Napi Online

A Sony is kiszáll a másolásvédelemből

Ezentúl a második legnagyobb zenekiadó sem alkalmazza a DRM-programot.

A Sony BMG Music Entertainment, a világ második legnagyobb zenei kiadója, a négy nagy lemezcég közül utolsónak hagy fel a letölthető zenei fájlok másolásvédelmével. A lemezkiadók korábban azt várták a másolásvédelmi szoftvertől (DRM), hogy segítségével meggátolják, hogy a felhasználók másolatokat készítsenek a hanganyagokról, és ingyen továbbadják azokat barátaiknak.

A Sony január 15-én vezeti be a Platina Multipasst, amely tulajdonképpen egy ajándékkártya az eddigi előfizetőknek. Ennek segítségével a kiadó hamarosan megjelenő DRM nélküli mp3-fájl-formátumú albumokat jelentet meg. A kártyával zeneboltokban megvásárolhatók, vagy akár le is tölthetők a teljes albumok. A Sony szerint az új eljárással "közelebb lehet hozni a hallgatókhoz a zenét". Ez nyilván nem ártana a kiadónak sem, mert 2007-ben 15 százalékkal csökkent a CD-eladások száma. A digitális eladások pedig egyelőre nem egyensúlyozták ezt a kiesést.

A tavalyi én nagy kérdése az volt, hogy a DRM elhagyása vajon hogyan hat az eladásokra? Az Apple vezetője, Steve Jobs tavaly februárban szólította fel a kiadókat, hogy hagyjanak fel a másolásvédelemmel, annak érdekében, hogy növelhessék az értékesítések számát. Áprilisban aztán először az EMI hagyott fel vele, azt követte a Universal és múlt hónapban a Warner is az Amazonon keresztül megvásárolható mp3-fájlokat bocsátott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamul #2
    van akinek semmi se jó...
    amugy a sony ritka egy szemét cég, jellemző h utolsónak száll ki, húzza a dolgot amíg lehet
  • zola2000 #1
    Jobb lenne ha vásárláskor lehetne választani aact, vagy oggot is, ne csak a ratyi mp3mat.