Berta Sándor

Jön az MP3-spam

A spammerek által alkalmazott legújabb módszerre az eleven nevű berlini számítástechnikai biztonsági cég munkatársai figyeltek fel.

A kéretlen reklámlevelek küldőiről igazán nem állíthatja senki, hogy ne lennének elég rugalmasak. Először a PDF-spamekkel próbálkoztak idén júniusban, de miután néhány hónap alatt kiderült, hogy ez a megoldás nem vált be, júliusban átváltottak az Excel-spamekre, majd néhány nappal ezelőtt az MP3-as fájlokban küldött kéretlen reklámokra.

Az első MP3-spam e-mailek csatolt fájljai alig 50-150 kilobájt méretűek és a rossz minőségű felvételeken egy torzított hang részvényeket kínál eladásra. Az üzenetek hossza általában 25 másodperc és egy perc között változik. A cél ezekben az esetekben is a spamszűrők kijátszása. "Csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg az audioadatokat tartalmazó kéretlen elektronikus reklámlevelek is. Ezekben az e-mailekben viszont alig vannak valódi információk" - közölte Robert Rothe, az eleven vezetője. Tény, hogy a spamküldők számítása olyan szempontból bejött, hogy a szűrők jelenleg nem képesek ezeket a küldeményeket felismerni.

Mindenesetre ezúttal sem árt az óvatosság és a fő alapszabályok (rendszeresen frissített vírusirtó és kémprogramirtó használata, ismeretlen feladótól való e-mailek meg nem nyitása stb.) betartása. A szakemberek szerint a spam e-mailek már a méretük alapján is könnyen kiszűrhetők, ugyanakkor jelentős mértékben túl is terhelik a levelezőszervereket. Amíg egy szöveges spam mérete átlagosan 4 kilobájt, addig egy képspammé már 40 kilobájt, a PDF- vagy MP3-csatolmányt tartalmazó kéretlen elektronikus reklámlevélé pedig még több, akár 120 kilobájt.

A következő megoldás Thomas Mandl, az Ikarus számítástechnikai biztonsági cég technikai vezetője szerint a videospamek alkalmazása lehet, de felbukkanhatnak majd a kéretlen hirdetések akár az RSS-Feedekben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #2
    na akkor *.mp3 as kiterjesztés is tiltva lesz :)
  • Ajnasz #1
    Az RSS spam már létezik pl. kevésbé védett Wiki siteok RSSében előfordul néhány nem oda való bejegyzés. Igaz, hogy általábon törlik őket később, viszont ha jól kapta el a ritmust/cront a spammer, akkor éppen bekerülhetett az RSS-be.