőmérséklete. Nem kéne betiltani. "
    "Csodálkozom rajta, hogy senki sem említette meg a fénycső hátrányának az 50Hz-es villogását. Nekem ez a legkellemetlenebb hátránya, egyszerűen olvasni és tanulni nem lehet vele tartósan, mert megfájdul tőle az ember szeme.."

    Mert szerintem manapsag mar senkinek nem jut eszebe olyan,hogy fenycsovet vilagitasra hasznaljon.Ez szerintem folsem merul.Nyilvan valo,hogy egyenaramrol hajtott,allithato szinhomersekletu ledes fenyforrasokrol beszelnek a torveny alkotok,amikor energiatakarékos lámpákrol beszelnek.
  • duke
    #25
    "Van 60 ezer forintos villanyszámlám? Van. Érdekel? Amíg van rá addig nem különösebben."

    "hogy csak 1-5W -ot jelent, akkor nem is érdemes vele foglalkozni, egy átlag usernek ebből semmi haszna "
    "Ez általában egyébként 1-5W, szal még egy hónapra kivetítve sem egy nagy összeg. "

    Idiotak. Kurvara nem arrol van szo,hogy ki mennyit fog igy megsporolni,hanem arrol,hogy 10 even belul kipusztul e az elet a foldon,vagy sem.Mert maximum par eve van meg az emberisegnek,ha nincs drasztikus valtozas,amikorra a folyamatok mar vissza fordithatatlanok lesznek.
  • TeszteloPontHu
    #24
    Óránként? Kicsit sok lesz az, hacsak nem megy 3-4 PC egyszerre + hűtő, tv stb... Ha ez igaz, akkor havi 25-27e Ft a számlátok. Azért az elég durva.
  • Xcentric
    #23
    "Van 60 ezer forintos villanyszámlám? Van. Érdekel? Amíg van rá addig nem különösebben."

    No comment.
  • cloud.strife
    #22
    Készenléti fogyasztás csökkentés területén a legnagyobb gyártó a Sony. Vagy 2 éve folyamatosan és drasztikusan csökkentették-csökkentik ezt az értéket.
  • Akuma
    #21
    Mi egyébként kb 0,8-1,2kW-ot fogyasztunk óránként, ami jelentősen több az 1-5W-nál. Ebből haszon nem lesz, legalábbis nem érezhető.
  • Akuma
    #20
    Ha ez tényleg így van, hogy csak 1-5W -ot jelent, akkor nem is érdemes vele foglalkozni, egy átlag usernek ebből semmi haszna nem lesz. Max az áramszolgáltató többet tud exportálni, illetve észrevétlenül tudja emelni a villany árát, mivel kevesebbet fogyasztunk, de a számlán ugyan annyi marad... azért ez így mégse lenne jó... festem az ördögöt a falra :P
  • Akuma
    #19
    Csodálkozom rajta, hogy senki sem említette meg a fénycső hátrányának az 50Hz-es villogását. Nekem ez a legkellemetlenebb hátránya, egyszerűen olvasni és tanulni nem lehet vele tartósan, mert megfájdul tőle az ember szeme...
  • waterman
    #18
    mivel többen leszünk, de ha az áramot takarékosabban osztjuk be ezért előfordulhat valóban, hogy kevesebbet fogyasztunk fejenként. nem azt írta, hogy a felét fogjuk csak használni, hanem hogy a mostani áram felét takarítjuk meg. tehát ha csak mindenki 80plus -os tápot használna ezután akkor is jó sokat takarítanánk meg. ha még többen használunk áramot, akkor még könnyebb a mai fogyasztás felét megtakarítani.
  • Palinko
    #17
    " Amennyiben ez sikerül, akkor a számítások szerint 2020-ig a most elhasznált áram akár több mint felét is meg lehet takarítani. "

    ez csak szerintem baromság?

    mert ok hogy stand by de az user akkor is egyre több lesz :D
  • Kovász
    #16
    Minden készüléknek a leírásában benne van, hogy pontosan mennyit fogyaszt pl. standby módban, és aki akarja, simán ki tudja számítani, hogy mennyi plusz pénzt jelent ez. Ez általában egyébként 1-5W, szal még egy hónapra kivetítve sem egy nagy összeg.
  • waterman
    #15
    erről írj még valamit! én is kikapcsolom a gépet éjjelre az elosztóval, meg még vagy 4 másik kacatot. de ha tényleg nem jó neki, akkor inkább hagyom bekapcsolva.. az a max pár ezer forint nem éri meg, hogy kinyírjam a jó kis tápomat.
  • hdo
    #14
    Azért van olyan készülék aminek okkal van standby módja. Kötve hiszem hogy hajlandó lennél állandóan órát - időzítőt - állítani minden digitális készüléken csak azért hogy megspórolj x összeget a standby idő miatt, bármennyire nem vagy olyan lusta mint a példázatodban. Nekem például szombatonként 20:15-kor bekapcsol a tévém és behozza a pro7 csatornát mert a világért sem akarom elszalasztani a Tudors sorozatot, a hifim is folyamatosan standby-ban van mert inkább kelek a kedvenc zenémre reggel, mint egy idióta nyávogásra /mobil/ vagy egy sokkterápiával felérő kellemetlen csörgésre /ébresztőóra :P/. Még a számítógépem is megy amikor alszok, inkább akkor csinálja a rendszerellenőrzést, töredezettségmentesítést, mint nappal amikor fölösleges macera. Van 60 ezer forintos villanyszámlám? Van. Érdekel? Amíg van rá addig nem különösebben. Az egész standby a kényelmi szolgáltatásokról szól - jobb készülékeknél - nem másról.
  • Emmegki
    #13
    Eddig még a hagyományos villanykörtének van a legjobb színhőmérséklete. Nem kéne betiltani.
  • lucky007
    #12
    Sziasztok! Nekem csak annyi probélmám van ezzel az elosztós kikapcsolós dologgal, hogy a mai kapcsoló üzemű tépegységek (pc, kompat cső, ...)nem erre vannak kitalálva! Innentől kezdve aki rendszeresek áramtalanítja az ilyen dolgokat annál hamarabb romlanak el, mint másnál. A kompaktok is ezért mennek tönkre. Innetől kezdve lehet gondolkozni a gazdaságosságon...
  • Sir Quno Jedi
    #11
    Jaja. Jókora aktív szűrős UPS, bekapcs gombbal és haller.
  • Xcentric
    #10
    Ez az elosztós dolog teljesen korrekt, én is így csinálom. Annyit tennék még, hozzá, hogy ha 6db 500W-os torroidos hifi erősítőt egy elosztóból próbál az ember egy kattintással felkapcsolni, az már kicsit megcsapja a hálózatot, szóval azért nem kell mindent egy elosztóra tenni.

    Ez a stand by üzemmód eleve egy ronda dolog lusta embereknek. Persze van egy csomó készülék (biztonsági vagy egyéb szolgáltatásokat ellátók) melyek mindig elérhetőek kellenek hogy legyenek különböző okoknál fogva. De hogy TV, videó, hifi stb készülékeknek mi a fenének kell folyton mennie az teljesen érthetetlen. Annyira azért ne legyen senki lusta, hogy oda menyjen megnyomni azta rohadt bekapcs gombot, végülis a távirányítóért úgyis oda kell menni...

  • Szefmester
    #9
    oké de mennyi idő alatt?
  • torjoz
    #8
    Meg majd jönnek a fasza kis higany(gőz) mérgezések! Az energiatakarékos világítóberendezés(nem izzó!!!) igen keményen környezetszennyező, és ha jól értesültem a higyany miatt veszélyes hulladékként kell(ene) kezelni!
  • rolika
    #7
    az a baj a kompakt fénycsövekkel, hogy a sok kapcsolgatástól fele annyit sem bírnak mint a hagyományosak. ezenkívül veszélyes hulladéknak minősülnek.

    a stand-by fogyasztás ellen azt találtam ki, hogy kapcsolós elosztón vannak a cuccok, és ha nem használom, lekapcsolom az egészet. kicsit kényelmetlen az elején, de meg lehet szokni. egy tanulmány szerint 1 havi áramot meg lehet spórolni, annyiért meg megéri egy kicsit szentségelni :)
  • floatr
    #6
    Aztán majd persze gyönnek a fasza kínai szutykok, amikre képtelenség ráhúzni bármilyen szabályozást
  • Lame
    #5
    Jah, tenyleg jo, de ar/ertek aranyban annyira megse.
    Meg, ha valoban latni is akarok valamit normalisan akkor meg mindig kapcsolhatom fel a hagyomanyos izzokat melle.
    Arrol nem is beszelve, hogy olyan helyre meg vegkepp nem gazdasagos ahol 1-2 percig kell, hogy fel legyen kapcsolva.
  • valamit
    #4
    jó volna
  • AgentKis
    #3
    Vannak azért dolgok, amikre nem jók a takarékos izzók, de a hagyományosak igen. A sok kapcsolgatás az egyik, a másik a fényerő szabályzás megoldatlansága, a harmadik a méret problémája (gondoljunk csak bele, hány olyan lámpatest van, amibe egyszerűen nem fér el az energiatakarékos égő). Járműveknél mi a helyzet?

    Teljesen betiltani f@szság lenne, esetleg hatásfokfüggő környezetvédelmi illetéket lehetne rájuk tenni. (ha az üres adathordozókra is lehet jogdíjat tenni akkor szerintem ez is megoldható valahogy ) Különben amilyen szépen emelkednek az energiaárak, a parasztok maguktól váltanak majd ahol erre lehetőség van.

    Kicsit át kellene azért gondolni a dolgot, mielőtt riogatni kezdik vele a népet. Mondjuk lehet, hogy ez olyan, mint amikor azt mondogatták, hogy ki fogják vonni a katalizátor nélküli 2ütemű járműveket. Mindenki önként pánikszerűen igyekezett megszabadulni a koszos trabijától, wartburgjától. Pont ez volt a cél. Lehet, hogy ez is valami hasonló dolog?
  • Slim Rick
    #2
    Klassz ötlet , csak nehogy "halottnak a csók" effektus legyen .

    Takarékos izzót használunk otthon, de mire sikerült mindenkit meggyőznöm ,hogy ez jó és úgyan olyan hatású mint a klasszikus . . .
  • Alfa Of NS
    #1
    Egy készülék teljes életciklusa alatt a fogyasztásának 80%-a stand-by mód miatt van. Legalábbis egy ezzel foglalkozó tanulmányban ezt olvastam.