Berta Sándor

Netscape Navigator 9 Firefox alapokon

Az egykor szebb napokat látott böngésző újjászületett és már letölthető a legújabb verziója.

A Netscape Navigator 9 legfontosabb jellemzője, hogy a Firefox 2.0.0.7-es változatára épül és hogy számos Firefox-bővítés és -kiegészítés használható hozzá. A program teljesen új kezelői felületet kapott, amelynek fő célja, hogy jelentősen megkönnyítse az internetezést. Új a Restart Navigator funkcióban a bezárt oldalak megjegyzése és az szoftver újraindítása utáni megnyitása.


A Link Pad egy átmeneti tároló, amely abban segít, hogy a felhasználók olyan címeket is eltárolhassanak, amelyeket nem akarnak a kedvencek közé felvenni, de később azért felkeresnének. A Sidebarban van egy miniatűr böngésző, amely képes egyszerre akár két weboldal megjelenítésére, valamint megváltoztatható a megjelenített szövegek mérete is.
Minden a Firefox 2.x verzióiban működő kiegészítés vagy bővítőmodul a Netscape Navigator 9.-ben is használható. Az aktuális verzió egyaránt futtatható Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszereken, igaz jelenleg csak az angol nyelvi változata érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zakzag #4
    én már jóideje firefox-ot használok fejlesztőként, és nagyon nem vagyok megelégedve vele, sok dolog miatt (hozzáteszem az IE sem jobb, sőt...). Viszont most áttértem a Netscape-re két dolog miatt: az egyik az hogy a Mozilla időnként lefagy ha sok tab van megnyitva, a netscape nem. A mozillát bizonyos időközönként újra kell indítani egy memory leaking hiba miatt, ugyanis egy idő elteltével gigászi memóriát eszik meg (3-400MB) ami csak újraindítással orvosolható. A netscape-ben nincs ilyen hiba, az eddig megfelelően működött. Ha valakit nem zavar, hogy angolul van, akkor csak ajánlani tudom a Mozilla alternatívájaként, nekem bejött.
  • kisb92 #3
    Opera különcködőknek? Talán nem a legelyesebb megfogalmazás... A több füles böngészést is külöcködésnek tekinted? Mert az bizony már jóval az ff előtt ott lapult az O-ban. Vagy az egérvezérlés és satöbb? És ne mondj olyat, hogy csak egy böngészőt csináljunk, mert látod mi történt az ie-vel is, mikor konkurencia nélkül maradt. Mindenki próbáljon új ötleteket feldobni, és akkor lehet választani, hogy ki mit szeret...
  • Kaadi #2
    én is, de nem hoz semmi lényegeset. ott a firefox és kész. A 8-as verzióban még volt 1-2 különlegesség, de azok sem fogtak meg.
    Már jó ideje a Netscape és az Opera csak különcködőknek kell (1% alatti részesedés). Talán ideje lenne minden fejlesztést a FF-ra koncentrálni. Ha a Netscape úgyis csak egy másik skin-t húz a FF-ra nem értem miért nem csinálja ezt add-on, theme és extension programok révén. Az eredmény nagyobb kompatibilitás és jobb elérhetőség lenne.
    PS: a screenshot még a RC/beta verzió, mert még ott a "bug" ikon a jobb-felső sarokban.
  • Sparrow79 #1
    Letöltöttem! :) Nosztalgia...