Berta Sándor

Távozik a fő Thunderbird fő fejlesztője

Máris komoly érvágást szenvedett a népszerű levelezőprogram, hiszen talán a legfontosabb szakember távozik a fejlesztőcsapatból.

Scott MacGregor a blogjában közölte, hogy október közepén elhagyja a Mozilla Corporationt. A Thunderbird egyik fő fejlesztőjének és alapítójának utolsó munkanapja október 12-én lesz. Ezzel a döntéssel a Thunderbird csapat a vezetőinek egyikét veszíti el és mindez akár komoly hatással is lehet a levelezőprogram jövőjére.

MacGregor azt ugyanakkor nem közölte, hogy a jövőben mivel kíván foglalkozni és arról sem írt, hogy miért távozik a csapattól. A legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy a kiváló szakember nem tudta megemészteni, hogy a Thunderbird a jövőben a Mozillától külön cégként fog működni. Mint ismeretes, a Mozilla és a Thunderbird útjainak lehetséges különválását Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője már július végén jelezte. Backer a blogjának egyik bejegyzésében írt arról, hogy ideje lenne a népszerű levelezőprogram további fejlesztésére egy külön szervezetet létrehozni.

Nos, az elhatározást tett követte és az alapítvány nemrég bejelentette, hogy a Thunderbird fejlesztését a jövőben a Mozilla egy teljesen új leányvállalata fogja végezni. Eldőlt az is, hogy a cég vezetője a nyílt forráskódú szoftverek szakértője, David Ascher lesz. Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke kijelentette, hogy a Thunderbird a jövőben több lesz egy egyszerű levelezőprogramnál, többek között lehet benne majd VoIP-, naptár- és azonnali üzenetküldő funkció is. Az új vállalat alaptőkéje 3 millió dollár lesz, amit a Mozilla Alapítvány biztosított a számára.

Ugyanakkor a bejelentést megelőzte egy másik érdekes hír, miszerint a Mozilla fejleszti tovább az Eudora email klienst, Penelope néven. A hivatalos indoklás szerint az új projekt célja a szoftver újratatarozása és integrálása az alapítvány portfóliójába.

Ezek után joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon a Mozilla a Thunderbirdöt lecserélte az Eudorára, és ha igen, akkor miért?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nagylzs #19
    Na jó, nálunk az egész cég Linux-ot meg FreeBSD-t használ. Akkor most, ha nem használok Lotus Notes-t akkor nálunk valami nem kerek? :-)
  • TommyGun #18
    A BATot nem ismerem de biztos jó, az tuti hogy az ingyenes email programok egyik legjobbja a TB...kár lenne ha elcsesznék...melóban Lotus Notes van...aki vállalatnál mást használ ott tuti vmi nem kerek :) a Dominót nehéz übereleni vállalati környezetben :)
  • Griphons #17
    Thunderbird rulez! Minden más csak szerencsétlen kisérlet az elektronikus levelezés bonyolítására (legfőképpen az M$ vackok, de a TheBat nevű nyomiság is, és még lehet sorolni...)
  • An-Dee #16
    Kedves falu! a search folder és a filter azér elég messze állnak egymástól, és pont azt irtam le, hogy a The Bat mindkettőt tudja, a Thunderbird viszont filtert csak bejövő levelekre tud csinálni. Amit Te irsz azt nem tagadtam :)
  • arty #15
    megjegyzem a szutyok sg forumot kivéve majd mindenhol szerkeszthetoek az uzenetek ... INGYEN. pár percig....
  • atomkrumpli #14
    legyél szives bővebben kifejteni miért "alapvető probléma az ingyenesség" ?
  • gz8 #13
    off
    megjegyzem sehol nem tudod szerkeszteni az üzeneteidet, hacsak nem vagy vip vagy nincs több ezer hozzászólásod
    on
  • falu #12
    Kedves An-Dee!

    A Thubderbird igen is tud szűrni akár a kimenő leveleket is. Lásd keresési mappák.
    pl itt: http://linuxbox.hu/node/299

  • Ravkin #11
    bah, de cool hogy az sg-n nem lehet szerkeszteni az üzeneteket, na mind1
  • Ravkin #10
    Éppen erre akartam célozni. Valahol hasznosnak tartom, hogy nem kell állandóan bejelentkeznem a mail fiókomba, de arra már nem hiszem h szükségem van, hogy a mail programom kávét is tudjon főzni. Valahol itt vannak szerintem az ms ellenzők elveszve, lehet jó egy program vagy lehet szar, de attól még semmi köze az mshez, persze mivel ők már sokkal előbb megcsinálták, és a többi program csak annak csűrése csavarása, előszerettetel szeretik hozzá mérni magukat. Ez csak az én véleményem, nyilván aki napi 1000 levelet fogad naponta, az szereti rendezni, nyugodtan fikázzatok miatta .