SG.hu

Gyenge vírusirtók nehezítik a cégek helyzetét

A PandaLabs 2007-es, kiterjedt vizsgálata szerint bajban vannak a cégek: mintegy 72%-uknál a telepített biztonsági alkalmazások ellenére is fellelhetőek voltak kártékony szoftverek.

A PandaLabs 2007-es, mintegy másfél milliós felhasználói mintán végzett adagyűjtési és -elemzési progamja alapján nagy bajban van a cégek többsége. A vizsgált vállalatok majd' háromnegyedénél (72%-nál) a telepített biztonságtechnikai szoftverek ellenére olyan kártékony szoftverek, vírusok, vagy egyéb kártevők (összefoglaló nevükön malware-ek) bújtak meg, amelyek komolyan veszélyeztették az adatokat és a hálózatot. Tehát azon cégeknél, akik úgymond biztonságban érzik magukat, 72%-ban voltak fellelhetőek olyan kártevők, melyekről az adott cégeknél nem is tudtak.

"Itt már világméretű trendekről van szó" - mutatott rá Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "Az adatok alapján kijelenthetjük, hogy a hagyományos védelmi megoldások már nem elegendőek ahhoz, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak. Olyan szintre gyorsult a vírusok "szaporodása", hogy a legtöbb vírusirtó egyszerűen nem bírja az ütemet. A szakemberek szerint a legrosszabb az, hogy a cégek vezetői, IT-szakemberei nem mindig gondolják végig, milyen megoldásra van szükségük; a legtöbb vállalatnál alacsony profilú védelmi megoldásokat. Komoly problémát jelent, hogy a telepített biztonsági alkalmazások egyfajta hamis biztonságérzetbe ringatják az embereket, így pedig a digitális kártevőknek még könnyebb dolguk van."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #10
    Ez ket kulon dolog (olyannyira, hogy szinte az osszes gyartonal kulonbozo a scanner engine, es igy a felismeres pontossaga is, a kliensoldali javara), egymast, es a tobbi biztonsagi elemet nem helyettesitik.
  • zola2000 #9
    Jajj, miért iet indítotok, miért nem operát, vagy legalább firefoxot? Ha nem iet használtok a cégnél, az már maga többet ér mint a vírusírtó.
  • assdf #8
    Szerintem ez egy rossz hozzáállás.
    Egyrészt egy cégnél nem a kliens gépeken kellene kezdeni a virusirtást, hanem kell 1-2 központi szerver amin át a kliensek ki tudnak csatlakozni az internetre, és azon kell futni egy jó kis virusirtónak ami scanneli a teljes adatforgalmat.
    És akkor megsporoltunk magunknak egy csomó időt idegeskedést és bénázást.

    Otthon meg ésszel kell netezni, és nem letölteni és futtatni (természetesen rendszergazdaként) minden meztelennovagyok.exe-t...
  • szombi #7
    Pont a PANDA ugat ,,használhatatlanságról''???

    a pada maga a vírus, érdekes módon a zállam mégis pandáért fizetett az iskolák után...
  • entreri #6
    Meg vittem én már haza vírust olyan gépről amin volt friss irtóprogram. Egy dokumentumot mentettem le a pendriveomra, otthon felcsatoltam aztán máris sipítozott a NOD, hogy vírus-vírus.
    Hiába van vírusirtóm, lehet, hogy nekem is van valami kártevőm. Annyit tehetek, hogy figyelem a teljesítményt, processeket, néha a registryt, és ésszel netezek, nem nyitok meg minden szart.
    Persze egy "igényesebb" vírus nem fogja leterhelni a gépet, nem fog látszani a futó processek között, sunyin megbújik a háttérben és dolgozik...
  • entreri #5
    JAJ Norton! Két hete lecserélték az AVG-t a laborban legújabb Norton Antivirus(?)ra. A gépek használhatatlanok lettek. Az IE indítása kb. 4 perc volt. Biztos közrejátszott, hogy csak 256 MB memória volt a gépekben, de eddig elég volt. Mi a francnak egy olyan vírusirtó, ami lefoglalja egy gép erőforrásainak 90%-át? Rosszabb mint maga egy vírus. :( Azóta visszacserélték, szóval most megint tudjuk használni a gépeket.
  • arrakistor #4
    van választási lehetőségük, vagy több százezerér vesznek legális vírusirtószoftvert és egy kalap szőrt nem fog érni , viszont kb. a felére egyből lelassítja a gépet, cserébe hogy "állítólag" több százezres vírusadatbázissal hasonlítja össze minden időegységben a gépen lévő összes fájlt , műveletet IOportokat stb... (ha akkurátus akar lenni) nem beszélve ha heurisztikus módban használják akkor előbb-utóbb a diliházban fog kikötni aki egy ilyen gép elé odaül (Főleg ha Norton Antal féle VÍRUS _is_ van a gépén)... és persze nekem nem egy olyan keyloggerem és trójaim van amit nem ismer fel egy víruskereső sem , hanem barátságosan futnak egymás mellett, mintegy jól megtűrve egymást .... de büntetésképpen ismerek olyan vírusÍRÓ programot is ahol be lehet pipálni hogy milyen ismertebb vírusirtó ismerje, vagy ne a létrehozandó vírust
  • arrakistor #3
    had szoKják a cégek.. majd megtanulják szépen hogyan kell élni..

    majd szépen megfizetnek egy rencergazdit aki renceresen kiszedi KÉZZEL a vírusokat... mert egy vírus vagy vírusírtó program intelligenciája sem érthet
    fel a programOZÓ intelligenciájával.

    majd szépen befizetik a rencergazdik zsebébe a tanulópénzt a cégek...
  • Vorpal #2
    Azért ez a példa meg is mutatja hol tartunk biztonságtechnikailag - a béka segge alatt van a személyi számitógépek védelme.

    Itt fokozottan érvényes - nem a sok virustól kell félni, hanem attól az egytől amelyik minden k*va adatodat kiadja.

    Ez pestiesen is gáz.
  • zola2000 #1
    Hát én a google packból telepítettem a norton security scant, és egy spyware doctort, ha meg bankolok, meg ilyenek, akkor a nintendo wii böngészőjét használom, mivel nem hallottam wiire települő vírusról, vagy spywareről.