Berta Sándor

WLAN a készülékek hálózatba kötésére?

Az Ozmo Devices új ötlettel állt elő, amely megoldást jelenthet a szórakoztató elektronikai és számítástechnikai eszközök kábelek nélküli összekötésére.

A PC-k mellett lévő kábelerdő eltüntetését már sok vállalat tűzte ki célul maga elé. A kaliforniai Ozmo Devices ötlete abból a szempontból üdítő színfolt, hogy a már meglévő WLAN-technikára épít. A szakemberek úgy vélik, hogy a módosított WLAN-modulok segítségével bármely készülék hálózatba köthető és így ez a megoldás kiválthatná nem csak a zavaró vezetékeket, de akár a Bluetooth-technológiát is. Az elképzelés mellett szól, hogy a WLAN-adapterek ma már nem csak a notebookokban, de az asztali számítógépekben, sőt egyre több mobiltelefonban és az MP3-lejátszóban is megtalálhatók.
Ahhoz, hogy az ötlet a valóságban is működjön, csupán a meghajtóprogramokat és a meglévő chipeket kell módosítani és cserébe akár a billentyűzetek, egerek, nyomtatók vagy a fejhallgatók is könnyen összeköthetők lennének a PC-vel vagy a laptoppal. Így felszabadulhatnának az USB-portok, kiváltható lenne a hagyományos billentyűzetek, egerek és más perifériák foglalta hely. Az új eszközök kevesebbet fogyasztanának elődeiknél, megmaradna a WLAN-modulok internetezéshez szükséges sávszélessége és adatátviteli sebessége, valamint nem kellene tartani attól sem, hogy megzavarják egymást a különböző vezeték nélküli technikák által használt frekvenciák. Szintén a WLAN mellett szól a gyorsabb adatátvitel és a biztonság.


Az Ozmo Devices stílusosan WiFi-PAN-snak elkeresztelt elképzeléseit támogatja az Intel, amely már eddig is több millió dollárral támogatta a programot. Gary Martz, az Intel kutatója korábban nyilvánosságra is hozott egy videót, amelyben látható, hogy hogyan is működne mindez a gyakorlatban. A felvételen látható, amint kamerák, zenelejátszók és televíziók WLAN-technika segítségével cserélik ki az információkat. Az Intel még az idén integrálni akarja az Ozmo szoftverének új verzióját a Centrino technológiába, így lehetőség lesz akár nyolc eszköz hálózatba kötésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JasonXXX #7
    Sziasztok!

    Szeretném összekötni a két gépemet.
    Hogyan oldhatom ezt meg? Wifi netem van. Laptop és asztali gépem.
    Szeretnék köztük másolgatni

  • asdasdasd #6
    Most itt mi az újdonság. Ami eszköz ismerte a wifi-t, azt eddig is hálózatba lehetett kötni.

    "csupán a meghajtóprogramokat és a meglévő chipeket kell módosítani"
    Gyorsan ki is tépem az mp3 lejátszómból a procit...

  • ihateworkdays #5
    Ezt azért nem kajálom be, hogy a WLAN kevesebbet fogyaszt, mint a vezetékes tesója. Kérdem én, a jelhez szükséges frekvenciát miből állítják elő? Vagy ez már kivül esik a(z általam ismert) (elektro)fizikán?;)
  • BandiG #4
    Igen, tudtommal a BT-nek ket celja volt: az olcso eloallitas es a kis fogyasztas. Es sztem meg mindkettoben vezet...
  • PíszLávJuniti #3
    kb 10ed annyit fogyaszt a BT mint a WLAN modul.
  • Turdus #2
    Én ezt csinálom már egy pár éve. Max tápkábel van az eszközökön, illetve egy szem monitorkábel plusz.
    Azzal viszont nem értek egyet, hogy kiválthatja a bluetooth-t. Másra való.
  • Vamp17 #1
    Most komolyan, ehhez azert sokat kellett gondolkodniuk hogy eszukbe jusson. az egesz bluetooth sztm folosleges ugy ahogy van. a WLAN sokkal hasznalhatobb minden teren (savszelesseg, hatotav, kompatibilitas, stb...)