MTI

A Yamaha új, "intuitív" hangszert dobott a piacra

A japán Yamaha cég új típusú, a vizuális hangjelölésnek köszönhetően játékos zeneszerzésre alkalmas hangszert dobott a piacra.

Az új készülékkel gyártója szerint néhány perc alatt megkomponálható egy olyan mű, amelynek számítógépes szoftverrel történő "előállítása" több napos munkát igényelne. A Tenori-on névre keresztelt digitális hangszer 256 világító gombbal ellátott, 16 x 16 centiméteres LED mátrix kijelzővel ellátott tábla. A gombokhoz a számítógép hangmintákat társít. A zeneszerzés a különböző gombok nyomogatásával történik, amelyekkel ismétlődő zenei motívumok állíthatók elő; ezek fölé más hangok helyezhetők, úgy, mint ahogyan a partitúrában egymás alá jegyzik le a különböző hangszerek által játszott szólamokat.

A zeneszerző a saját zenei érzékének és tapasztalatának megfelelően választja ki a gombokat és programozza - többé-kevésbé véletlenszerűen - a hanghatásokat. A hangok a megfelelő billentyű benyomásával szinkronizálhatók, a komponálás közben a zene nemcsak hallható, hanem "látható" is.


"Mindössze húsz percre van szükség a hangszer kezelésének elsajátításához" - mondta el a Yamaha innovációs hangtechnológiákra szakosodott kutatója, Nisibori Ju, aki Ivai Tosio elektroakusztikus zeneszerzővel közösen tervezte meg az új készüléket. Nisibori szerint a zenemű, amely a semmiből született meg negyedóra alatt az újságírók előtt, kevésbé intuitív számítógépes szoftverrel megalkotva több napi munkát igényelt volna.

A hangszer kifejlesztése hat évet vett igénybe. A 121 ezer jenbe (183 ezer forint) kerülő Tenori-on azokat a zenekedvelőket veszi célba, akik a szolfézstudás híján inkább csak hallásuk alapján kívánnak új zeneműveket létrehozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #12
    Igen, de ha belegondolsz akkor anno az mpc-re vagy a roland tb-303-ra is ezt mondták és nézd meg milyen új zenei irányzatokat teremtettek velük (hiphop, acid).
  • AbyssLord #11
    Ez valami rettenet gagyi cucc. Ennyiért már inkább veszek egy igazi hangszert, és nem ezt az izét.
    Annyira vicces, hogy mondják, hogy nagyon komoly hangminták vannak rajta, közben szerintem egy 20ezer forintos szintin szebbek a hangminták. Sőt, szerintem az alaplapomba integrált hangkártya midije is szebb hangokat képes produkálni mint ez.
    Nagyon kiváncsi vagyok, hogy ki fogja ezt megvenni 180k pénzért. Reális ár szerintem max 50 ezer lenne.
  • m4G1c #10
    didzsitöl hengdrám. bár ez legalább olcsóbb annál és látványosabb kicsit. az instant önkifejezőeszközök mindig is befutottak, ha elég egyszerűek voltak, csak motiválni kell a népet és rövid időn belül elborítja a világot a villogó prüttyögés.
  • Frosty01 #9
    de a yamaha elég nagy csoport ahhoz hogy jusson mindenre elég :)
  • JL666 #8
    A yamahanál igazából arra gondoltam, mikor általánosítottam, aki gyárt dobokat az gyártson dobokat és foglalkozzal csak azzal, mert így több idő és pénz jut a fejlesztésre. Pl.: pearl, zildijan, esp, ibanez, fender, marshall, stb. ha már hangszereknél tartunk...
  • Frosty01 #7
    egész kellemes kis zenét lehet vele játszani
    ötletes, bár nem hiszem hogy nagyon elterjedt hangszer lesz :P
  • Tetsuo #6
    A japan cegfelepites es a cegek kozotti kapcsolat teljesen mas mint "nyugaton".. pl zaibatsu intezmenye
  • Tetsuo #5
    A Yamaha egesz profi ceg, hangszertechnikaban.. bar ez a Tenori v mi, csupan jatek, de lehet h a kovetkezo odabaz.
  • Tetsuo #4
    akkor az megmarad magadnak :)
  • BandiG #3
    Ez emberekre igaz, de csoportokra mar nem. Pl egy ceg mindent gyart az mar rossz? Ha egy orszag mindent gyart az mar rossz? Ha az emberiseg mindent gyart akkor nem ertunk semmihez? Hol a hatar? Mi van ha egy nagy bicikligyarto ceg megvesz egy repulogyartot? (vagy forditva) Akkor igy mar nem ertenek semmihez? Ha 14000 ember nem ugyanazt csinalja, akkor mar semmit se er a ceg? :)