Berta Sándor

Hegedülő robot - nem csak karácsonyra

Az év végi ünnepek közeledtével bárki hangulatossá teheti nem csak az otthonát, de a munkaállomásának környékét is. Persze a meghittségen kívül szintén szerepet kaphat a humor és a zene.

Napjainkban rendkívüli fejlődésnek indult a robotok tervezése és készítése. Jó példa erre a mostani eszköz is, amely ugyanakkor nem a mostanában megszokott emberszerű külsőt követi, sokkal inkább hasonlít a gyakran nagy szemekkel ábrázolt földönkívüli lények egyikére. A külső a nagy szemeket leszámítva egyszerű fehér színben pompázik és nem véletlen, hogy sokan nagyon aranyosnak tartják az új jövevényt. Ettől még azonban a robot nagyon statikusnak és a mozgása is darabosnak, esetlennek tűnik.


A Toyota mérnökei olyan új robotot fejlesztettek ki, amely akár hegedülni is tud - természetesen a hangszere nem Stradivari és a művészeti teljesítmény sem említhető Paganini magasságokban. A cél nem a különböző zeneszámok és nagyobb zenei művek megszólaltatása volt, sokkal inkább annak érzékeltetése, hogy: igen, ezek a mai robotok már ezt is tudják. A robotzenészt jól kiegészíti egy másik, Robina nevű női társa, aki képes autogramokat osztogatni.


Néhány gazdag üzletembernek bizonyára megtetszett a produkció és akár ajándékként is számításba veszi a nem mindennapi párost. A Toyota mindenesetre kitart az elképzelései megvalósítása mellett és amint azt a bemutatón Katsuaki Watanabe, a konszern vezetője elmondta, 2010-ig létre akarják hozni a háztartási vagy szabadidőpartnernek is egyaránt alkalmas robotmodelljeiket. Már csak az a kérdés, hogy hogy mutatnak a gyakran csak fémdobozként emlegetett robotok a karácsonyfa alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #10
    Ufonauta feje van!!!
  • barret #9
    Eleg erdekesen all a bal kere a robotnak...
    Lehet a japan sebeszek rosszul allitottak helyre egy torest :D
  • NessieGraf #8
    Tudjátok, a robot hegedül. A kanál megmondja, elsóztam-e az ételt, kell-e még fűszer.

    A japánok szerintem azért utaznak annyit, mert nincs elég ház, hogy lakjanak, ezért a fele mindig úton van :)) Lehet, hogy azért kell nekik robothegedűs, mert úgy foglalkoznak egymással, mint az a két lány, akik a múltkor ültek mellém a távolsági buszon:
    -Jaj, de jó, hogy találkoztunk, már hónapok óta nem sikerült!
    -Tényleg! Neked milyen mobilod van? (Mobil elő, átad.)
    -Te milyen újságot olvasol? (űjság átad.)
    És felhőtlenül szórakoztak. Egyikük mobilon játszott, másikuk olvasott.

    Talán ezért kell robothegedűs. Mert sokan már semmilyen értelmes elfoglaltságra nem szánnak időt. A kutya rendben. Nekem is van, de macskám is, hogy irígykedhessetek.
  • Sir Quno Jedi #7
    Nekem van két kutyám, azoknál jobb szabaidőpartnert kívánni sem lehet, mert nincs az a szabaidő mennyiség, amit ne lehetne rájuk fordítani és még az sem elég nekik. :DDD
  • Yoshimitsu #6
    Szánalmas. Szabadidőpartner... Na neeee... Hát amikor már az ember nem elégszik meg saját embertársaival szabadidőpartnerként akkor már gáz van...
  • roliika #5
    Japók ott vannak nagyon sok millióan...és szabadidő partner robot kell nekik. Nagyon szürreális...
  • HUmanEmber41st #4
    Írtam oda :D :D jeleket... ehh..
    Különben akárhogy is tornáznak, intelligenciát sosem fognak gépbe építeni. Minden folyamat végén ott kell lennie 1 embernek, aki átnézi a kész munkát, vagy hallgatja a robothegedűst...
  • BandiG #3
    Azert jol jonne egy olyan robot ami megmelegitene az ebedemet es elmosogatna a tanyeromat es felporszivozna.
    Hmm... ez kezd egyre jobban hasonlitani a Jetsons rajzfilmhez amiben azert sirnak mert meg kell nyomni egy (vagy ketto) gombot a takaritashoz... :)
  • Inquisitor #2
    Az a baj ezzel a hegedűs robottal, hogy a "kezei" teljesen funkcionálisak. Az egyik keze csak a vono tartására képes, a másik kezén meg kamu ujjak vannak, amik meg csak a lefogásra tud használni. A TPR-Robina keze már többfunkciós, cserébe béna és lassú. Maga a robot meg semmivel sem mutat előrébb, mint a sok sok éves Wakamaru. Jelenleg még mindíg az aktuális Asimo a legfejletebb robot. Talán a koreaiak fognak alkotni valamit a nagy állami projectben, amiolcsó és jó is, de ki tudja?

    Kedves HUman, a pedzegetett témában nemrég volt egy cikk a PH IT részlegében, sok sok hivatkozással, linkkel és akár videóval is, de a fentiekben nem arra gondoltak. (Móricka efektus ...)
  • HUmanEmber41st #1
    "...elmondta, 2010-ig létre akarják hozni a háztartási vagy szabadidőpartnernek is egyaránt alkalmas robotmodelljeiket. Már csak az a kérdés, hogy...."

    Már csak az a kérdés, h mit is értettek szabadidőpartnerség alatt... valami intelligens vibrátort? :D :D