Bőgel György

Ágyba bújna ön egy célszámítógéppel?

Hetek óta egy új cikk gondolatát forgatom a fejemben. A szakadásos, romboló jellegű (angolul: disruptive) innovációk adnák a témát. A vizsgált terület az informatika és a távközlés. A fő irodalmi forrást Christensen professzor művei jelentenék. Tudjuk, hogy a múltban sok példa adódik: ilyen például maga a telefon, de az internet is.

De hogy állunk a mai példákkal? Na, pont ezzel szeretnék foglalkozni. Elkezdtem gyűjtögetni őket, de sok a nehezen megítélhető eset. Az angol nyelvű lapok az innovációk kapcsán előszeretettel használják a "disruptive" szót, de nem mindig Christensen szellemében. Most éppen az Amazon új e-könyvéről, a Kindle-ről olvasom a Newsweekben (november 26, a címlapon Jeff Bezos), hogy innovációként az is ilyen. Nagy a felhajtás körülötte. Pár perce beírtam a Google-ba, hogy "Amazon" és "Kindle". Több mint hetvenkétmillió találatot kaptam.

Nem rossz. De jó lesz nekem példának? Ha ez egy "disruptive" innováció, akkor alulról, a piac alsó szegmenséből kell támadnia, észrevétlenül kell kúsznia felfelé, kiszorítva onnan is a régi nagy játékosokat, a befutott termékeket. De ebben az esetben mi is az a befutott termék? Hát a könyv, a maga papíros, ragasztós, enyvszagú valóságában. Ha a Kindle győz, vége a Gutenberg Galaxisnak. Ezt jósolták már máskor is, amikor hasonló készülékek felbukkantak. Mi is tulajdonképpen a Kindle? Tulajdonképpen egy elektronikus készülék, amibe digitalizált könyveket és újságokat lehet letölteni. Lapos doboz (állítólag) kellemesen olvasható képernyővel, elektronikus lapozóval, az alján billentyűzettel.

Szakosított célszámítógép. Lehet vele mindenfélét csinálni, amit csak a digitális technológia és az ügyes szoftver megenged: lapozni, a szövegben ugrálni, szavakra, idézetekre rákeresni, a margóra e-jegyzeteket írni. És ami még érdekesebb: nem magányosan áll világban. Rádiós rendszerével fent van az interneten, része a hálónak, lehet vele kommunikálni, mindenféle webkettes dolgokat művelni, az Amazon könyvesboltjában szabadon barangolni, könyveket egy gombnyomással megrendelni.

Csábító gondolatok. Félnie kell a könyvnek? Egy könyv mindezeket nem tudja. Tud viszont mást. Tartós. Ha leejtem, nem lesz semmi baja. Jó szaga van. Ágyba lehet vele bújni. Ha valahol ottfelejtem, nem történik tragédia. Az enyém: elajándékozhatom, kölcsönadhatom. Díszíti a falat. Nagy tömegben hang- és hőszigetel. Tartós, nagyon tartós. Nem megy bele a vírus, nem hekkelik meg. Nem merül ki az eleme. Falevelet lehet préselni a lapjai között. A nagy Országh-szótárral súlyzózni is lehet. Többet lehet tenni egymás mellé vagy egymásra.

Ezeket meg a Kindle nem tudja, és nem tudták az elődjei sem. Kábé négyszáz dollár lesz az induló ára. Tulajdonképpen nem sok, már csak azért sem, mert a digitalizált könyvek feltehetően olcsóbbak lesznek, szállítási költség és hangulatos esti postai sorbaállás pedig egyáltalán nincs. Polcra sincs szükség. Könnyű kiszámolni: gyorsan megtérül. Sok könyv fér egyszerre bele, ráadásul a tárolókapacitása bizonyára nőni fog. És ez az őrült tempójú könyvdigitalizálás mindenfelé...

Csábító. Talán majd a szakkönyveket így... Gyorsan kellenek, gyorsan avulnak. Buy, delete. Vége a Gutenberg Galaxisnak? Mindenestre megnyugodva olvasom: felmérési eredmények mutatják, hogy a világ nem könyv- és képernyőolvasókra bomlik. Akik sokat interneteznek, sok könyvet is olvasnak. A nagy szakadék az olvasók és a nem olvasók között húzódik. Az előbbiek szeretik a Hálót, de kedvelik a könyveket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #9
  szakujsag helyett ott a web, annal frisebb es bovebb soha nem lesz semmi, csak okosan kell keresni.
  Hanggal is lehet(ne) lapozni pdf-et, nem nagy eresztes belerakni a progiba.
  Elvileg a digitalizalassal lehet halhatatlan a mu.. ha tervezetten es szabadon terjesztik, archivaljak.
 • Tetsuo #8
  a borkotest a tartossaga miatt hasznaltak(-jak) meg erteknoveles vegett ill esztetika is persze.
 • Tetsuo #7
  soha nem vasarolok digitalis konyvet. igy is van majdnem egy giga.
 • Tetsuo #6
  ehehe hehehe ihihihi :D :P :L
 • accord #5
  A Digitális könyv egy idő után nem olvasható... Legalább is a mai idióta másolásvédelmek között van ami így működik. Én az amazon-on vettem egy PDF-et, és amikor lecseréltem a számítógépet, nem tudtam többet megnyitni...
  A könyv sokkal jobb, azt is be lehet digitalizálni, és akkor bármeddig használható... Senkinek sem ajánlom, hogy másolásvédett könyvet vásároljon!
 • AljasGetto #4
  Jaja, újabb hülye cím az SG-n...

  A könyvet egyrészt birtokolhatod, másrész van esztétikai "értéke". Pl. a bőrkötést gondolom nem azért találták ki, mert valaki nagyon utálta az állatokat.
  Viszont újságokat már abszolút nem olvasok, ott csak információ a lényeg. (Persze bizonyos esetekben még egy szakirodalomnál is a papír nyer, mert könnyebb lapozgatni, mint egy 1000 oldalas PDF-ben ugrálni - viszont sokszor a PDF nyer a keresés miatt)
 • adamboro #3
  Egy kissé félrevezető a cím.
  Elsőre az AI c. film bizonyos jelenetei ugrottak be, pláne azok után, hogy a tegnapi fókuszban japánok bemutattak egy robotot amin fogásztanulók gyakorolhatnak fúrást-fogtömést és az meg különbözően reagál a félrefúrásokra.
 • Tetsuo #2
  majd a szagot is digitalizaljak..
  amugy irto ronda es qrvara nem ergonomikus (ranezesre pl nem praktikus) ez a gagyi olvaso, vannak ennel sokkal jobbak a piacon szvsz, nem ertem h mer errol ir minden ujsag.. ja mer amazon.
 • Csaba42 #1
  De nincs olyan kellemes szaga a gépnek, mint a frissen nyomott könyvnek! :(