MTI

"Emlékező" japán csodaszemüveg

Gond nélkül megtalálható az elveszített távkapcsoló, mobiltelefon, de akár egy kalapács is egy új "csodaszemüveg" segítségével, amelyet a tokiói egyetemen fejlesztettek ki.

A búvárszemüvegre emlékeztető készülék mindenről videofelvételt készít, amit lát a viselője. Az új találmányról a héten számoltak be a tokiói lapok. A szemüveghez, amelyet a leleményes kémketyeréiről is híres 007-es ügynök, James Bond is megirígyelt volna, hordozható miniszámítógép csatlakozik. A kereséshez csak be kell vinni a rendszerbe az elveszített tárgy nevét. A számítógép szinte azonnal megtalálja azt a videofelvételt, ahol a keresett tárgy utoljára látható volt, és levetíti a szemüvegbe illesztett miniképernyőn.


A számítógép nem köti a neveket konkrét tárgyakhoz, és több, azonos névre hallgató különböző tárgyat is képes felismerni. A tokiói egyetem diákjai által elkészített kísérleti példány hatvan tárgy nevét képes megjegyezni. Harada Tacuja, a fővárosi egyetem tanára az Aszahi Simbun című lapnak elmondta, hogy a csodaszemüveg gyártási technológiája az "emberszabású" robotok előállításában is hasznos lehet. Áráról egyelőre becslés sem jelent meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • brueni #4
    mi van ha nem tudom, hova raktam le ezt a szemüveget?
  • raingun #3
    Aha, aztán visszanézve az adást 50% női mellek bámulásáról szól :)
  • dez #2
    Csak nehogy elfelejtsem felvenni legközelebb, mielőtt elfelejtem, hová tettem a hogyishívjákomat. :P
  • Sionnach #1
    zsír, nekem kell ilyen :)