MTI

Kiszáll az Intel a Minden Gyermeknek Laptopot programból

"Filozófiai nézetkülönbségekre" hivatkozva az Intel kiszáll a Minden Gyermeknek Laptopot (OLPC) programból, amelynek keretében a szervezők több millió olcsó laptopot juttatnának el a kifejezetten szegény országokban élő gyerekeknek.

Az Intel visszalépése súlyos csapást jelent a nagy reményekkel kecsegtető kezdeményezés számára, amelynek ötlete Massachusetts híres műegyetemének (MTI) médialaboratóriumában született meg.

A Santa Clara-i chipgyártó tavaly júliusban csatlakozott az OLPC-programhoz, amelyhez a megállapodás értelmében pénzzel és szaktudással járult volna hozzá. Az Intel váratlan bejelentése két nappal a Las Vegas-i Szórakoztató-Elektronikai Szakkiállítás (CES) megnyitása előtt látott napvilágot, sokan egy Intel-chipkészlettel felszerelt OLPC-laptop prototípusának bemutatását várták.

Az Intel szóvivője, Chuck Mulloy szerint "filozófiai nézetkülönbségekre" hivatkozva fejezték be az alapítvánnyal való együttműködést. A lapkagyártó azonban tovább folytatja a saját, Classmate névre keresztelt olcsó laptopjának fejlesztését, amelyet többek között néhány OLPC-programban szereplő piacon is értékesíteni kíván.

Az OLPC felkérte az Intelt, hogy fejezze be a nem OLPC-alapú platformok, többek között a Classmate PC támogatását, és a jövőben csak az OLPC fejlesztésére koncentráljon, az Intel azonban ezt a kérést összeegyeztethetetlennek tartotta - közölte Mulloy, hozzátéve: a döntésben nem játszott szerepet, hogy a százdolláros laptopok első sorozatai AMD-chipkészlettel jelentek meg.

A zöld-fehér XO masinák kurblizással vagy napenergiával is feltölthetők. A tervezéskor figyelembe vették, hogy olyan helyre kerülnek, ahol a gyerekek gyakran a szabad ég alatt tanulnak, ezért strapabírók, vízállók és a képernyőjük napfényben is olvasható.

A jelenleg 188 dollárba (32 471 forintba) kerülő "százdolláros" laptop sorozatgyártása számos potenciális vásárló határozatlansága miatt a tervezettnél csak hónapokkal később kezdődhetett el. A program ötletgazdája, Nicholas Negroponte 2005 szeptemberében még azt mondta, hogy 2006-ban valószínűleg 5-15 millió XO laptopot fognak legyártani, s a következő évben 100 millió darab készül el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #2

    .. és beszáll a BlueGene /L -t minden gyermeknek programba:)
  • Validus #1
    "Massachusetts híres műegyetemének (MTI) médialaboratóriumában"

    Vajon ki lehetett a cikk hírforrása...