Berta Sándor

Már magánszemélyeknek is elérhető az OLPC

Az adományozók után, igaz más konstrukció keretében, de immár a magánemberek is megvásárolhatják az OLPC XO készülékeket.

A Give One Get One programot az One Laptop Per Child jelentette be, az akció egyelőre november 26-ig tart. A Give One Get One programban jelenleg csupán a kanadai és az amerikai állampolgárok vehetnek részt. ők 399 amerikai dollárért vásárolhatják meg az OLPC XO-t. Ezért az árért azonban két notebook jár: az első a megrendelőhöz kerül kiszállításra, a másodikat pedig automatikusan elküldik egy szegény országnak. A kedvezmény az adózásnál is megjelenik, a 399 dollárból 200 leírható adományként.

A szervezet reméli, hogy ajándékként még az idén karácsony előtt minden megrendelőnek el tudja juttatni a megvett notebookokat. A programot a T-Mobile is támogatja, a cég külön akciót indított az Egyesült Államokban. Annak, aki OLPC XO készüléket vásárol, a távközlési óriás egy évig ingyenes internethozzáférést biztosít a több ezer észak-amerikai WLAN-hotspotokon.

Az XO sorozatgyártása november 7-én indult el a Quanta sangháji üzemében. Nemrég Uruguay jelentette be, hogy várhatóan 100 000 olcsó laptopot vásárol, de az osztrák iskolákban is tesztelik a készülékeket és később döntenek az esetleges beszerzésről. Az OLPC pénzgyűjtési kényszerét mutatja, hogy külön programot indítottak az adományozók számára, a szervezet saját weboldalán tette közzé a Give Many program pontos részleteit. Ebből kiderül, hogy a készülék ára a fejlett országok megrendelői számára még tovább nőhet, ami kétségessé teszi az "olcsó" laptop sikerét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!