MTI

5%-ra csökkent az internetezés forgalmi adó kulcsa

Január elseje óta Európában Magyarországon a legalacsonyabb az internetezést terhelő általános forgalmi adó kulcsa, miután a kormány kezdeményezésére a parlament 18-ról 5 százalékra csökkentette azt - hangsúlyozta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás közölte: tavaly év elején 27-ről 18 százalékra csökkent ez a közteher, ezzel 13 hónap alatt mintegy ötödével mérséklődtek az árak. "Nagyon jelentős digitálisrezsi-csökkentést sikerült végrehajtanunk" - jelentette ki. Ahogyan tavaly, úgy idén is "az áfacsökkentés az utolsó fillérig árcsökkentésben fog testet ölteni" - mondta. A miniszterelnöki biztos megjegyezte: 2017-ben, a négyszáznál több hazai internetszolgáltató ellenőrzésekor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csupán két kisebb cég esetében észlelte azt, hogy ez nem történt meg.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: a kormányzat célja az, hogy minden eddiginél gyorsabb, elérhetőbb, olcsóbb és jobb minőségű internetszolgáltatás legyen elérhető a polgárok, vállalkozások számára. Hozzátette, ezt szolgálja, hogy az esztendő végén minden településen legalább egy közintézményben és közterületen lesz elérhető ingyenes szélessávú wifi-szolgáltatás, és hogy az uniós célkitűzésnél két évvel korábban, 2018 decemberére lesz hozzáférhető valamennyi hazai háztartás számára a szupergyors, legalább 30 megabites internetkapcsolat.


A miniszterelnöki biztos szólt arról is: a kormányzat által elindított Digitális Jólét Alapcsomag programba bekapcsolódó szolgáltatók azt vállalják, korábbi legolcsóbb csomagjuknál legalább 15 százalékkal alacsonyabb árú megoldást kínálva segítik, hogy azok is internethasználóvá váljanak, akik korábban ezt anyagi okokból nem engedték meg maguknak. Mint mondta, mindezek eredményeként 2018-ban már 80 százalék fölötti, az európai uniós átlagot meghaladó lehet Magyarországon az internetet rendszeresen használók aránya.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: a tavalyi internetáfa-csökkentés 13-15 milliárd forintot hagyott a polgárok és vállalkozások zsebében, de a fogyasztók számának emelkedése szinten tartotta az internetezéshez kapcsolódó adóbevételeket. A politikus közlése szerint az újabb áfacsökkentés 22-23 milliárd forintos megtakarítást jelent a polgároknak, a vállalkozásoknak, ezzel két év alatt összesen 35-40 milliárd forintos megtakarítást téve lehetővé.

Utalt arra is: Magyarországon nagymértékű mobilinternet-fejlesztések is zajlanak, ennek eredményeként pedig az ország sokkal jobban teljesít, mint az általános gazdasági fejlettség terén. Deutsch Tamás kiemelte: napjainkban az élet egyetlen területén sem lehet reális fejlesztési programokat megfogalmazni, végrehajtani anélkül, hogy az ne jelentené egyidejűleg a digitalizáció fejlesztését is, "a digitalizáció a gazdaságfejlesztés sikerességének záloga".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #11
  Mi vaaan?
  Észrevett Valaki ,valamit a netes számláján?
  /Mert hülye ezért nem vagyok.../
 • mikromanus #10
  A legutolsó internetadó tervükkel (terelésükkel) már bizonyították a hozzáértésüket "ezek". Az hogy választások előtt ezek a szakmai analfabéták csökkentgetnek pár százalékot nem fogja elfeledtetni azt az arcátlan átlátszó és béna korábbi lépésüket. Nem mentem akkor tüntetni, de megjegyeztem magamnak. (forgalomalapú adó a nyolcvanas kilencvenes évek adatforgalmát alapul véve, vagy miaf@sz? :D ) Elérték legalább, hogy felhagyjak a szokásos passzivitásommal és elmenjek szavazni majd legközelebb. Csak nem rájuk. Azért picit gáz. Romló szolgáltatások, korrupció vagy épp túlköltekezés állami szinten? Á, nem érdekel. Megadóztatnák a netes forgalmat? Ide a kiegyenesített kaszát és a fáklyát! Ez ilyen. Olyan helyre böktek ahova nem kellett volna.
  Utoljára szerkesztette: mikromanus, 2018.01.12. 16:17:49
 • lammaer #9
  Köszi.(a napi eseményeket követem, de ez inkább háttérinfó)

  Igy azért valóban árnyalabb kép...
 • codaco #8
  Abból a szempontból viszont baj, hogy a mai technológiát nem ismeri egy vezető, hogy az országot olyan irányba viszi, ami miatt lemarad a fejlődésben a többi országgal szemben.

  Látszik is, hogy a kormánypárti újgazdagok disznófarmot meg kastélyszállókat vesznek, nem pedig tech. cégeket.
 • Skylake #7
  Köszönjük neked édes drága Viktor, neked, aki a XXI. század legnagyobb, Isten kegyelméből uralkodó államférfija vagy! És végvári kapitányként véded fantasztikus kerítéseddel Orbánia dicsőséges határait, miközben minden leheleteddel a Haza, a Nemzet Üdvét szolgálod! Széchenyi a lábad nyomába nem érhet! Köszönjük hatalmas és mindent betöltő óriási kegyelmedet, hogy az internetet nem betiltottad, hanem letekintettél miránk, gyarló senkikre, akik téged szolgálunk, és kedvedben csökkentetted az adóját a netnek! Kívánom, és egy Nemzet kívánja, hogy fejedre kerüljön a magyarok koronája az úr 2018-as évben!

  (#Szarkazmust észleleted ugye?)
 • mrzed001 #6
  Na igen, az a baj, hogy nem követed a politikában a napi eseményeket, nem ismered a háttérinfókat, így hibásan látod, és rossz véleményt alkotsz.
  Ugyanis, ha a kormány növelni szeretné a (széles sávú) internet terjedését, akkor lenne rá módszere.

  A legdurvább blokkja ennek ugyebár nem az internet adója (egy 2000 Ft-os Digi net esetén ugye nevetséges összeg), hanem a sarc amit az internet szolgáltatókra kirótt közműadó néven (2012-ben).
  Azok így fizethetnek durván mint a torkosborz az újonnan kihúzott kábeleik után kivetett adóra, ami a legnagyobb gátja, hogy új területeket fedjenek le, és kábelezzenek be (sőt, már meglévőket szüntettek meg, mert több volt az adó a távoli házakra, mint amit azok fizettek a szolgáltatásért).

  Szóval így már gondolom érted, miért nem ez volt a helyes szakmai válasz.
 • fonak #5
  Nem az a dolga, amúgy nem az egyetlen a világ vezetői közül ilyen téren. A politikus is egy szakma, ő is a digitális előtti korszakban nőtt fel, ahogy szinte mindenki, aki 50 elmúlt. Az ilyenek meg csak akkor tanulták meg ezeket, ha érdekelte őket, vagy rákényszerültek. Akkor sem készségszinten általában. Ez van, nem ettől jó vagy rossz vezető.
 • lammaer #4
  Elöljáróban, tiszta szívembül rühellem a mai politikai "elitet", különös tekintettel a kormányon lévők pofátlan lenyúlásaira és személyi kultuszalapú diktatúraépitő hajlamaira DE jelen esetben nem értem a köpködőket: miért baj az hogy FELISMERTEK végre valamit hogy nem jó (internetadó) és a feedback alapján lépéseket tettek a másik irányba?

  Amennyire én látom, a szabadpiac világában államilag egyetlen dolgot tehetnek az internet árának csökkentése érdekében, ugye ez az állam által kivetett sarc csökkntése. Ezt most meg is tették és ez igy sszerintem teljesen rendben van. Az árak további csökkentését majd intézi a piaci verseny (pl digi megjelenése Tcom által uralt területeken). Persze megint eljátszhatnák a piac mesterséges szabályozását - "rezsicsökkentés" - de az hosszú távon senkinek nem tesz jót, szóval inkább ne (lásd a mostani rezsicsökkentett hatósági áras gázárat)

  Bár az élet MINDEN területén igy reagálna a kormány a kapott visszajelzésekre, nem úgy ahogy egyébként szokott (arrogánsan, leszarom mit mond a nép,hadd tüntessenek - majd hazamennek, agymosó propaganda - lásd a "magánnyugdijpénztárak eltőzsdézték a zemberek pénzét" mantrázása miközben az a pénz a mai napig megvan ming az állam által einstandolt 3000 milliárd köddé vált)

  Én ezt nem köpönyegforgatásnak látom, hanem egyszerüen egy reakcióra adott helyes válasznak, ami ritka illetve szinte egyedi a mostani császárságtól.

  Aki szerint ez a baj, mi lenne a helyes lépés?
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.01.08. 09:37:30
 • mrzed001 #3
  Gondolná az ember, hogy a köpönyegforgatásnak vannak határai ... de mint látjuk nincsenek.
  Übergiga internet adó helyett icipici internet adó csökkentés (Értelme semmi).
  Ellenben csodaszépen bemutatja mennyire értenek is a dolgokhoz, mennyire egyenletes és kiegyensúlyozott a kormányzásuk.
  Mit várunk olyan vezértől, aki közvetlen kollégái bevallása szerint életében nem küldött el egy email-t sem (azt se tudja hogy kell), de még az 50 éves FAX géppel is meggyűlik a baja.
  Fiatal, mi ? [fekveröhög]
 • cateran #2
  Sima populizmus...Amikor belengettek a zinternetadot es a plebs egybol kivonult az utcara, hogy legyen tovabbra is poresz, a Fityisz raharapott es most elindultak a masik iranyba, azt a egyszeru elvet kovetve, hogyha x dolog rossz, akkor az ellentete csakis jo lehet....