Gyurkity Péter

Elkészült a YouTube videószűrője

A Google bejelentette a YouTube videómegosztó portál automatikus szűrőjének elkészültét. A szerzői joggal védett felvételek másolatát nem minden esetben távolítják el azonnal, a tulajdonos dönti el, hogy milyen politikát követnek.

A szűrő üzembe helyezéséről David King, a portál termékmenedzsere tartott sajtótájékoztatót, kiemelve, hogy végre teljes a rendszer, hiszen eddig csak a zeneszámok esetében állt rendelkezésükre ilyen megoldás, az Audible Magic jóvoltából. A jövőben azonban minden egyes feltöltött felvételt azonnal összehasonlítanak az adatbázis teljes tartalmával és a nem kívánt felvételeket eltávolítják az oldalról.

A Google a tartalomszolgáltatókra bízza a feladat nagy részét, ezeknek ugyanis a keresőcég rendelkezésére kell bocsátaniuk a védett tartalmakat, majd az adatbázisba kerülés után megfelelő instrukciókkal kell ellátniuk a YouTube-ot, hogy meghatározzák a követendő lépéseket. Kétféle megoldás közül választhatnak: vagy azonnal (néhány perces késéssel) eltávolítják a jogsértőnek talált videókat, vagy meghagyják azt az oldalon, ám reklámokat jelenítenek meg mellette, hogy felhívják a figyelmet az eredeti változatra. Minden filmstúdió és jogtulajdonos maga döntheti el, hogy az egyes felvételek tekintetében milyen politikát követ.

A Google állítása szerint saját megoldásuk az első képfelismerő fejlesztés, amit ilyen kiterjedt módon alkalmaznak a világon. Az adatbázis összehasonlítja a frissen feltöltött anyagokat a rögzített, védett felvételek adataival és megfelelő egyezés esetén automatikusan lép. A lépést az a Viacom is üdvözölte, amely korábban 1 milliárd dollárra perelte be a céget, éppen a szerzői jogok megsértésének elősegítése vádjával.

Ami a filmstúdiók véleményét illeti, a keresőcég elmondása szerint 9 nagyobb partnerükből 3 (a Time Warner, a Disney és a CBS) már jelezte, hogy megfelelőnek tartja a megoldást, a másik 6-ról azonban nem esett szó. Mindenesetre a Google úgy véli, nem igaz azon állítás, miszerint a stúdiók nem lesznek majd hajlandók minden védett tartalmat a rendelkezésükre bocsátani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #15
    CSak az a bibi, h. oltári sok cucc esik jogvédettség alá, amit egyáltalán nem tud szinte senki emberfia megnézni (mivel nem kaphatóak már, a tévék már nem adják le st...), mégi tűzzel-vassal próbálják írtani ezt a jogtulajdonosok. Inkább örülnének neki, h. a régebbi felvételek megmaradnak a videómegosztók által az örökkévalóságnak... nem is tudom, h. melyik cégnek égett le a raktára és semmisült meg minden kópiája x évre visszamenőleg, azok a filmek szó szerint füstbe mentek.
  • 12346 #14
    itt gondolom az ötödik képen (Párizs térképe) vagy paris úrasszony arcvonásai alapján tervezték a városképet, és ezért lett belőle találat, vagy felismerte vhol a városban bóklászva x) és a többi, és a többi.
    ne má...
  • feamatar #13
    ott a pont... a képhez járuló infókat nézi nem ami a képen van, a képfeldolgozás bonyolult dolog, nagyon, ráadásul inkább összehasonlítás lehetséges. A hasonlóságot lehet vizsgálni, de olyan tényezők is nehezítik, hogy a vizsgált arc megfelelő szögben legyen.
    Általában a TV csatorna jelét keresik mert az fix helyen van és fixen néz ki.
  • redmedve #12
    ...méghozzá a képek leírásai segítségével...
  • Dzsini #11
    arcfelismerés képeken? az új digitális fényképezőgépekben már megtalálható egy ideje, és a google képkeresője is tud neked csak arcokat keresni (ld. 8. hozzászólás):
    http://images.google.com/images?q=paris
    http://images.google.com/images?q=paris&imgtype=face
    innentől nem hiszem, hogy probléma videókon is arcokat fogni, persze a TeCső videói alacsony felbontásúak, de az arckeresőnek már 30-40 pixel is elég:
    http://images.google.com/images?q=paris&imgtype=face&imgsz=icon
  • redmedve #10
    "A Google a tartalomszolgáltatókra bízza a feladat nagy részét, ezeknek ugyanis a keresőcég rendelkezésére kell bocsátaniuk a védett tartalmakat"

    Szóval a második :)
  • redmedve #9
    Itt most tulajdonosokról van szó.

    Tehát az is lehetséges, hogy a kiadók jelezhetik hogy egy adott anyag az övék, vagy hogy cím és tagek alapján következtet erre automatán a youtube, és értesítik a kiadót, aztán ha bebizonyosodik, akkor a videót átrakják a bannoltak közé, és ha valaki mégegyszer megpróbálja föltölteni, akkor már az elején lehet neki szólni hogy ez banned. A színeket és/vagy a képváltozásokat más kódolások esetén is össze lehet hasonlítani, és jó százalékban meg fog egyezni, szóval...

    Vagy mégegy lehetőség az egyszerűek közül: van, amit a kiadók maguk töltenek föl. Lehet nekik mégegy izét csinálni, amibe bepakolhatják azokat a dolgokat, amiket nem akarnak látni, és ezekkel is össze lehet hasonlítani. Ez lehet egy részlet a filmből pl., ami a trailerben is benne van, vagy ilyesmi.

    Legalábbis ha abból indulok ki, hogy össze kell vetni valamivel a feltöltött dolgokat, akkor valami ilyesmik jutnak eszembe.
  • ZoliJ #8
    senkit nem akarok kiábrándítani, de a google képkeresője már most is fel tud ismerni arcokat, a videó meg képekből áll
  • Alexease #7
    Sok megoldassal lehet videot szurni;) A legegyszerubbek a kulso es belso szoveges, kodolt infok, IDTag-ek, feliratok, stb.

    De a video tartalom szurese sem veszes, mivel ujra tomoritik, igy kepkockankent vizsgalja, sok lehetoseg van:) Ha csak egyszeruen a TV tarsasagok logoit nezzuk, eleg egyszeru kiszurni oket;)

    De a Google nem hulye - persze, a felhasznalok egy resze megugysem:D -, szolgaltatasokban, programokban, otletekben verprofik.

    A lenyeg, hogy ezt inkabb eros latogatottsag csokkento funkcionak hivhatjuk:D
  • scorpeeon #6
    Ez így is túl erősnek hangzik. Soha nem fogja felismerni, hogy emberek vannak a videóban, az arcát meg pláne nem fogja felismerni, enyhén bonyolult dolog lenne kivitelezni. Főleg, hogy a Youtube videók minősége nem éppen High Definition, abból a mosott 20 képpontból nem állapítana meg akkor sem semmit, ha tényleg megcsinálnák az arcfelismerős dolgot. (ami manapság abszolút hihetetlenül hangzik)