MTI

Eltűnt a Philips nyeresége

A holland Philips - a legnagyobb európai fogyasztói elektronikai gyártó és a világ legnagyobb fényforrásgyártója - hétfőn 331 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, az egy évvel korábbi 4242 milliárd helyett.

Most már nem volt egyszeri tétel a félvezető üzletág tavalyi eladásából, éppen fordítva: a tavalyi harmadik negyedévet gazdagította 4241 milliárd eurós egyszeri tétel. A folytatódó tevékenységekből viszont 333 millió euróra ugrott az adózott eredmény az egy évvel korábbi 1 millióhoz képest.A bevétel, 6524 milliárd euró, 3,3 százalékkal több az egy évvel azelőtti 6313 milliárdnál. Összehasonlítható alapon 7 százalékkal nőtt, főleg a fogyasztói üzletág és a felzárkózói piacok teljesítettek jól.

Fogyasztói egészségügyi üzletágát a Philips tavaly az amerikai Lifeline Systems megvásárlásával, majd idén az első negyedévben a szintén amerikai Health Watch Holdings megvételével bővítette: mindkét cég házi egészségügyi riasztóberendezéseket gyárt és forgalmaz. Az új részlegek bevétele tavaly 15 százalékkal nőtt. A Philips arra épít, hogy a fejlett világ lakosságának 15 százaléka jelenleg idős ember, és számuk 25 év alatt meg fog kétszereződni, írták a Philips elemzői. Az egészségügyi üzletág mindazonáltal viszonylag gyenge vol a harmadik negyedévben, ezért az amerikai költségvetési kiadások csökkentését okolták a cégnél. Egész évre változatlanul hagyták a bevétel 5-6 százalékos növelésének célját.

A profiltisztításhoz tartozott az is, hogy a Philips Magyarország győri termelő egysége, amely személygépkocsiba való CD és DVD lejátszók meghajtóit gyártja, a tajvani Lite-On IT tulajdonába került, ugyanis a Philips és a Lite-On tavaly decemberben megállapodott, hogy a tajvani cég megveszi a Philips APM (autóipari lejátszó egységek) üzletágát. Ennek része a győri kapacitások átadása, és az is, hogy a Lite-On kivásárolja a Philips és a tajvani BenQ Co. kutató-fejlesztő, marketing és a értékesítő közös vállalkozásának kisebbségét. Az ügylet zárását márciusra tervezik.

A Lite-On, saját közleménye szerint, a győri termelő egységért 55-56 millió dollárt fizet, a Philips-BenQ vegyesvállalat 49 százalékáért pedig 7,96 millió dollárt. Az alaptevékenységek bővítése érdekében tavaly, azaz 2006. novemberben viszont a Philips megvette a Partners in Lighting International (PLI) céget, amely az otthoni világítástechnikai eszközök vezető európai gyártója. Ezzel a vállalat vezető pozícióhoz juthat a LED világítástechnikai eszközök piacán. A PLI központja Belgiumban van, gyártóbázisai Kínában és Magyarországon - Tamásiban - vannak, egy speciális gyáregysége Belgiumban is működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • menpe #1
    Este van, mindenki fáradt, de itt valami nagyon nem kerek az első 2 bekezdésben...