Berta Sándor

Az adatlopás lett az első számú bűncselekmény

Elveszített laptopok, biztonsági rések, ellopott belső információk és adatcsomagok útján egyre több személyes adat kerül a feketepiacra. S akkor még nem számoltuk a legálisan, például a keresőcégek által gyűjtött információkkal.

Az Attrition.org nevű oldal elkészítette a nemzetközi hírű adatvesztések listáját, amely egyértelmű helyzetet mutat. A több mint 300 idei eset többsége az Egyesült Államokban, illetve Nagy-Britanniában történt. Az adatlopásokhoz nagyban hozzájárult az elektronikus kereskedelem fellendülése. Az okozott kár évente 30 és 60 milliárd dollár csak az Egyesült Államokban. Azonban még ehhez hozzá kell számolni a kifizetett biztosítási összegeket, ügyvédi és perköltségeket és a kieső munkaórák számát is. Általában több hónapba telik míg valaki túlteszi magát a történteken és az élete visszatér a normál kerékvágásba.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Fellebbezési és Panaszbizottságának felmérései szerint az adatlopások - hivatalos nevükön az identitáscsalások - mostanra az országban az első számú bűncselekménnyé váltak. A legújabb, a 2005 közepe és a 2006 közepe közötti időszak adatain alapuló statisztikák szerint az Egyesült Államokban 15 millió állampolgár esett áldozatául ilyen jellegű bűncselekményeknek. Általában a csalók azért szerzik meg az információkat, hogy a segítségükkel pillanatok alatt lemerítsék az illető személy bankszámláját, a terhére vásároljanak, vagy ami még rosszabb, hiteleket vegyenek fel.

A Federal Trade Commission (FTC) 2003-ban tízmillióra becsülte az adatcsalások miatt kárt szenvedett emberek számát. A Gartner csoport szerint idén már 15 millióan vannak és minden negyedik amerikai háztartás érintett. Az eddig a kormány, a civil szervezetek vagy az FBI és a rendőrség által indított ellenintézkedések, felvilágosító kampányok hatástalannak bizonyultak. Az emberek még mindig túl naivak, gyakran nem tartják be a legelemibb biztonsági és adatvédelmi szabályokat sem. Nem véletlen, hogy virágzik az adathalászat és a lopott adatokkal való feketepiaci kereskedés.

Szinte havonta vannak olyan hírek, amelyek több millió ember adatainak az ellopásáról vagy elveszítéséről szólnak. Elég például csak arra a brit ügyre gondolni, amelyben nemes egyszerűséggel eltűnt 25 millió brit adóhivatali adata. Az eset miatt lemondott a királyi adó- és vámhivatal (HMRC) elnöke, a kormányfő pedig nyilvánosan elnézést kért. Azonban joggal tehetik fel a kérdést az emberek, hogy történt valami változás, javulás ezen a területen, fokozták az ellenőrzéseket, betartják a szabályokat? S okkal tarthatnak attól, hogy a válasz ezekre a kérdésekre nemleges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashdesigner #4
    régebben is voltak ilyenek, csak éppenséggel akkoriban még úgy kezdték őket, hogy:

    egyszer volt hol nem volt...

    ... nekem pedig tollas a hátam
  • flashdesigner #3
    bírom ezeket a "szakértőket", meg "elemzőket" meg a károkat...
    nekem is de nagy károm van... 30 centi, csak ezt egyrészt senki nem hiszi el másrészt senkit se érdekel.
  • flashdesigner #2
    gyűjtsenek is jó sok swapp file-t kívánom nekik hogy semmi más örömük ne legyen az életbe csak az hogy átnéznek kézzel napi 3 giga kulafájlt , kézzel (f*ssá kódolva)
  • Darth Sith #1
    "Szinte havonta vannak olyan hírek, amelyek több millió ember adatainak az ellopásáról vagy elveszítéséről szólnak."
    De ez nem a csalók magasszintü képzettségére és tudása miatt van, hanem emberi hanyagságok miatt. Pl. múltkor volt itt az sg-n a cikk, hogy postán adtak fel egy winyót rajta 25millió ember adatával, vagy a teljes adatbázis rávolt kötve a netre és csodálkoztak h betörtek rá..