Gyurkity Péter

Dobta a ForceWare nevet az nVidia

A cég eleddig még nem jelentette be a szoftveres meghajtók névváltozását, ám a friss letöltések már a grafikus kártyáknál is használt GeForce, illetve Quadro néven jelennek meg a hivatalos weboldalon.

Szemfüles felhasználók vették észre az apró változtatást az nVidia letöltőoldalán, amelynek révén egyértelművé vált, hogy a vállalat dobja, vagy legalábbis jegeli a már évek óta használt ForceWare márkát. Ezt még a GeForce 9800 változatok megjelenéséhez képest is csendben hajtották végre, így a hivatalos csatornákon semmi nyoma a névváltoztatásnak.

A PC-szegmensben hosszabb ideje tevékenykedők emlékezhetnek arra, hogy az nVidia meghajtószoftverei korábban a Detonator név alatt jelentek meg, ez azonban jó néhány generációval a mostani sorozat megjelenése előtt megváltozott, és egyedül a verziószám maradt a régi (pontosabban a meglévő rendszert folytatták). Most ismét hasonló döntés született és az egységes név helyett - legalábbis jelenleg - az egyes családok saját nevét örökölték meg a különböző szoftveres meghajtók. A GeForce sorozat új példányai már az azonos nevű meghajtókkal érkeznek (ahogy az a kilencedik generáció példányainak kiválasztásakor a letöltőoldalon is látható), és ugyanez játszódik le a Quadro családon belül is, természetesen az új változatoknál.

A számozás ezúttal sem változott, minden vonalon maradt a jól ismert verziószám, illetve azok folytatásai, javítgatásai. Szakértők szerint előfordulhat, hogy az nVidia egy új egységes márkán töri a fejét és a végleges döntésig erre az átmeneti lépésre szánta el magát. Legalább ilyen valószínű azonban, hogy az egyszerűsítés mellett voksoltak a vállalat illetékesei és inkább az egyes sorozatok nevét véglegesítik, elkerülve bármilyen, félreértésre okot adó apróságot.

Ahogy azt említettük, időközben felbukkantak a GeForce 9800 kártyák, jelesül a GTX és a GX2, amelyek immár hivatalos közleményben is helyet kaptak. A fenti két fejlesztés az nForce 790i Ultra SLI chipkészlettel kiegészülve alkotja a cég új játékplatformját, amely szerintük kellőképp odavág a riválisoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vogel #3
    Ez a legnagyobb gondjuk, hogy mi legyen a neve?
  • Zoli007 #2
    Pontosan!
  • zola2000 #1
    Jobb lett volna, ha megmarad a TNT és a detonátor neveknél, azok jó nevek voltak szerintem...