Napi Online

Óriásfelvásárlást fontolgat a France Télécom

A France Télécom SA francia távközlési vállalat 34 milliárd euró értékű részvénycserés felvásárlási ajánlatot készül tenni a svéd-finn TeliaSonera AB-ra - állítja a Le Figaro francia napilap.

Európa harmadik és hatodik legnagyobb távközlési szolgáltatójának egyesítésével évi 63 milliárd euró árbevételt produkáló társaság jön létre, amely felveheti a versenyt az ágazat legnagyobb cégével, a Deutsche Telekommal is. Bonyolítaná ugyanakkor az üzletet, hogy a France Télécomban a francia, a TeliaSonerában pedig a svéd és a finn állam rendelkezik tulajdonrésszel (27, illetve 37 és 13,7 százalékkal). További nyitott kérdés, hogy milyen költségcsökkentést lehetne elérni a fúzióval.

Szakértők szerint a francia társaság egyedül is nagyon nagy piaci erőt képvisel, és egyedül Spanyolországban van mindkét cég jelen, ahol költségmegtakarítással járó összevonásra van lehetőség. Ugyanakkor 34 milliárd eurós értékkel ez lenne a legnagyobb fúziós ügylet Európában az ABN Amro holland pénzintézet tavalyi felvásárlása óta, amelyben a Royal Bank of Scotland Group Plc vezette konzorcium közel 72 milliárdot fizetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!