Gyurkity Péter

Decemberben jön az új olcsó GeForce

Az nVidia a 8800 GT után a már szintén korábban beígért olcsó megoldással újítana, amelynek végre a hivatalos neve is ismert: a G98 GeForce 8400 GS néven érkezik majd decemberben.

A DigiTimes szokásához híven tajvani forrásokra hivatkozva számolt be a közeli időpontról, illetve az újabb részletekről. Ezek szerint az új 8400 GS egészen pontosan december 3-án rajtol el, leváltva a jelenlegi változatot. A korábban G98, illetve most már D8M kódnéven is jelzett chip a nyolcadik generáció olcsó példányaként jelenik meg.

Az GeForce 8400GS memóriavezérlője mindössze 64 bites, és a vezérlő összesen 8 stream processzort foglal magába. Ezzel természetesen nem számíthatunk nagy teljesítményre, de itt nem is ez a legfontosabb, hanem az ár. Ez utóbbi minden bizonnyal 100 dollár alatt marad, vagyis a vékony pénztárcájú felhasználók is bevásárolhatnak a 8000-es családból, igaz - ahogy az lenni szokott - ez a néven kívül nem sok mindent jelent majd. A kártyák a harmadik generáció PureVideo motor mellett PCI Express 2.0, valamint DisplayPort támogatást is nyújtanak.

A 65 nanométeres chipet az nVidia eredetileg januárban dobta volna piacra, ami nagyon közel esett volna az AMD hasonló megoldásának, az RV620 tervezett megjelenési időpontjához. A jelek szerint ez most előrehozták, ám a cég az esetleges hiánytól, illetve az időhiánytól tartva a TSMC mellett annak riválisát, az UMC-t is megbízta a sorozatgyártással. Azt még nem tudni, hogy milyen kereslet mutatkozik majd az olcsó változatokat iránt, ám a család eddigi sikerei alapján minden bizonnyal nem lesz majd panasz e téren sem.

December 3-án egyes pletykák szerint még egy további változat, az átdolgozott 8800 GTS is megjelenik majd. Erről mindössze annyit tudni, hogy 512 MB memóriával látják el, néhány forrás pedig a stream processzorok számának növelésére is számít - néhány héten belül meglátjuk, mi igaz ebből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandee1 #22
    Ez is jó a semmire.:) Pixel tologatás alapfokon.:)
  • Csaba42 #21
    Öreg, számítógépen nem csak játszani lehet.
  • tom.. #20
    áá megint rosszra mentem, bocs arty. Inquisitornak szól.
  • tom.. #19
    azt nemtom ebben mit tud a purevideo. ATI(HD2400Pro)-m van, abban jól müxik.
    Játékokhoz meg visszatérve, nem kell temetni ezeket, nálam cod4 1280*720 mediumon elmegy szépen.. Dehát nem is erre lettek ezek kitalálva.
  • jin #18
    A 64 bites memóriavezérlőjével szenvedni a szűrőkkel telipakolt játékokkal. Minden low.
  • dez #17
    "(van rajtuk spdif bypass a hdmi-hez)"

    Bocs, de a bypass szó használata indokolatlan itt, mivel a HDMI-nek semmi köze az SPDIF-hez.
  • Dany007 #16
    Hmm hát HD videozásra biztos jó lesz, azon kívül nemhiszem h másra is.
    Bár ahogy látom ez már G98-as chippel jön, nem 80-assal mint az eddigi 8as séria. És a 8800GT is ugye G92-es chip....Hát a fene tudja...
    Ill. sz.tem "dez" tudná megmondani, hogy mennyit is ér ez a G98-as chip a G80hoz képest ilyen mutatókkal amilyen ennek a 8400GS-nek van.
    Az biztos, hogy én inkább kiadok 100 ezer Ft.-ot egy elég jó cuccra, mint akár csak 20 ezret egy gagyira!
  • Inquisitor #15
    "a lényeg a purevideo-n van"

    Kenjék a hajukra! Be lett harangozva, hogy az új PureVideoban (2?) lesz HW VC1 is, mint az ATI HD szériában, erre a tesztek szerint sz*art sem ér. :(
  • arty #14
    nem vagy képben. a geforce7300 teljesitményét már a 8500GT a maga 16 streamprocijával sem hozta, nemhogy ez a 8 stream processzoros ...

    ez egy totál ocskavas, semmi keresnivaloja gépben. ahova illene, ott alaplapi VGA kellene, h dolgozzon ...
  • kvp #13
    Ez a chip gyakorlatilag egy gf7300-as teljesitmenyet hozza, csak dx10 kompatibilisan. Vista ala gui kezeleshez vagy videozashoz tokeletes. Az erre epitett kartyak nemelyiken van svideo vagy hdmi port is, sot meg hangot is kepesek kiadni. (van rajtuk spdif bypass a hdmi-hez) Az ugyanezt az aramkort hasznalo masik valtozat a hibatlan chipeket kapja, ezert 16 (2*8) alu es 128 (2*64) bites memoriainterface lesz rajta (1/8-ad g80-as, dupla annyi texturatolto egyseggel). Ez utobbi mar akar egy kisebb gf7600-as teljesitmenyet is hozza, persze dx10 tamogatassal egyutt. Nem tul gyorsak, de legalabb olcsoak lesznek.