Gyurkity Péter

nVidia Tegra: erő a hordozható készülékekbe

Az nVidia bemutatta a Tegra chipeket, amelyek mini-számítógépként teljesítenek majd szolgálatot a mini, hordozható megoldásokban. A Radeon 4850 után a GeForce GTX 280 kártyákról is friss képek jelentek meg.

A cég elsősorban az úgynevezett MID (mobile Internet devices) kategóriába tartozó fejlesztéseket tartja a Tegra chipek célterületének. A szegmens óriási robbanás előtt áll, hiszen a mobil internetelérések terjedése és a piaci igények folyamatos erősödése nagy forgalmat és bevételt jósol a gyártó vállalatoknak. Az Intel szintén itt szeretne előrenyomulni saját Atom processzoraival, az nVidia pedig "számítógép a chipen" megoldással kísérletezik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Tegra elnevezés olyan kisméretű chipeket takar, amelyek grafikus vezérlőt, ARM 11 típusú központi processzort, médiavezérlőt, rendszermemóriát, valamint különböző perifériákat tartalmaznak, mindezt összesűrítve egyetlen, a tízcentesnél is kisebb tokba. A cég egyelőre nem osztja meg terveit és elképzeléseit a nagyközönséggel, ám a Computex alatt több fontos részlet kiszivároghat, mivel a tajvani partnerek sok esetben bizonyultak már bőbeszédűnek. Az biztos, hogy az első termékek is innen várhatók.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A problémát főként az jelenti a terület iránt érdeklődő gyártók számára, hogy sokan még azt sem igazán tudják meghatározni, pontosan mit is takar a MID kifejezés. Az nVidia szerint ez mindenképpen több, mint egy lebutított noteszgép, vagy egy minden eddiginél könnyebben hordozható megoldás billentyűzettel, amely szinte már túlságosan kicsi az emberi kezek számára.

Ők a 4-12 hüvelykes kijelzővel érkező, érintőképernyős, vagy billentyűzettel felszerelt, vezetéknélküli eléréssel ellátott mobil megoldásokat látják az igazi hajtóerőnek, amelyek 200-250 dollárba kerülnek - nyilván ez lesz a Tegra célterülete is, amely a HD-tartalmak lejátszásával is megbirkózik. Arra azonban csak a kiállítás után derül majd valószínűleg fény, hogy pontosan milyen termékekkel is jelentkeznek majd a különböző gyártók.


A Computex alatt a GeForce GTX 280 kártyát is lencsevégre kapták: a képeken látható monstrum a 9800 GTX-re emlékeztet, ugyanúgy 2 bővítőhelyet foglal el, ám a burkolat alatt ezúttal egy 65 nanométeres GT200 grafikus chip, valamint 1 GB GDDR3 memória helyezkedik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #12
    És ki dob rá? Ha megteszik tökjólesz, csak 1 lejátszót kell vennem, hogy a nappaliban, hálószobában, és konyhai fullhd tv-men bármikor nézhessek filmet :DDD Sőt a megspórolt pénzből veszek egyet a füdőszobába, meg a wc-be is.

    A csajjal én is baszélgetnék :)
  • Gamecube86 #11
    Hát azért én "beszélgetnék" vele :D
    Radon a szakszerü megállapításod a csíkszélességet illetően a 4 hüvelykes kissebségi komplexusodból ered? :D
  • DrRadon #10
    Látom, a csajon is sikerült miniatürizálni két dolgot. Hogy mit? Elsőre nehéz észrevenni, mert ezeket is 55 nm-es csíkszélességgel osztotta a teremtő, de a hiányuk feltűnő. Persze ha nektek ez tetszik...
  • M0RN1NGST4R #9
    vajon a bugyija is nvidiás?
  • Akuma #8
    Nem rossz a cica se, de egy Tegrának jobban örülnék most valahogy... :)
  • rootkiller #7
    CSatlakozom az előttem visítozóhoz a kis sexy cica ügyéban.
  • HM #6
    miért kellett törölni a hszemet?
    jeleztem h hiba van, de nem javították... nevetséges.
  • Riddick #5
    Tényleg ari a Cicus,én is blokkolnám!
  • NeoMaN #4
    Csak rá kell dobni egy dvi vagy hdmi kimenetet és máris van egy hordozható HD lejátszód...
  • tomcsa4 #3
    A lényeget levetted :D (amúgy uncsi az nvidia)