SG.hu

Hirdetési modulja miatt vírusnak minősül a uTorrent

A G Data vírusirtó szoftverei jelenleg kártevőként azonosítják az uTorrent végrehajtható fájljait, mivel azok tartalmazzák az OpenCandy hirdetési modul kódját.

Az OpenCandy egy olyan hirdetési modul, melyet a fejlesztők beépíthetnek a saját programjaikba, és a gyártója szerint ártalmatlan, nem jelent veszélyt a felhasználókra. A G Data szerint viszont az OpenCandy egy PUP (Potentially Unwanted Program), azaz egy potenciálisan kéretlen alkalmazás.

A G Data állásfoglalása szerint több probléma van a beépülővel. Az első, hogy az OpenCandy telepítését nem lehet elkerülni akkor, amikor az eredeti szoftvert a gépre installáljuk. Emellett az eredeti szoftver felhasználói szerződésében a harmadik fél által gyártott szoftverek telepítésre való figyelmeztetés el van rejtve, így a felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy egy hirdetési programot is a gépükre installáltak. Az uTorrent telepítése alatt így olyan modul is felkerül a gépre, amely egyáltalán nem szükséges az eredeti szoftver működéséhez, és ez a modul nem is távolítható el, mivel a letelepítést elindító fájl nem létezik. Ezután az eredeti szoftver használata közben a felhasználó agresszív hirdetésekkel találkozik.

Az OpenCandy technológiája olyan, széles körűen használt programokban is megtalálható, mint a CCleaner, Daemon Tools, IE7 Pro, Winamp vagy WinSCP. Működése közben azonosítja az operációs rendszer verzióját és nyelvét, az országot, időzónát, az installer nyelvét és hogy az lefut-e, az esetlegesen ajánlott további programot, és hogy azt installáljuk-e. Személyes azonosítást lehetővé tévő információt (például IP címet) állítólag nem gyűjt.


A PUP szoftverek blokkolása jelenleg a vírusirtó szakma legsürgetőbb problémái közé tartozik. Néhány gyártó blokkolja vagy korábban blokkolta az OpenCandy modult, mások úgy döntöttek, hogy nem adnak riasztást a hirdetési megoldásra. 2015 januárjában, az AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization) következő konferenciáján a szervezet várhatóan egy világos irányelvet ad ki, mely javasolni fogja a vírusirtók gyártói részére, hogy blokkolják az olyan szoftvereket, melyek rejtett hirdetési megoldásokat tartalmaznak és adatokat szivárogtatnak a készítők részére.

Amennyiben a gyártók elfogadják az irányelvet, a PUP megoldások néhány hónapon belől eltűnhetnek a piacról, és ezután csak azokra a reklámprogramokra nem fognak riasztást adni a vírusirtók, melyek egyértelműen tájékoztatják a felhasználókat arról, hogy a telepítés után hirdetéseket fognak megjeleníteni a számukra. A G Data a jelenlegi konkrét esetben azt javasolja az internetezők számára, hogy az uTorrent helyett használjanak más torrent klienst, mely vagy nem tartalmaznak rejtett hirdetési megoldást, vagy erről egyértelműen tájékoztatja a felhasználókat.

Ha mégis az uTorrent klienst szeretnék használni, lehetőségük van arra, hogy az uTorrent.exe fájlt hozzáadják a valósidejű védelem kivételei közé. Ebben az esetben számítaniuk kell arra, hogy kéretlen reklámokkal találkoznak az uTorrent használata közben, és arra is, hogy az OpenCandy összegyűjt, majd a készítői felé továbbít többek között olyan információkat, mint az operációs rendszerük verziója és nyelve, vagy az ország, melyből interneteznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AcsMarci #14
  2.2 a legjobb, az utána jövők tele vannak értelmetlen dolgokkal.
 • BeLac-007 #13
  Én is így reklámmentesítettem http://utorrent.hu/utorrent-reklammentesitese/
  Verzió 3.4.2 Tökéletesen és gyorsan működik és lényegesen kevesebb memóriát fogyaszt, mint amiket ellőtte használtam. Szerintem ez a legjobb.
 • Swarczi #12
  Én már régóta az egyik 2.2xes verziót használom, még a telepítőt is félretettem. Egszer találkoztam valamelyik újabb verzióval, sikítva uninstalláltam indítás után.
 • Ghepetto #11
  Transmission
 • ntex #10
  http://utorrent.hu/utorrent-reklammentesitese/
  Utoljára szerkesztette: ntex, 2014.12.24. 15:14:18
 • Bazsalusz #9
  Egyébként meg simán ki lehet szendi belőle a reklámokat...Csak néhány kattintás...
 • Szefmester #8
  Ha nem veszik ki, akkor az emberek elhagyják a használatát, akkor meg hiába a reklám, ha nincs aki nézze azt. ;)
 • RAZOR27 #7
  Van egy álmom.... :D

  2# uTorrentből valami 3.4.1-em van most, abban nincs reklám.
 • BCs design #6
  majd biztos kiveszik a reklámot hogy ne keressenek pénzt és hogy neked jó legyen :D
 • BCs design #5
  én a hülye reklám miatt kipróbáltam egy csomó torrent programot, mindegyik szörnyen rossz volt az utorrenthez képest, egy közkedvelt torrentnél fele sebességgel jött ugyanaz, mint ami az utorrentnél teljes sebességgel jön
  Utoljára szerkesztette: BCs design, 2014.12.24. 07:51:57