Berta Sándor

Spam bénított meg német rendőrségi szervereket

Az alsó-szászországi rendőrség napokon át nem tudott elektronikus leveleket fogadni, mert a tartományi számítógépes rendszerek túlterhelődtek. Az ok: a rendőrségi szervereket egyszerre túl sok spam e-mail árasztotta el. Nem ez az első ilyen eset, már korábban is előfordultak hasonló fennakadások.

"A több ezer kéretlen elektronikus reklámlevelet az Alsó-szászországi Informatikai Központban (IZN) található rendőrségi számítógéphálózat biztonsági rendszerei nem voltak képes feldolgozni, ezért az e-mail forgalom szinte megbénult. Az üzemzavar azonban csak a külső kommunikációt érintette, a belső adattovábbításokat nem, ugyanis utóbbi célokra egy teljesen más, független rendszert használunk. Később további számítógépek üzembe helyezésével sikerült a problémát megoldani" - ismerte el a hannoveri központi rendőrigazgatóság szóvivője.

Voltak olyan időszakok, amikor egyszerre 200 000 e-mailt regisztrált a biztonsági rendszer és ezeknek a leveleknek a többsége spam volt. A legtöbb ismeretlen feladóktól érkezett és többek között Viagra-reklámokat, szupernyereményekről szóló hirdetéseket vagy óraajánlatokat tartalmazott. Később kiderült, hogy nem hackerek által végrehajtott DDoS-támadásról van szó, egyszerű technikai fennakadás történt és hogy a probléma nem érintette például a tartományi online rendőrőrs működését.

Karsten Wolff rendőrségi szóvivő korábban még úgy nyilatkozott, hogy a szerverek múlt hét közepe óta túlterheltek és hogy az egyes e-mailek teljes körű átvizsgálása akár 3 napba is beletelhet. Az IZN egyébként az alsó-szászországi közigazgatás rendszer központja, ahol hetente átlagosan 700 000 e-mailt regisztrálnak. Az elmúlt hét napban azonban ez az érték elérte a 7 milliót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0rph3u5 #3
    200e email betett nekik???? mit használnak ezek, outlook-ot win95-ön egy 286 szerveren?:D
  • Dark Angel 666 #2
    Lehet hogy a hagyomás nyos módon akarják átvizsgálni
  • Vorpal #1
    "200 000 e-mailt regisztrált" - ahamm
    "-mailek teljes körű átvizsgálása akár 3 napba is beletelhet" -- he?

    valahogy szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban
    kötve hiszem hogy nemlétezik spam filter ami elbánik ennek a 10 szeresével 1 perc alatt.