SG.hu

A lakosság a netadó mellett van

A Szonda Ipsos Népszabadság felkérésére készített felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 54 százaléka elfogadhatónak tartja, hogy kulturális járulékot vezessenek be a szolgáltató cégek számára az internet után.

A lap által közölt, ötszáz felnőttet érintő telefonos felmérés szerint a világhálót soha nem használók még mindig jelentős kört, 41 százalékot alkotnak. A legtöbb használónak (84 százalék) a mindennapi tájékozódásban, ügyintézésben segít a világháló, illetve a kapcsolattartásban, levelezésben (81 százalék). Az internetezők 64 százaléka zenéket, filmeket, művészeti alkotásokat is letölt. Ennél kisebb, de még mindig 59 százalék azok aránya, akik a munkájukhoz használják a tájékozódásnak ezt a forrását. Arra a kérdésre, miért nem használja az internetet, a válaszolók 50-55 százaléka hivatkozik arra, hogy nincs számítógépe vagy nincs is rá szüksége, nem érdekli, nem ért hozzá - és 42 százalék jelöli meg okként, hogy drága a szolgáltatás.

Az utóbbi sem elhanyagolható réteg, de szembetűnő, hogy a többség nem erre hivatkozik, sőt, a válaszolók 54 százaléka elfogadhatónak tartja, hogy járulékot vezessenek be az internet után, amelynek mértéke előfizetőnként 20-70 forintos többletköltséget okozhat - emeli ki a Népszabadságban Závecz Tibor véleménykutatási igazgató. A szolgáltató cégek ellenérveik között hazánk lemaradására hivatkoznak az infokommunikáció elterjedésében, és arra, hogy a járulék miatt túl drága lenne az internet, és ez hátráltatná a világháló használatának kívánatos terjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • runny #37
    Apropó, véleményem szerint a megkérdezettek 95 %-a nincs tisztában azzal, hogy mi az a kultúrális adó, és hogy honnan ered, mi volt az eredeti célja...
  • runny #36
    Kedves Tanárbácsi! A bakelit meg a VHS helyett van DVD, meg BD, a CD még mai napi éldegél, és minden adathordozón van jogdíjacska, áfa béta, meg anyámkínja. Fizetek a számítógépemért, meg ahhoz áfát, fizetek az internetért, meg ÁFÁ-t. Nem mellesleg a már egyszer adózott béremből. Köszönjük szépen, de nem kérünk több adót! Szeretném, ha az okos emberek kitalálnák, hogy hogyan lehetne támogatni a kultúrális intézményeket a jelenlegi bevételi forrásokból úgy, hogy ne kelljen még több bőrt lehúzni az adófizetőkről. Mert hát a legegyszerűbb és legkönyebb dolog, ha kifizettetjük másokkal. Na de ezért nem kellenek oda az okos emberek, ezt még én is ki tudom találni.
  • Jack Bauer ahős #35
    Kedves Gyerekek! Mesét mondok nektek. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan találmány, hogy bakelit. Meg VHS. Meg CD. Ezekre minimális adó volt kivetve, amelyből aztán lehetett támogatni a MŰVELŐDÉSI házakat, KÖNYVTÁRAKAT és a különböző KULTURÁLIS folyóiratokat. Ámde ezek a hordozóeszközök kimentek a divatból, és valamivel pótolni kell őket, hogy maradjanak a könyvtárak, a művelődési házak és az ingyenes internetes tanfolyamok. Erre jönne létre a netadó, amely az éhbérből élő szolgáltatókra borzalmas, fejenként 50-70 forintot róna ki. Naná, hogy a szolgáltatók által pénzelt Origo és Index szarrá zúzta a tervet és a többi netes lap is ellene van, és ezért az olvasók is. Épp csak gondolkozni felejt el a sok droid. Hogy a KULTÚRÁRA szánt pénz, basszátok meg, az nem csak úgy lesz a semmiből, azt be kell szedni.

    Azért, hogy aztán ne sírhassatok, hogy csak a győzike meg a blikk van.
  • szarvasdinnye #34
    Nem csak az orszag vezeteset kellene lecserelni, hanem az egesz magyar szemleletmodot. Nezd meg mi ment itt az elmult lassan 20 evben. Nezd meg mi ment Szechenyi idejeben. Egy kurv@ hidert evtizedeket kellett kinlodni. Most mi van? Ugyanez. A szemleletmoddal van a baj, hogy itt mindig a hulyeknek van a legnagyobb pofaja es teret is adnak nekik. Amig ez nem valtozik, hozhatsz ide akarmilyen kormanyt, ugyanitt fogunk tartani 4-8 ev mulva is.
  • ssdb #33
    idióta szonda ipsos... hogy lenne egy olyan megkérdezés hiteles ami a netet nem használókat is megkérdezve a nethasználókra vonatkozik.
  • rigidus #32
    Normalis ember mar az elso tagmondat elolvasasa utan tovabblapoz.
  • Cefet #31
    lesko: tiéd a pont! Tipikusan a "mit lehetne még lopni?" eset.
    Valóban le kellene cserélni a teljes kompániát.
    Arról is kellene egy népszavazást kiírni, hogy a politikusok számonkérhetőek, visszahívhatóak, "uram bocsá" BÜNTETHETŐEK legyenek!!!!
    Mert amit ez nyúltnyakú ideggyógyászati klinikai eset és a csatlósai csinálnak, az már lassan visszafordíthatatlan.
    Szerintetek mi lenne a szavazás eredménye? :)
  • lesko #30
    itt igenis az elvekről van szó. Most ide 50 oda 70 forint. Mindeképpen a mi zsebünkből húzzűk ki azt amit eltüntettek. Bízom benne,hogy nem sikerül nekik ezt végigvinni de az is biztos,hogy lesz helyette teljesen más.
    Szimplán az ország vezetését kellene lecserélni A-z-ig. Fura,hogy a környező országoknak mostanában jobbak a mutatóik, pár éve még más volt a helyzet. Mellesleg a fejétől bűzlik a hal...
  • njozef #29
    >LEHET HOGY SOKAN EGYET ÉRTENEK A NETADÓVAL DE BIZTOS VAGYOK BENNE HOGY CSAK A CÉGEK IRÁNYÁBAN,VISZONT ÉN CSAK A REKLÁMANYAGOK MEGJELENTETÉSÉNÉL RÓNÁMKI MERT KÜLÖNBEN A CÉGEK VISSZA HÁRÍTANÁK A NETKÖLTSÉGÜKET A VEVŐK - ÜGYFELEK IRÁNYÁBA ÉS MEGINT DRÁGULÁSHOZ VEZETNE!!!
  • ziipp #28
    Szerintem meg a mindenféle kultúrális támogatást kéne megszüntetni, és akkor nem kéne a pénz. Ennyi.