MTI

Harmadával csökkent az Ericsson nyeresége

A svéd Ericsson, a világ legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója kedden 4 milliárd svéd koronás adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről előzetesen - a pontos számot később teszik közzé -, 35 százalékkal kevesebbet a tavalyi harmadik negyedévi 6,2 milliárdnál. Az eredmény messze elmaradt mind a vállalati, mind az elemzői előrejelzésektől.

Az üzemi eredmény 5,6 milliárd svéd koronára esett 8,8 milliárdhoz képest, az aránya a 43,5 milliárd svéd koronás bevételhez viszonyítva 12,9 százalékos volt, egy évvel korábbi 21,2 százalék helyett. A visszaesést azzal magyarázták, hogy "váratlanul csökkentek a mobilhálózati fejlesztések és bővítések" a világpiacon, és ez "kedvezőtlenné tette az értékesítés összetételét", mivel "az infrastrukturális szállításokban a szérianagyság kritikus jelentőségű".

A lassuláshoz az is hozzájárult, hogy a japán-svéd Sony Ericsson, a nagyságra negyedik mobilkészülék-gyártó a világon, 267 millió eurós adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, a készülékek átlagárának csökkenése miatt 10 százalékkal kevesebbet a tavalyi harmadik negyedévi 298 milliónál.

A második negyedévben az Ericsson 6,4 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el, 12 százalékkal többet a tavalyi második negyedévi 5,7 milliárdnál. Az eredmény 10 százalékkal jobb volt az első negyedévi 5,8 milliárdnál is. A vártnál jobban nőtt a nyugat- és a kelet-európai keresletet, bár a második negyedben az európai növekedés lassúbb volt, mint az elsőben, és Észak-Amerikában 18 százalékkal csökkent a bevétel. Dicsérték Ázsiát - 32 százalékkal nőtt a bevétel -, a rohamléptekkel kiépülő kínai és indiai hálózatok miatt.

A mobiltelefon-ellátottság világszerte rekord ütemben bővült negyedévről negyedévre: itt a több mint 40 százalékos piaci részarány további előnyt jelent a cégnek. Az Ericssonnál úgy vélik, hogy a mobil hálózatokon az adatforgalom három-négy éven belül már meghaladja a hangforgalmat, miután az adatforgalom már tavaly is megháromszorozódott. Az Ericsson üzemi eredménye szintén 12 százalékkal 9,3 milliárd svéd koronára emelkedett a tavalyi második negyedévi 8,3 milliárdhoz képest, és 14 százalékkal több volt az első negyedévi 8,2 milliárdnál.

A bevétel, 47,6 milliárd svéd korona, 6 százalékkal több az egy évvel azelőtti 44,8 milliárdnál, és 13 százalékkal több az első negyedévi 42,2 milliárdnál, de kevesebb az elemzők várta 47,8 milliárdnál. A tavaly eladott hadiipari részleg, az Ericsson Microwave Systems tavalyi bevételét leszámítva is 6 százalékkal nőtt a bevétel a tavalyi második negyedhez viszonyítva.

A bejelentés után a cég részvényeinek árfolyama percek alatt 26 százalékkal esett. "Ez tényleg nagyon rossz" - értékelte a fejleményeket egy elemző, aki a mai napig vételre ajánlotta az Ericsson részvényeit - a mai eladási hullám után talán megalapozott lesz az értékelése. Az Ericsson konkurensei szintén szenvednek: az Alcatel-Lucent a múlt héten volt kénytelen csökkenteni 2007-es árbevétel-előrejelzését az amerikai megrendelések visszaesése miatt, a Siemens szintén panaszkodott távközlési üzletágára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!