Napi Online

Kettéválik a Motorola

A befektetők kitörő örömmel fogadták, majd jelentős részvényárfolyam-emelkedéssel nyugtázták a bejelentést, hogy a Motorola kettéválik.

A vállalat vezetése azt tervezi, hogy külön cégben folytatja tevékenységét a veszteséges mobiltelefon-üzletág, illetve a biztonsági berendezésekkel és hálózati eszközökkel foglalkozó divízió, amely nyereséges. Egyelőre ugyan nem száz százalékig biztos, hogy megtörténik a szétválás - a végleges döntést a pénzügyi, adózási és jogi feltételek további elemzése után hozzák meg -, de a jelenlegi elképzelések szerint 2009-ben megtörténne a válás , mégpedig úgy, hogy a részvényeket adómentesen osztanák meg.

A cégvezetés közleménye szerint a Motorola jelenlegi részvényesei mindkét új társaság papírjaiból részesülnek majd, hiszen az új cégeket ugyanúgy bevezetik a tőzsdére, mint elődjüket. A cég tevékenysége alapján szakad majd két részre, az anyavállalatból létrejövő két társaság egyike foglalkozik majd a mobiltelefonok gyártásával, míg a másik a szélessávú és a telekommunikációs termékekkel és szolgáltatássokkal. Ez utóbbiba egyaránt beletartozik majd többek között a vezetéknélküli hálózatok karbantartása és a set-top boxok gyártása is.

Ráfér a frissítés a botladozó társaságra, hiszen az elmúlt év során 45 százalékkal csökkent a részvényei árfolyama a New York-i tőzsdén, és annak ellenére, hogy a Razr fantázianevű telefonja nagy sikert aratott a tengerentúlon, a társaság folyamatosan szorul ki a hazai piacról, saját otthonában marad alul olyan európai riválisaival szemben, mint a Nokia vagy a Samsung.

A Motorola tavaly elvesztette a második helyet a világ mobiltelefon-gyártóinak rangsorában és a részvényesek egy része, különösen Carl Icahn, a társaság második legnagyobb tulajdonosa egy idő óta követeli a veszteséges ágazat leválasztását. Icahn pert is indított annak kikényszerítésére, hogy betekinthessen a mobildivízió üzleti dokumentumaiba. A társaság közleménye szerint az újonnan létrejövő mobilcég élére nemzetközi fejvadászcégekkel kerestetnek vezérigazgatót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!