Gyurkity Péter

Amerikai tervek a torrentoldalak ellen

Egy most kiszivárgott törvénytervezet nemcsak az USA-ban, de Európában is megnehezítené az internetes identitás elrejtésére irányuló lépéseket, és törvényen kívül helyezné a jogvédett tartalmak megosztását lehetővé tévő nonprofit társaságokat.

Az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) névre keresztelt törvény tervezetét még 2007-ben kezdték el kidolgozni a tengerentúlon, ám ennek alkalmazását a most kiszivárgott részletes anyag szerint nemcsak az amerikai kormány, hanem az Európai Bizottság, Japán és Svájc is támogatja. Főbb pontjai között megtaláljuk az internetes torrentoldalak ellen leginkább hatásosnak remélt megoldást, amely többek között az eddig kiválóan helyt álló Pirate Bay ellen is irányul. A támogatók szerint ezzel halálos csapás mérhetnek ezen portálokra.

A tervezet ugyanis törvényen kívül helyezné mindazon platformokat, amelyek nonprofit jelleggel elősegítik a szerzői joggal védett tartalmak csereberéjét a világhálón. Ilyenek például a torrentoldalak (így a Pirate Bay is), amelyeket a gyakori kritika és támadás ellenére sem igazán sikerült még meggyengíteni. A drasztikus lépéstől azt remélik, hogy sikerül átütő erővel csapás mérni a portálokra, emellett pedig igyekeznek megnehezíteni mindazok dolgát, akik saját kilétüket szeretnék elfedni, álcázni az interneten. Ezen módszerek egy részét szintén illegálisnak minősítenék, a maradékot pedig bizonyos feltételek és követelmények teljesítéséhez kötnék.

A szolgáltatók a szorosabb ellenőrzés keretei között minden alkalommal kötelesek lennének kiszolgáltatni a felhasználók személyes adatait, ezzel is a hatóságok munkáját segítendő. Ez is fontos változást jelentene a jelenlegi állapotokhoz képest, hiszen ma még nem egy esetben megtagadják az adatok kiadását, illetve ezeknek csak egy részét adják át az illetékes szerveknek.

A kiszivárgott anyag arra utal, hogy a négy fő támogató (az USA, az EU, Japán és Svájc) a júliusban esedékes G8-találkozón szeretné ismertetni a fontosabb részleteket. Ezeket azonban a fejlődő országok bevonásával számos egyéb régióra is kiterjesztenék, amivel óriási változásokat kezdeményeznének több kontinensen. Hamarosan meglátjuk, mire is készülnek a résztvevők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • homeless #145
    arrikastor: Látom nagy tor hívő vagy. Elmondom neked, hogy nemcsakhogy a "nagyorrúak", de még én is simán le tudom hallgatni a forgalmadat, ha én vagyok az exit node. Ennyit a tor-ról.
  • rigidus #144
    > amiket idáig leírtál azokat még az Impossible Misson Force sem szokta mindennap alkalmazni

    Kiveteles esetekrol es szemelyekrol, NEM pedig altalanos gyakorlatrol es atlagemberekrol volt szo. Ha te azt akarod napi gyakorlatra vizionalni ami eddig elhangzott (a franc se kerte) akkor aludjal tovabbra is pajszerral a parnad alatt. Ennyi.
  • arrakistor #143
    (és persze mindezt a nagytudású pajeszos haszid feketekalapos moszad ügynökök fogják véghez vinni)
  • arrakistor #142
    amiket idáig leírtál azokat még az Impossible Misson Force sem szokta mindennap alkalmazni, de nem gond, majd mától minden mezei céges alkalmazottnak rettegnie kell hogy mikor kamerázzák be az otthonától a munkahelyéig vezető utat és fekete-ruhás titkosügynökök figyelik minden lépését, sőt megfigyelik majd mikor üti be a 60 karakter hosszúságú , két versszakos truecrypt kódját a billentyűzeten mert a háta mögött ott lesz egy távirányítóval vezérelt helikopteres kamera ami felveszi... ezek-után pedig trójait telepítenek a gépére és figyelik minden lépését, sőt ha véletlenül leformázza a gépét és új kódot ad, akkor majd az egész akciót megismétlik.
  • rigidus #141
    > ha már a rögeszméknél tartunk akkor azok neked vannak

    Csodalatos. Meg a vegen kiderul, hogy engem uldoz a Moszad az sg-n nem teged.

    > fekete ruhás emberek és takarítónénik formájában, akik a munkhahelyi gépeket fertőzik meg

    1. Az a zarojeles reszben volt peldakent felhozva. A lenyeget nem a zarojelek koze irtam. Zarojelek koze olyasmit irtam ami write-only forumhuszaroknak segithet. Tevedtem.

    2. Olyan kornyezetben ahol legalabb 10 evet kell dolgoznod adott cegnel, hogy leulhess egy adott gephez, ott csak kepzett belso munkaero vagy illegalis behatolas nelkul nem lehet dekodolt adatokhoz hozzajutni. Most az, hogy takarito, rendszergazda, vagy pek ki nem szarja le?

    3. Nem kell ahhoz jelszo, hogy egy rootkitet feltelepits.

    4. Titkositott fajlrendszer is csak addig titkos amig mas nem tudja a jelszot. Az meg gyerekjatek ha mar egyszer a gep/gepek kozelebe jutott.
  • Simaji #140
    Cewa.

    Érdekes. Ez nagyobb probléma nekik mint az, hogy lassan nem lehet kimenni a napra az UV sugárás miatt meg, hogy ki kéne építeni az alternatív energiát hasznosító erőműveket! Fura. Az nem baj, hogy naponta emberek halnak meg nő a bűnözés meg a drog de az igen, hogy Kis Pistike letölt egy zeneszámot!

    Hogy ezek mekkora f*****! Tudom, hogy nem szép dolog lopni de na.

    Előttem szólóknak:

    Nem akartok lebukni? Akkor ne otthon szedjétek az olyan dolgokat amiket nem kéne! Mennyetek nyilvános helyre! Ott próbáljon meg valaki megtalálni! :D

    Bye!
  • arrakistor #139
    ha már a rögeszméknél tartunk akkor azok neked vannak: fekete ruhás emberek és takarítónénik formájában, akik a munkhahelyi gépeket fertőzik meg , nos ez azon kívül hogy olyan kevés mint mackósajtban a brummogás (%-osan az összes géphez képest) ráadásul elég sz*r érv is, mert a lázadó és a drogdíler ab ovo nem is olyan munkahelyen dolgozik ahol a p*csája alá tolnak egy számítógépet... de ha már itt tartunk , akkor a munkahelyi gépekhez nem kell fekete ruhás bácsi elég a sima helyi Rendszergazda aki simán figyeli mindenféle trójai falovak nélkül is az adatforgalmakat, de beloginelni még a fekete ruhás bácsik se tudnának ha az akármilyen gépedre (munkahelyi vagy otthoni) TrueCryptet teszel... a többit pedig már így is túlontúl tárgyaltuk, nincs miről beszélni. a cikk DIGGESEN szólva : BURRIED
  • nickwearby #138
    Ja és a másik fele,
    hogy képzelik, hogy törvénytelennek minősítenek egy olyan rendszert, aminek ha nem is 50%-a, de a negyede LEGÁLIS
    tartalmakat kínál -
    azokkal hogy fognak elszámolni, akik a saját cuccaikat nem fogják tudni a megszokott módon megosztani?

    Vagy ők majd visszaperelik a "jogvédőket"?
  • nickwearby #137
    szerintem nem túl jó ötlet, hogy egy ilyen intézkedéssel több millió embert
    kriminalizálnának.
    milyen hatása lenne már ennek a morálra....
  • rigidus #136
    Az ember johiszemuen azt hinne, hogy lehet ertelmes ervek felsorakoztatasaval ertelmes dolgokrol beszelgetni majd tovabblepni ujabb es ujabb temakra... hat nem.

    Latom nem volt ertheto elsore amit mondtam. Elismetlem megegyszer es utoljara:

    I. Nem a forgalmad alapjan dontik el, hogy megfigyeljenek vagy sem, hanem azert fognak megfigyelni aki vagy, vagy ami vagy. (pl: drogdiler, atomfizikus, lazado, stb)

    II. Nem a forgalmadat szondazzak meg hanem a gepedet. (pl: mikrofon bemenet, keylogger, email kliens, bongeszo cache, memoria, stb) Olyan helyekre osszpontositanak ahol az adat dekodoltan szerepel. Van ilyen boven.

    III. Nem email-ben kuldik a trojait, hogy "Lecci telepitsed fel a $10,000,000-os trojait a bankszamladra", hanem a helyszinen vegzik el nelkuled. (pl: Uj takaritoneni jon a cegedhez aki veletlenul szoftvermernokkent vegzett vagy ejjel csunya feketeruhas bacsik beosonkodnak es feltelepitik, stb.)

    Fogod mar?

    Aruld el, de oszinten:
    1. Most neked komolyan az a rogeszmed, hogy en titkosszolgalatoknak dolgozom? (ROTFL #1)

    2. Te tenyleg azt hiszed, hogy ha igy volna akkor minden zokszo nelkul kozze mernem tenni - immaron sokadszorra - nagy nyilvanossag elott, hogy hogyan hallgatnak le egy-egy munkaallomast, VOIP-t, IM-t, email-t, bongeszot?

    3. Abbol, hogy ezt elmondtam neked azt a konkluziot vontad le, hogy en vagy barki a barataim kozul teged meg akar figyelni? (ROTFL #2) Ha az utcan tuzet kerek toled abbol milyen konkluziot vonsz le? Az meg eszedbe sem jutott, hogy az ez iranyu tapasztalataim esetleg onnet szarmazhatnak, hogy voltam mar aldozata ipari kemkedesnek en, vagy akar ugyfeleim akiknek az eletem soran dolgoztam?

    4. Te komolyan azt gondolod, hogy nagyorru cionista mumusok figyelik minden lepesedet vagy tudni akarjak, hogy mit csinalsz?

    5. Olvastad te valaha korabban a hozzaszolasaimat ezen a portalon? (ezek szerint nem) Neked nem tunt fel meg egyszer sem, hogy a hozzaszolasaim (van boven) kb. 90%-aban emberi jogok megsertese, korrupcio, nepbutitas, elnyomas, stb ellen lepek fel?

    6. Informalodsz is vagy szimplan csak anelkul osztassz eszt?

    7. Tudsz te egyaltalan kulonbseget tenni a valosag es a paranoid hulyeseg kozott?

    Hasznald mar az eszedet ember mielott bohocot csinalsz magadbol!