145
  • homeless
    #145
    arrikastor: Látom nagy tor hívő vagy. Elmondom neked, hogy nemcsakhogy a "nagyorrúak", de még én is simán le tudom hallgatni a forgalmadat, ha én vagyok az exit node. Ennyit a tor-ról.
  • rigidus
    #144
    > amiket idáig leírtál azokat még az Impossible Misson Force sem szokta mindennap alkalmazni

    Kiveteles esetekrol es szemelyekrol, NEM pedig altalanos gyakorlatrol es atlagemberekrol volt szo. Ha te azt akarod napi gyakorlatra vizionalni ami eddig elhangzott (a franc se kerte) akkor aludjal tovabbra is pajszerral a parnad alatt. Ennyi.
  • arrakistor
    #143
    (és persze mindezt a nagytudású pajeszos haszid feketekalapos moszad ügynökök fogják véghez vinni)
  • arrakistor
    #142
    amiket idáig leírtál azokat még az Impossible Misson Force sem szokta mindennap alkalmazni, de nem gond, majd mától minden mezei céges alkalmazottnak rettegnie kell hogy mikor kamerázzák be az otthonától a munkahelyéig vezető utat és fekete-ruhás titkosügynökök figyelik minden lépését, sőt megfigyelik majd mikor üti be a 60 karakter hosszúságú , két versszakos truecrypt kódját a billentyűzeten mert a háta mögött ott lesz egy távirányítóval vezérelt helikopteres kamera ami felveszi... ezek-után pedig trójait telepítenek a gépére és figyelik minden lépését, sőt ha véletlenül leformázza a gépét és új kódot ad, akkor majd az egész akciót megismétlik.
  • rigidus
    #141
    > ha már a rögeszméknél tartunk akkor azok neked vannak

    Csodalatos. Meg a vegen kiderul, hogy engem uldoz a Moszad az sg-n nem teged.

    > fekete ruhás emberek és takarítónénik formájában, akik a munkhahelyi gépeket fertőzik meg

    1. Az a zarojeles reszben volt peldakent felhozva. A lenyeget nem a zarojelek koze irtam. Zarojelek koze olyasmit irtam ami write-only forumhuszaroknak segithet. Tevedtem.

    2. Olyan kornyezetben ahol legalabb 10 evet kell dolgoznod adott cegnel, hogy leulhess egy adott gephez, ott csak kepzett belso munkaero vagy illegalis behatolas nelkul nem lehet dekodolt adatokhoz hozzajutni. Most az, hogy takarito, rendszergazda, vagy pek ki nem szarja le?

    3. Nem kell ahhoz jelszo, hogy egy rootkitet feltelepits.

    4. Titkositott fajlrendszer is csak addig titkos amig mas nem tudja a jelszot. Az meg gyerekjatek ha mar egyszer a gep/gepek kozelebe jutott.
  • Simaji
    #140
    Cewa.

    Érdekes. Ez nagyobb probléma nekik mint az, hogy lassan nem lehet kimenni a napra az UV sugárás miatt meg, hogy ki kéne építeni az alternatív energiát hasznosító erőműveket! Fura. Az nem baj, hogy naponta emberek halnak meg nő a bűnözés meg a drog de az igen, hogy Kis Pistike letölt egy zeneszámot!

    Hogy ezek mekkora f*****! Tudom, hogy nem szép dolog lopni de na.

    Előttem szólóknak:

    Nem akartok lebukni? Akkor ne otthon szedjétek az olyan dolgokat amiket nem kéne! Mennyetek nyilvános helyre! Ott próbáljon meg valaki megtalálni! :D

    Bye!
  • arrakistor
    #139
    ha már a rögeszméknél tartunk akkor azok neked vannak: fekete ruhás emberek és takarítónénik formájában, akik a munkhahelyi gépeket fertőzik meg , nos ez azon kívül hogy olyan kevés mint mackósajtban a brummogás (%-osan az összes géphez képest) ráadásul elég sz*r érv is, mert a lázadó és a drogdíler ab ovo nem is olyan munkahelyen dolgozik ahol a p*csája alá tolnak egy számítógépet... de ha már itt tartunk , akkor a munkahelyi gépekhez nem kell fekete ruhás bácsi elég a sima helyi Rendszergazda aki simán figyeli mindenféle trójai falovak nélkül is az adatforgalmakat, de beloginelni még a fekete ruhás bácsik se tudnának ha az akármilyen gépedre (munkahelyi vagy otthoni) TrueCryptet teszel... a többit pedig már így is túlontúl tárgyaltuk, nincs miről beszélni. a cikk DIGGESEN szólva : BURRIED
  • nickwearby
    #138
    Ja és a másik fele,
    hogy képzelik, hogy törvénytelennek minősítenek egy olyan rendszert, aminek ha nem is 50%-a, de a negyede LEGÁLIS
    tartalmakat kínál -
    azokkal hogy fognak elszámolni, akik a saját cuccaikat nem fogják tudni a megszokott módon megosztani?

    Vagy ők majd visszaperelik a "jogvédőket"?
  • nickwearby
    #137
    szerintem nem túl jó ötlet, hogy egy ilyen intézkedéssel több millió embert
    kriminalizálnának.
    milyen hatása lenne már ennek a morálra....
  • rigidus
    #136
    Az ember johiszemuen azt hinne, hogy lehet ertelmes ervek felsorakoztatasaval ertelmes dolgokrol beszelgetni majd tovabblepni ujabb es ujabb temakra... hat nem.

    Latom nem volt ertheto elsore amit mondtam. Elismetlem megegyszer es utoljara:

    I. Nem a forgalmad alapjan dontik el, hogy megfigyeljenek vagy sem, hanem azert fognak megfigyelni aki vagy, vagy ami vagy. (pl: drogdiler, atomfizikus, lazado, stb)

    II. Nem a forgalmadat szondazzak meg hanem a gepedet. (pl: mikrofon bemenet, keylogger, email kliens, bongeszo cache, memoria, stb) Olyan helyekre osszpontositanak ahol az adat dekodoltan szerepel. Van ilyen boven.

    III. Nem email-ben kuldik a trojait, hogy "Lecci telepitsed fel a $10,000,000-os trojait a bankszamladra", hanem a helyszinen vegzik el nelkuled. (pl: Uj takaritoneni jon a cegedhez aki veletlenul szoftvermernokkent vegzett vagy ejjel csunya feketeruhas bacsik beosonkodnak es feltelepitik, stb.)

    Fogod mar?

    Aruld el, de oszinten:
    1. Most neked komolyan az a rogeszmed, hogy en titkosszolgalatoknak dolgozom? (ROTFL #1)

    2. Te tenyleg azt hiszed, hogy ha igy volna akkor minden zokszo nelkul kozze mernem tenni - immaron sokadszorra - nagy nyilvanossag elott, hogy hogyan hallgatnak le egy-egy munkaallomast, VOIP-t, IM-t, email-t, bongeszot?

    3. Abbol, hogy ezt elmondtam neked azt a konkluziot vontad le, hogy en vagy barki a barataim kozul teged meg akar figyelni? (ROTFL #2) Ha az utcan tuzet kerek toled abbol milyen konkluziot vonsz le? Az meg eszedbe sem jutott, hogy az ez iranyu tapasztalataim esetleg onnet szarmazhatnak, hogy voltam mar aldozata ipari kemkedesnek en, vagy akar ugyfeleim akiknek az eletem soran dolgoztam?

    4. Te komolyan azt gondolod, hogy nagyorru cionista mumusok figyelik minden lepesedet vagy tudni akarjak, hogy mit csinalsz?

    5. Olvastad te valaha korabban a hozzaszolasaimat ezen a portalon? (ezek szerint nem) Neked nem tunt fel meg egyszer sem, hogy a hozzaszolasaim (van boven) kb. 90%-aban emberi jogok megsertese, korrupcio, nepbutitas, elnyomas, stb ellen lepek fel?

    6. Informalodsz is vagy szimplan csak anelkul osztassz eszt?

    7. Tudsz te egyaltalan kulonbseget tenni a valosag es a paranoid hulyeseg kozott?

    Hasznald mar az eszedet ember mielott bohocot csinalsz magadbol!
  • who am I 7
    #135
    Miről makogsz kis maki?És?Azt hiszed a nagy kiadók, semmi pénzt nem adnak a programozóknak, amiért csinálnak egy kupac szart, majd marketinggel eladják?Ugyanmá, ne álszenteskedj itt...
  • arrakistor
    #134
    a 129-es hozzászólásommal egyszer s mindenkorra szeretném lezárni a következő témákat:

    -torrent oldalak és a torrent globális beszüntetése,
    -internetezők bármilyenjellegű megfigyelése,

    és minden ehhez hasonló témát.
  • akoshun
    #133
    who am I 7: amikor torrenteket szedsz le, nem az államot lopod meg, remélem ezt tudod. Lehet, hogy meglopsz egy multit, lehet, hogy meglopsz valakit aki éveken keresztül minden energiáját abba fektette.
  • who am I 7
    #132
  • arrakistor
    #131
    ha a titkosszolgalatos cionista korok e cikk irojatol kezdve rigiduson es a hozzajuk hasonlokon at a tobbi nagyorruig mindent megtesznek hogy elbutitsak es paraztassak a jonepet, akkor en is mindent meg fogok tenni, hogy felnyissam a szemuket !
  • arrakistor
    #130
    az zavja ki dhaga bahatom, hogy az en gepemhe nincsen thojai phogham tehepitve

    rigidus 2. Mi zarja ki, hogy a a gepedre telepitett trojai nem csinal mast mint csupan a legfrissebb SSL kulcsokkal update-eli a tavoli monitorozo allomast?
  • arrakistor
    #129
    vegul a fenti eszmecserehez annyi fuznek hozza, hogy a TOR kliensoldali resze nemcsak bongeszobe epulo plugin vagy maga a bongeszo de TORRENT kliensbe epulve is ugyanazt a hatas fejti ki....

    arrakistor: dhága bahátom ! .... látom te sosem nyuxol bele, hogy ezt elbuktad.. több millió peer-ből és több-százezer TOR-exitből álló rendszerről van szó, amelyen én még SOSEM kaptam ugyanazt az IP címet kétszer egymás után tíz-perces időintervallum után.. nos egy ekkora rendszer ÖSSZES gépét hogyan és miért is tudná BÁRKI felügyelni?????????????????????????????? fogd már fel végre hogy ezt a rendszert pont a te és a hozzád hasonló csökönyös , csökevényes, kamukázós, nagyorrúak miatt hozták létre okos programozók, és semmi esélyetek ez ellen bármit is tenni. PONT.

    rigidus: > a TOR decentralizált hálózat és hiába jön akármekkora orrú titkosszolgálatos anonimity cég amikor hozzá legfeljebb a packetjeim egyharmada fut be kódolva-szétszabdalva

    Plane ha a sajat zombi networkje alkotja a peer-eket is.

    > olvasd már el a TOR működését és meg fogod érteni, hogy egy lúzer vagy a titkosszolgálatos haverjaiddal együtt !!

    A megallapitasaidat batran tartsad meg magadnak.


    arrakistor: dhága bahátom ! a TOR és a mozilla firefox , amiken a XeroBank alapul _nyílt forráskódú_ és léteznek még ezeken kívül is nyílt forráskódú megoldások ... a TOR decentralizált hálózat és hiába jön akármekkora orrú titkosszolgálatos anonimity cég amikor hozzá legfeljebb a packetjeim egyharmada fut be kódolva-szétszabdalva, olvasd már el a TOR működését és meg fogod érteni, hogy egy lúzer vagy a titkosszolgálatos haverjaiddal együtt !!

    rigidus: > olvasd el mégegyszer a cikket, nem trójai programok és távoli asztal vezérlő programok telepítéséről szól, hanem az adatforgalom, és az adatbázisok (email-SMS-VoIP stb.) tárolásáról és megfigyeléséről...

    Ember, kapjal mar a fejedhez!
    1. Miert kizaro ok lokalis megfigyelesre egy kozpontilag fentartott adatbazis?
    2. Mi zarja ki, hogy a a gepedre telepitett trojai nem csinal mast mint csupan a legfrissebb SSL kulcsokkal update-eli a tavoli monitorozo allomast?
    3. De xarnak ezek magasrol a hipertitkos SSL kulcsaidra is, ha van egy ember aki szerzodest kot nemzetkozi titkosszolgalatokkal, csinal egy Anonymity Network ceget meg bejegyzi a xerobank.com domain maganak. Aztan beteheted az 4096-os uberfasza SSL kulcsaidat a meter vastag olomvitrinedbe is, meg a kozepsoujjadat magad fele fordithatod "dhaga bahatom", mert ha akarjak adjak-veszik a dekodolt forgalmadat mint falusi peknel a kenyeret.


    arrakistor: olvasd el mégegyszer a cikket, nem trójai programok és távoli asztal vezérlő programok telepítéséről szól, hanem az adatforgalom, és az adatbázisok (email-SMS-VoIP stb.) tárolásáról és megfigyeléséről...

    ami nemcsak nevetséges, de egész egyszerűen RÖHEJES is..


    rigidus: Ha nagyon le akarnak hallgatni akkor nem a forgalmadat szondazzak meg hanem a gepedet.


    [b]arrakistor: aki nem szeretné hogy lehallgassák, az használjon titkosított böngészőt:

    Xerobank vagy OperaTOR

    így még a legnagyobbfejű és legnagyobb orrú hatóság sem , de még az atyaúristen sem képes lehallgatni semmit sem

    ezenkívül, csak új tájékoztatásképpen mondom el mindazoknak akik paráznak a lehallgatásoktól, hogy százalékban sem lehet kifejezni azt amit a szerverek tárolni tudnak a napi átfolyó adat-forgalomból, ezért a megfigyelő szektáknak kizárólag speciális portokra és protokollokra szűkített megfigyelési körük lehet, ilyen pl: a VoIP, viszont az esetek túlnyomó részében maga a kliens program is (natívban) titkosítással látja el az itt átfolyó összes adatot, nem beszélve a fentebb is említett TOR-ról
    mint titkosítási eljárásról ami a számítógépről kimenő és arra beérkező összes adatod titkosítja és hamis lokalitással , hamis IP címmel látja el, amit gyakorlatilag lehetetlen lenyomozni.. a TOR-t rá lehet konfigurálni (Windows alatt is) az egész számítógép (és nem csak a böngésző(k)) alap IP konfigurációjára és az összes kimenő adat ezen a titkosított csatornán (sub-pipe) keresztül fog áthaladni, függetlenül attól, hogy az adott program ragaszkodik az eredeti IP címet is elküldeni (különösen ha NATolt Virtuális Gépet, vagy NAT-os és/vagy átbridgezett át masquerádolt proxyzott routeres trükkös megoldásokat alkalmazunk... egyszóval, ha valaki nem akarja hogy megfigyeljék azt nem fogják megfigyelni és kész. Ennyi. Ha részletes információra van ezzel kapcsolatba szükségetek: írjatok a [email protected] email címre ! szal ennyit a megfigyelőkről és a megfigyelésekről ...
    tovább ragozva , VoIP bezsélgetésekben illetve az adat hanggá alakított formájában pedig még csak keresni sem tudnak a nagyorrúak, kizárólag a betű alapú forgalomban tudnának ha nem lenne titkosítva. minden adatot pedig még maga Belzebúb sem tud megfigyelni hiába karikás a szeme és hiába sosem alszik
    a nem titkosított VoIP alapú beszélgetések közti (amit TERRORISTA BIZTOSAN SOHA NEM FOG HASZNÁLNI) hangalapú keresésben pedig nemhogy gyerekcipőben nem járnak , de az a gyerek még meg sem született, de még meg se fogant, de még az édesapját se sakterolták körül...


    Minden file több packetre tagológik küldéskor, minden packet más irányba halad és minden packet 3(vagy több) gépen keresztül megy mire aljut egy TOR-exit gépig, közben mindenhol újabb kulcs kerül rá (nem a nagyorrú haverjaid kulcsai, hanem saját véletlenszerűen generált asszimetrikus kulcs ! minden node-nál külön !!!) majd a tor exit a több részre szakított és különböző irányokból (IP-kről) érkezett csomagoak _összeilleszti és kikódolja_ (összeillesztés nélkül NEM lehet dekódolni az elkódolt packetrészleteket és az útvonalukat sem lehet követni, mert az első fázis tudja hogy kitől (tőled) kapta az első elkódolt packet-részletet, a második csak annyit tud, hogy egy újabb kóddal átfűzött packet-részletet kell továbbítania az elsőtől kapott IP-ről a 3.madik-nak a láncban ) a TOR-exit gépről (aki TOR-szervert is telepít nemcsak klienst használ) pedig az összeállt adat eljut a célállomásig és ugyanezen az elven de más útvonalon visszakapod a válaszpacket-et 3 különböző géptől, majd a te géped fűzi össze a 3 különböző IP címről kapott és közben 3 szinten elkódolt csomagrészleteket. a tőled kifele menő és bejövő adat mindig véletlenszerű asszimetrikus kulccsal lesz átfűzve, mely több részre tagolódik és külön-külön a kulcs részletek mit sem érnek, csak a TOR-exit gép kapja meg az elsődleges kulcsod összes részletét különböző útvonalakól, úgy, hogy közben minden egyes stációban lévő alkulcsot is megkap de visszafele.. tehát a 3-mas gép nem tudja visszafejteni az 1-es által küldött adatrészletet, mert a közbe rákerült a 2-es kulcsa ami már eleve át van fűzve a TE kulcsoddal, így csak a 4edik stációban a TOR-exit gép lesz majd képes kikódolni az összes stáció külön kulcsát mert az elsődleseg kulcs összeáll neki több részletből, melyeket különböző útvonalon haladt packetek részleteiből állít össze.az egyes stációk közti adatforgalmat kívülről lehalgatni le lehet, de visszafejteni NEM ! mert külön-külön is 256 bites AES titkosítással vannak átfűzve, véletlenszerű kulcsokkal melyeket senki sem ismer. a publikus kulcspárját pedig csak a TOR exit gép ismeri, először kibontja a 3-adik gép által elkódolt részletet, majd visszafejti a 2-odik gép által küldöttet , majd az első gép által küldött adatot kapja végül pedig a TE kulcsoddal átfűzöttet és a végső kódolatlan kommunikációt immár le lehetne hallgatni, de minek?? mikor már közben Kuala Lumpurból valami wifin lopott hálózatról megy ki egy laptopról amit fél óra múlva összecsuk a gazdája és továbbáll.még mielőtt jössz azzal hogy minden node-nak is külön-külön trójai van a gépére telepítve és a legfelsőbb legnagyobb orrmányú titkosszolgálat globálisan mindenről tud, válaszom erre az hogy hacsak egy ember a láncban linuxot használ (hiszen erről is natívban fut a TORszerver) akkor már lehetetlen visszafejteni a végső adatot (egyetlen packetrészlet, vagy kulcsrészlet hiányában is a dekódolás meghíusul)
    [b]
  • blaze
    #128
    "Egy példa - ha sokat warezolsz - akkor majd áttérnek a konzolra a gyártók és nem lesz PCre játék - ez a folyamat már igyis elindulóban - rájöttek hogy megéri."
    Arra még nem gondoltál, hogy a fő ok, amiért sok játékot gyártanak konzolra az, hogy vedd meg a konzolt is!? Azt hiszed, warez nem létezik a konzolosoknál?

  • who am I 7
    #127
    "Ki diktalja a vilagot?"

    Vórpállal nem foglalkoznék, elég együgyű..és túl vörös :D
  • who am I 7
    #126
    A TPM chip

    ŐŐŐ, magyarul minden alaplapba "beletetetik", és kedvükre nézegetik a géped...
  • rigidus
    #125
    > és azt a rothadó mocskot pedig a világ diktálja

    Ki diktalja a vilagot?

    > kereslet kinálat - gyönyörüen működik.

    Ja, a rothado tarsadalom rothado igenyei diktalnak. Valo igaz, hogy "gyonyoruen" mukodik. Modszeresen irtjuk a sajat fajtankat. Mindezt azzal az 1.6 literes kaposztaval a fejunkben. Ilyet meg a nem-intelligensnek tartott vadludak se csinalnak a babszemnyi agyukkal.

    > Feleslegesen idealizálsz mert ez most nem igy van - és ha ezt elfogadod, akkor máris egészen emberi a világ.

    Nem fogadom el, mert azzal, hogy elfogadom, magam is destruktiv reszeve valok a hanyatlasnak.

    > De térjünk csak vissza a warezre - adtam énis már jóindulatból munkát - sőt nagyon jóindulatú vagyok a munkában - hát nem is müködött számomra a dolog

    Szinten a tarsadalom a az okozo tenyezo, amit magunk is formalunk. Meg egy okkal tobb, hogy ne alkudjunk meg, mivel van tenni valo.

    > most tehetségre alapul a társadalom.

    Bar igy volna.

    > Ha van tehetségem - akkor azt eladom - lásd softwaret és ha meglopnak akkor azt hogy kezeljem? erre a válaszodra kiváncsi vagyok. te mit gondolnál ha igy lenne?

    Kozzetennem az interneten forraskoddal egyutt. Igy egeszen biztosan nem fognak meglopni. Ha minosegi az amit csinalsz, akkor adomanyokat is fogsz tudni gyujteni konyorges nelkul. Ha szar az amit csinalsz, akkor tenyleg inkabb maradjal meg az adok-veszeknel, add olyan aron, hogy az megfizethetetlen legyen es panaszkodj, hogy lopnak. Jobbat nem tudok javasolni, rosszabat meg nem fogok.

    > Nem csakhogy nemveszik meg és nekem kevesebb - de alapjában roncsolják a piaci elképzeléseimet.

    Tehat vagy a piaci elkepzeleseid szarok vagy az amit csinalsz.

    Mindig a felhasznalok diktaljak az igenyt. Ez igaz a termek ertekesitesere is. Ha nem mukodik az az ertekesitesi modell amivel probalkozol, vizsgald meg az okait melysegeiben (lasd #108), vonjad le a konkluziokat es alakisd ugy az ertekesitesi modellt, hogy az a vasarloknak is elfogadhato legyen. Csak egy pelda: nem olyan arakat szabsz amilyenek a szemhejra vetitett $$$ jelek mutatnak (mert az k. sok tud lenni), aztan azon kelljen vakarodniuk, hogy hogyan fogjak a koltsegvetesbol kihozni, hanem olyan arat amit kenyelmesen (!!) meg tud fizetni szinte barki, akar a legszegenyebb is.
  • Vorpal
    #124
    és azt a rothadó mocskot pedig a világ diktálja - kereslet kinálat - gyönyörüen működik.
    Feleslegesen idealizálsz mert ez most nem igy van - és ha ezt elfogadod, akkor máris egészen emberi a világ.

    De térjünk csak vissza a warezre - adtam énis már jóindulatból munkát - sőt nagyon jóindulatú vagyok a munkában - hát nem is müködött számomra a dolog - egy percig sem hibáztathatok ebben semmit - a kommunizmus az más volt - most tehetségre alapul a társadalom.
    Ha van tehetségem - akkor azt eladom - lásd softwaret és ha meglopnak akkor azt hogy kezeljem? erre a válaszodra kiváncsi vagyok. te mit gondolnál ha igy lenne?
    Nem csakhogy nemveszik meg és nekem kevesebb - de alapjában roncsolják a piaci elképzeléseimet.

    A fair megoldás pl az lenne - ha paypalon fizetnél a softverér - és minél többen vennék meg annál többet adnék vissza a vevőnek - azaz fix nyereséggel dolgoznék. Ez pl egy elfogadható módszer - de idealizálni és médiamocskokról vitázni értelmetlen - a hippiCNN a 60as években sem működött - meg kéne találni a rendszerből a kiutat.
  • rigidus
    #123
    > rigidus neharagudj de az elhivatottságra ma apellálni az kapitális hiba.

    Itt kezdodik az elso problema.

    > Leonardo csak egy volt - Mona Lisa is (+6 hamisitvány pénzért)

    Hamisitvanyok mindenutt vannak.

    > és bár művészeti végzettségem van mégsem vagyok benne olyan biztos, hogy csak merő jóindulatból készült el a MonaL főleg hogy megrendelésre készült.

    Ez nem igy van, a ML-t sajat eletmuvekent keszitette el. Eloszor 4 evig dolgozott rajta, majd hosszabb idore felbeszakitotta es csak halala elott 3 evvel fejezte be mikor mar Franciaorszagban elt. Ott I. Ferenc udvaraban dolgozott akinek megtetszett es 4000 equt fizetett erte.

    > De vegyünk egy mai példát, a környezetvédelem - mennyél ki az utcára és mond el ugyanazt az embereknek - védeni kell a természetet mert milyen jó az önmegvalósitás - kiröhögnek - na ezt nevezik álomvilágnak.

    Ezt nem alomvilagnak nevezik, hanem moralis osszeomlasnak, egyfajta mellekhatasa annak galyarab eletnek amiben ma elunk. Nem sodrodni kell es menni a tortenesek utan, hanem felelosseggel csinalni azt amit csinalunk es felismerni azt, hogy mindannyian alkotjuk a tarsadalmat nem pedig csak "az emberek". Olyan a tarsadalmunk mint amilyen a hozzaallasunk, mint amilyenne formaljuk. Nem kifogasokat kell keresni, hogy miert szar az amit csinalunk hanem a legtobbet megtenni azert, hogy az jo legyen.

    > De vegyünk egy mai példát, a környezetvédelem - mennyél ki az utcára és mond el ugyanazt az embereknek

    Nem az utcan kell ezt elmondani, hanem embertomegeket egy emberolton keresztul erre nevelni es olyan vezetoket valasztani akik erre torekednek. Kapcsold be a TV-t es nezd meg az "idealokat"! Amilyenek a balvanyok, olyanok a balvanyozok, olyan a vilag is amiben elunk. Az idealokat es a moralt az a rothado mocsok diktalja ami onnet arad.

    Ezeket az eszkozoket oktatasra nem lehetne hasznalni?
  • who am I 7
    #122
    "simogasd meg a buksiját, felfogás lehet"
  • who am I 7
    #121
    "Rekapitulálok : szóval azt állítjátok, hogy ha állam meglop benneteket, akkor jogosan lopjátok ti is meg - wow - ez igen igy kell élni."

    Az állam jogosan lopja el az adókat?és támogatásokat?A te felfogásod ilyen..Ha eltalálnak kővel, adj vissza virágot és simogasd meg felfogás lehet...(primitív az ok és a cselekedet is)
  • Vorpal
    #120
    rigidus neharagudj de az elhivatottságra ma apellálni az kapitális hiba.
    Leonardo csak egy volt - Mona Lisa is (+6 hamisitvány pénzért) - de itt a mindennapok
    dolgait is meg kéne oldani - amiről te beszélsz az az utópia - és bár művészeti végzettségem van mégsem vagyok benne olyan biztos, hogy csak merő jóindulatból készült el a MonaL főleg hogy megrendelésre készült.

    De vegyünk egy mai példát, a környezetvédelem - mennyél ki az utcára és mond el ugyanazt az embereknek - védeni kell a természetet mert milyen jó az önmegvalósitás - kiröhögnek - na ezt nevezik álomvilágnak.

    A környezetvédelem máris müködik amint óvni kell a természetet, hogy mehessenek a turisták - gondold csak meg? Ha több ilyen iniciativa lenne nem b*nák szét az egész földet.

    Valamit valamiért ez igy müködik - és ha túlvagyunk az alapokon - mehet a warez.
  • rigidus
    #119
    > mi ösztönzi, hogy minőséges legyen?

    Elhivatottsag. Da Vinci a Mona Lisa-n 7 evig dolgozott. Negyzetcentimeterenkent tobb (tiz?)ezer festekpontbol all. Ma, kozel 500 ev utan uvegvitrinben, specialis klimatizalt kornyezetben is feltve orizzuk. Az erteke felbecsulhetetlen.

    Konkluzio: ugy csinalok meg valamit, hogy abban kifogas ne legyen. Mintha magamnak csinalnam. Precizitas, egyediesseg es maximalizmus mindenek elott.

    Da Vinci meg tudta volna festeni a Mona Lisa-t ecsetvonasokkal is? Bizonyara. Sot, akar nehany nap alatt is.

    De nem igy nezne ki (pl: kifinomult felbontas a hatterben is) es nem igy vigyaznank ra.

    A nyilt fejlesztesek legfobb motivacios eszkoze, hogy eleve ugy all neki a fejeszto valaminek, hogy azt sajat celra kesziti el es masok szamara is elerhetove teszik.

    > a piac - mitől lesz olcsó?

    Lasd elozo hozzaszolasom elso mondata: "Ugyanez visszafele is igaz, minel jobb (ertsd: minosegibb es olcsobb)". Most kivastagitottam.

    > a nemmunkától - nem ül - a human erőforrások ha felszabadulnak - azt munkanélküliségnek nevezik.

    Abban az esetben ha a felszabadult eroforrasokat nem kotik le ujbol.
  • exxile
    #118
    Mindentol fuggetlenul elgondolkodtato, hogy valamit sokkal konnyebb letolteni, mint eredetiben beszerezni. Ugy ertem, sok esetben kulfoldrol (pl. Japan) kell rendelgetnem es imadkozni hogy ideerjen a cucc..
  • exxile
    #117
    Ugyan mar ember, az Inmternetet p2p-re talaltak ki! :p :D
  • exxile
    #116
    "Linux az a low endje az operációs rendszereknek - amelyik nyilt forrással próbál élősködni a piac által megteremtett lehetőségeken"

    Erdekes, en evek ota hasznalom nagy megelegedessel. Az sem hibaja, hogy nem kell minden honapban ujrainstallalni mert szetesik, vagy elkap 1 virust...
  • akoshun
    #115
    hát srácok... Nem, nem olvastam el az összes hozzászólást, mive rohadt sok van, ezért előre is bocs :s

    A cikkhez csak annyit, hogy nem fog menni a torrentoldalak tilalma. Miért? Azért, mert majd kiköltöznek egy olyan országba, ami nem írta alá az egyezményt. Offshore területek léteznek, miért ne létezhetnének netes kivitelben is? Hogy a felhasználókat megfelelően ellenőrizni tudják-e? Lehet, lehet hogy nem. Én nem hiszek benne, hogy mindenkit el tudnának kapni, különben is a fél ország lakat alá kerülne.

    Ennyit a cikkről. Amiket így szemezgettem a hozzászólásokból, nos hát... Srácok, elismerem, hogy vannak olyan eshetőségek, amikor a torrent (vagy varez vagy nevezzétek aminek akarjátok) elfogadható. Nem jogilag, hanem erkölcsileg. Mik ezek az esetek? Pl Dr. House 4. évad ami 1000 év múlva megy majd a tv-ben. Pl az amikor leszedem a filmet a netről mert kiváncsi vagyok az eredfet hangra mert nem volt rajta a dvd-n (sajna már láttam ilyet). Pl amikor a dvd-n amit vettél a boltban csak a rendezői változat van ajta és kiváncsi vagy, hogy mi ment a moziban (Black Hawk Down). Pl amikor láttad moziban, meg akarod nézni, de meg is veszed dvd-n majd amint kijött (pl Hot Fuzz-t megnéztem 2-szer egyből azután h láttam moziban).
    Ezek példák arra, amiket én személyesen erölcsileg teljesen elfogadhatónak tartok. Például nekem a Dr. House kb mind megvan de tévében is láttam az összeset... akkor most megkáérosítottam valakit? Mármint nem jogilag, hanem ténylegesen?

    Mindenesetre, azzal védekezni, hogy nem vettem volna meg amúgy sem, tehát miért ne töltsem le... Hát ne haragudjatok, ez azért elég nevetséges.
    Igen, az is nevetséges, amilyen áron adják a sz*rjaikat némelyek. Más meg pl tökjó de mégis rohadt drága.
    (Amúgy, mielőtt nekemszaladtok, nem ítélkezni próbálok, mindössze vannak bizonyos meglátásam bzonyos érveitekről).
    Nos, az, hogy a CD-ken eleve van jogdíj, undorító dolog, én annak tartom. De azért ez nem ad mentességet, ez még nem ad okot arra, hogy letöltsünk. Legtöbbször nem is kell a CD ugye, megnézzük/végigjátszuk gépen aztán kidobjuk és kész.
    Nem akarok álszent lenni. Nem is próbálok az lenni, már bevallottam, hogy én is szoktam letöltögetni. De én kurvára szarul érzem magam olyankor amikor megnézek egy "kalózfilmet". Én meg akarom venni. Rohadtul meg akarom, de nincs rá pénzem. Nincs rá pénzem, de nem akarok kimaradni az élményből, és bár tényleg kurvára szarul érzem magam, leszedem és megnézem. Aztán van amit megveszek - van amit meg tudok venni - , van amit nem - van amit nem tudok.

    DE
    nem igazán szeretem amikor valaki olyan hozzáállással jön, hogy kábé ő van felháborodva amkor kérdőre vonják, mert lopott. Ne haragudjatok, de bizony ez lopás.

    VISZONT
    abban is tökéletesen igazatok van, hogy hihetetlenül drága minden ilyesmi. Kíváncsi vagyok, mikor kezdik el a gyártók legálisan terjeszteni a filmeket pl a neten. Nem új ötlet, el kéne kezdeni. Mondjuk jöjjön egy hónappal a DVD után, kelljen fizetni egy kisebb összeget, de azért akkorát, hogy a torrentesek egy jelentős része azt válassza. Én mondjuk 3-4 euróért szedhetném a DVD-ket, minden további nélkül fizetnék. Szerntem nekik is megérné.
    Hozzátéve, hogy én nem az átlag peer vagyok aki minden szart leszed csak mert ingyen van.

    Bocs ha bárkit megsértettem, személyes vélemények. Mindenkit tisztelek, csak néha olyan érveket hoztok és olyan állásponton vagytok, amit én nem tudok átérezni.
  • Vorpal
    #114
    "Ugyanez visszafele is igaz, minel jobb (ertsd: minosegibb es olcsobb) egy szoftver, annal kevesbe van igeny konkurrens termek eloallitasara, igy az a human es egyeb eroforasok mas hasznos feladatokra fordithatok."

    mi ösztönzi, hogy minőséges legyen ? a piac - mitől lesz olcsó? a nemmunkától - nem ül - a human erőforrások ha felszabadulnak - azt munkanélküliségnek nevezik.
  • lami321
    #113
    "A linux kedvéért egy darab gyártó sememelné meg a füle botját sem a Linux az a low endje az operációs rendszereknek - amelyik nyilt forrással próbál élősködni a piac által megteremtett lehetőségeken - ilyen csak 1 van és ha csak ez lenne - esélyes, hogy egy helyben toporognánk, elvégre mi ösztönözné?? a fizetett SUPPORT??"

    Te kicsit el vagy tajolva...A linux az elvonalban van. A unix szeru oprendszerekrol masol folyamatosan a M$. A gyartok milliokat tolnak a linuxba mert konnyeden sajat celjaiknak megfelelove alakithatjak at, es ez joval olcsobb mit megvasarolni egy nekik kello szoftvert egy gyartotol. Es mindezt az open source teszi lehetove, es koveteli meg hogy amit fejlesztett azt adja is vissza a kozossegnek akitol a rendszert teljesen ingyen megkapta
  • rigidus
    #112
    > Nemcsak mozgatja azt, hanem ösztönzi is - minél lukrativabb egy szoftver, annál jobban ösztönöz másokat, hogy készitsenek hozzás hasonlót vagy jobbat.

    Ugyanez visszafele is igaz, minel jobb (ertsd: minosegibb es olcsobb) egy szoftver, annal kevesbe van igeny konkurrens termek eloallitasara, igy az a human es egyeb eroforasok mas hasznos feladatokra fordithatok.

    > A linux kedvéért egy darab gyártó sememelné meg a füle botját sem a Linux az a low endje az operációs rendszereknek

    Ez nem feltetlenul kizarolag a Linux privilegiuma. A jelenleg szeles korben elerheto osszes operacios rendszer boven low end.

    > amelyik nyilt forrással próbál élősködni a piac által megteremtett lehetőségeken

    Nem eloskodik semmin. Mas szemlelet, mas celok. Nem is profit mozgatja hanem jobbara alkotni vagyas es ennek a gyumolcset megosztani masokkal, ill. barkinek megadni a lehetoseget, hogy hozzaadjon. Most az, hogy minosegibb vagy sem, egy masik kerdes. Vannak nyilt forrasu termekek melyek minosegik, vannak amik meg gagyik. Ugyenez elmondhato a kereskedelmi szoftverekrol is.

    A nyilt forrasu szoftverek igy nem is igazan nevezhetoek "piaci szerploknek". Nem is errol szol az egesz.

    Az, hogy vannak vallalatok akik supportot biztositanak melle es piaci szereplokent vesznek reszt egy termek, (vagy inkabb alkotas) nepszerusitese mellett egy megint mas kerdes.

    Ettol meg az is teny, hogy maganak a termeknek van hova fejlodni es egyben ugyanez mondhato el az osszes tobbi operacios rendszerrol is.

    Es itt terunk vissza $$$-hez mint "mozgatorugo". Ragyogoan szemlelteti, hogy a penz mint motivacios eszkoz a legfobb elvaras (ertsd: minoseg) helyett fragmentaciot okoz es a termekek ill. azok keszitoik egymas ellen dolgoznak, vagy olykor egymas hatraltatasan.

    A vesztes termeszetesen - mint mindig - a felhasznalo.

    Ennel pazarlobb eroforrasgazdalkodast nehez lenne megalmodni is.
  • lami321
    #111
    de ha nem fizet erte es jatcik vele akkor meg dogoljon meg... Ezzel a verszivassal az internetes tarsadalom "ciganysagat" kepviseli. A termek szar meg minden, de azert jo az. Ha meg fizetni kene erte akkor ajj en ezt amugy sem vennem meg. Akkor menj mar be a boltba es leopj el egy kenyeret. Es ha elkapnak mond hogy jo lenne ez enni, de ha fizetni kene ugysem venned meg...
  • Adenoma
    #110
    filmet magyarországon csak a kölcsönzőből és a boltból tudsz lopni, ha kiviszed a dvd-t. ( amennyiben eléri a 10.000 forintos kárhatárt, tehát 1 dvd-t vigyél, ha elkapnak, csak 1 nevelőtisztet kapsz).
  • Vorpal
    #109
    Azért tegyük azt hozzá, hogy a mai társadalmi berendezkedések mozgatórugója a $$$.
    Nemcsak mozgatja azt, hanem ösztönzi is - minél lukrativabb egy szoftver, annál jobban ösztönöz másokat, hogy készitsenek hozzás hasonlót vagy jobbat.

    A pénz és sok pénz azaz nagy nyereség nem feltétlenül rossz mutató, csak ezt egy átlagosan kereső polgár aki bejár dolgozni nem igazán tudja felfogni, ehhez vállalkozni kell.

    Egy példa - ha sokat warezolsz - akkor majd áttérnek a konzolra a gyártók és nem lesz PCre játék - ez a folyamat már igyis elindulóban - rájöttek hogy megéri.
    Ha nem érné meg egy egy fejlődés akkor nagyvonalakban tennének rá.

    A linux kedvéért egy darab gyártó sememelné meg a füle botját sem a Linux az a low endje az operációs rendszereknek - amelyik nyilt forrással próbál élősködni a piac által megteremtett lehetőségeken - ilyen csak 1 van és ha csak ez lenne - esélyes, hogy egy helyben toporognánk, elvégre mi ösztönözné?? a fizetett SUPPORT??

    A $$ jó dolog ez mozgat mindent és ettől fejlődik minden - nyugodtan lehet brainnstormingolni - értelmes argumentum mindig a helyén van.
  • rigidus
    #108
    > jahát nem tünik el az Sw, csak épp az éveken keresztül fejlesztettt SWért nem kap az aki megdolgozott egy fityinget sem.

    Ezert kell az eveken at fejlesztett szoftvereket elerheto aron ertekesiteni.

    Az elerheto aron valo ertekesites nem ujkeletu dolog, a modszer evezredeken at mukodok es a leghatekonyabb eszkoz volt a feketekereskedelem visszaszoritasara.

    Ma mas a helyzet. Amikor - temanal maradva - pl egy x szoftverfejleszto vallalat eveken at dolgozik egy projekten, a vezetok reggel mikor felnyitjak a szemuket az elso dolog amit meglatnak az nem a feny, hanem csillogo-villogo misztikus "$" jelek kb. 5-10 cm-es tavolsagra a szemuktol. Ez a jelenseg persze nem szunik meg, hanem az egesz napjukon at elkiseri, sot az eletuket, a munkajukat es mas emberekkel (pl. alkalmazottakkal) valo banasmodjukat is meghatarozza. Olyan ez mint amikor valaki kozvetlen kozelrol belenez a vakuba. Rend szerint, meg joval mielott egy-egy projekt elkeszulne elfogy a turelem es alapossag - ami minden igenyes munka legfontosabb velejaroja - majd a vezetok lovaik koze csapnak. Egyre tobb "jutalom" tulora a fejlesztoknek, egyre kevesebb ber mellett. Ez tendencialisan igy zajlik, mivel ahogy telik az ido, a retina elott lebego "$" jelek szama is egyre csak szaporodik.

    Eredmeny:
    1. Elegedetlen vezetok
    2. Elegedetlen alkalmazottak

    Kovetkezmeny:
    3. Megfizethetetlenul magas ar
    4. Elegedetlen vasarlok
    5. Feketekereskedelem kialakulasa
    6. Harc a feketekereskedelem ellen

    Mindezek eredendo okozoja:
    Egy evek alatt kialakult szenvedelybetegseg mely orvost sem latott soha - mivel egy amugy is beteg tarsadalom altal elfogadott betegsegrol van szo.

    Kerdes:
    A fenti listaban szereplo problemakat nem lehetne magaval az okozo tenyezo kezelesevel megoldani?
  • aaaaa
    #107
    Ez megint hazugság ! Pár éve nyilatkozott egy kiadó képviselője, ha nem lenne kalózkodás 30-40 euróért kellene adni az audio CD-ket a jelenlegi 15-20 euró helyett. És ne aggódj, ha nem kalózkodnának, annyiért is adnák, mert miért ne. Szóval ez egyértelműen nem igaz , bár jól hangzik.
    Ha nem játszik vele és nem fizet attól se lesz több pénz. Te meg ezt nem érted meg. Feltételezed, ha nem tudná megszerezni kalózkodva, akkor feltétlen megvenné.
    Pedig nem. Amint írtam kb 10-20% megvenné a többi másra költené a pénzét. Nem védem a Pistikéket, valóban nem szép, hogy ezt teszik. De ha a kiadók jogvédők nem hazudoznának összevissza gusztustalanul, lehet több hajlandósága lenne az embereknek vásárolni.
    Sajnos sokkal több ember ránt kést , mint gondolnád,. Videken mindennapos az erőszak,fenyegetés, rablás, lopás, csak sokszor hír sem lesz belőle, mert az áldozat még rendőrt sem hív, mert minek, a végén még ő kerül bajba. Attól ,hogy Te nem ilyen környéken élsz, évente több 10 ezer erőszakos bűncselekményt követnek el, aminek nagy részéről hallani sem fogsz.
  • butuska66
    #106
    Annyi off-ot olvastam a hozzászólások között hogy már az enyém már nem is lesz zavaró.

    Lamzozo #65. hozzászólásában azt írta hogy a "warezolás" nem az olvasásról szól.

    Nos személy szerint többnyire könyveket szoktam letölteni olyan könyveket melyek magyarországon sosem jelentek meg, s külföldön már antikváriumban sem látni.