MTI

Szupervékony televízió a Sonytól

Szupervékony, mindössze 3 milliméter vastag OLED-televíziót dob piacra a Sony. Az amerikai piacon a 11 colos (28 centiméter képátlójú), XEL-1 márkanevű televízió lesz az első, amelynek képernyője a szerves fénykibocsátó diódákból (Organic Light-Emitting Diode, OLED) áll.

Az új technológia rendkívüli képminőséget tesz lehetővé, a kijelző ráadásul igen vékony és kis tömegű, gyakorlatilag a hordozó üveg- vagy átlátszó műanyag vastagsága és súlya a meghatározó.


A Las Vegas-i Szórakoztató-elektronikai Szakkiállításon (CES) a Sony már az XEL-1 20 colos (51 centiméter képátlójú) prototípusát is bemutatta. Az OLED-technológiának köszönhetően a képernyő kontrasztaránya - ami azt jelenti, hogy mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés - egymillió az egyhez, ugyanis a pixeleket teljesen ki lehet kapcsolni. A jelenleg elterjedt lapos kijelzők legfeljebb a 30 ezer az egyhez kontrasztaránnyal rendelkeznek, mert a háttérvilágítás fényét nehéz teljesen elzárni a kijelzőtől, emiatt a fekete jó esetben is csak sötétszürke.

Az XEL-1 igen borsos áron lesz kapható: 2500 dollárért (mintegy 434 ezer forintért) kerül majd az amerikai boltokba, Japánban a tavaly decemberi bemutató után 1700 dollárért (295 ezer forintért) vehették meg a szigetországi vásárlók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #4
  "A jelenleg elterjedt lapos kijelzők legfeljebb a 30 ezer az egyhez kontrasztaránnyal rendelkeznek, mert a háttérvilágítás fényét nehéz teljesen elzárni a kijelzőtől, emiatt a fekete jó esetben is csak sötétszürke."

  Milyen ótvar is, amikor "csak" 30000:1 a kontrasztarány... LOL? :P
  1000:1 az, kedves cikkíró. (Az újabban bejött dinamikus kontrasztnál játszanak a háttérvilágítás fényerejével, így LCD-nél is elérhető jóval magasabb is, az már nem olyan rossz, bár nem tökéletes.)
  10000:1 a legjobb plazmáé...

  Egyébként jobbfajta LCD paneloknál már csak sötét szobában mutatkozik meg, hogy nem fekete az a fekete.

  De persze ettől függetlenül nagyon jó az OLED. (Legalábbis jó is tud lenni, ha nem valami nagyon gyenge vezérléssel párosítják - biztos lesz ilyen is az olcsó kategóriában.)
 • spydee #3
  fél éve halottam először a kisebbikről(lehet lassan értesültem) DE! Ha ilyen tendenciával növelik a méretét a kijelzőnek, akkor idén évvégén már hallhatunk az 54-70 cm-es képátlóval rendelkezőkről is. Persze az más kérdés, hogy mikor kerül kiskereskedelmi, elérhető áru forgalomba. az 2 év sztem, és érdemes rá várni. Bár ha minden bőrt leakarnak húzni a plazma, lcd, projektor alapú készülékekről, akkor kitolódhat igencsak.
 • Riddick #2
  Ez még nagyon sokára lesz csak elérhető normális méretben irták is. Ezt a kicsit alig fogják venni,több nagy gyártó még nem is nagyon akar ráugrani amig nem éri meg nagyobbat gyártani belőlle úgy ,hogy megérje nekik.
 • kicsizoz #1
  Na ez már valami...
  Szeretnék egy 20 colosat a számítógéphez és egy 42 colosat a házimozihoz.
  Kiváncsi vagyok mennyit kell várni egy elérhető árra...