Figyelőnet,SG.hu

Mire jó az olcsó laptop?

A százdolláros laptop ugyan álom maradt, de elkészültek és hamarosan megérkeznek az első olcsó laptopok a számítástechnikai üzletek polcaira. A százezer alatti ár sokak számára vonzó lehet, de kérdés az, hogy mit is várhatunk egy ilyen készüléktől?

Az elmúlt évben folyamatosan jelentek meg hírek az olcsó laptopok piacra lépéséről, a boltokban azonban híre-hamva sem volt az olcsó modelleknek. Mostanra azonban már a legnagyobbak is elkészítették a sorozatgyártásra alkalmas modelljüket, s karácsony előtt hatalmas versenyre számítanak a szakértők az olcsó hordozható készülékek területén. A fejlesztési irányok is azt mutatják, hogy a különböző cégek már felosztották egymás között a piaci szegmenseket. Az immár "kétszázdolláros" modellek célközönsége is meghatározza, hogy mi kerül a kedvező árú noteszgépekbe.

t Az Intel és az IBM sokáig azt az álláspontot képviselte, hogy nincs értelme olcsó készüléket piacra dobni, hiszen a mai elvárásoknak nem tud megfelelni egy ilyen laptop. Az ENSZ által is támogatott OLCP - One Laptop Per Children - projekt azonban úgy tűnik, hogy mégis csak megmozgatta a piacot. Az amerikai Nicholas Negroponte által elindított felzárkóztatási akció rávilágított, hogy nem csak az afrikai gyerekek vannak lemaradva a világtól. Az ASUS, az Intel és több nagy hírű vállalat ma már úgy gondolja, hogy piacot teremthet az olcsó modelleknek azzal, hogyha azt olyan országok kormányainak ajánlják, ahol némi pénz áldoznak egyfajta költségtakarékos infrastruktúra felépítésére. Ezen országok hivatalaiban mindenképpen hatalmas előrelépést jelent majd a megszokott papírmunka számítógépesítése, az alacsony beruházási költségekkel járó modernizálás.

A gyermekek mellett a tanárok, hivatalnokok és az induló vállalkozások is hasznos segítséget kaphatnak az olcsó laptopok piaci bevezetésével. A lemaradozó infrastruktúrájú Afrika, Dél-Amerika, India illetve Ázsia elmaradott régióinak sok millió potenciális vásárlója kedvező megvilágításba helyezte az olcsó laptopok ügyét. Az elemzők egy része azt is valószínűnek tartja, hogy Kelet-Európában is jelentős mennyiséget lehet majd értékesíteni, hiszen akinek csupán levélírásra, internetezésre, és minimális grafikai feladatok megoldására kell a laptop, az ezentúl valószínűleg a hamarosan megjelenő költségtakarékosabb megoldást választja majd.

Nem szabad csodát várni az első készülékektől, de az bizonyos, hogy a legfontosabb funkciókban, mint szövegszerkesztés, táblázatkezelés, alapszintű internetezés, illetve a levelezés kielégítő sebességet várhatunk tőlük. Nagy háttérkapacitást, sebességet és komoly grafikai teljesítményt azonban semmiképpen se reméljünk százezer forint alatt, hiszen ez elvárhatatlan az olcsó modellektől. A bejelentett modellek pont azért tudnak ilyen olcsók lenni, mert ezen funkcióik gyengítésével le lehetett faragni az árukat.

Mindezekből az is következik, hogy számítógépes játékra, egész pontosan, mai nagy felbontást és erős grafikai teljesítményt igénylő játékokra, online kalandokra az olcsó készülékek alkalmatlanok. Ha gyermekünknek mindenképpen vegyes hasznosítású gépet szeretnénk vásárolni, bizony sokkal mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. Zenei, multimédiás és filmes megoldásokhoz, letöltéshez szintén alkalmatlannak látszanak az olcsó laptopok, mivel a multimédia jelentős memória- és tárolókapacitás-igényét nem biztosítják a készülékek.

Otthoni irodáknak, kisvállalkozásoknak viszont optimális lehet egy ilyen notebook, hiszen kiválthatja a családi számítógép eddig megosztott szerepét. További előny, hogyha a család több tagja az olcsó modellt már nem használja majd, az üzleti dokumentumaink is nagyobb eséllyel maradnak vírusmentesek. Az bizonyos, hogy a Windows Vista nem ilyen gépekre lett tervezve, ezért valószínűleg nem is erőltetik majd a gyártók a futtatását. Az Windows XP és a Linus különböző verziói azonban esélyesek a kielégítő működésre, így a boltokban majd ezen alternatívák valamelyikével találkozhatunk majd.

Az olcsó modellek ára valahol 60-70 ezer forint környékén várhatóak, s ez az ár már olyanok számára is elérhetővé teszi a laptopokat, akik eddig nem vállalhatták be egy többszázezres gép költségeit. Az elérhető ár így újabb felhasználókat csábíthat internet közelbe, illetve felgyorsíthatja a kisvállalkozások számítógép állományának növekedését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #10
    nem üzletemberek a célközönség.
    gyerekek, akik tudnak majd rajta pornót nézni.
  • M0RN1NGST4R #9
    "OLCP - One Laptop Per Children" -> ez harsog a hibáktól

    asus eee nagyon jó lenne, ha lenne benne cd meghajtó, mert még jól is néz ki. de kétlem, hogy egy ilyen OLPC laptop-pal bármelyik üzletember is villogna.
  • angol #8
    miért ne lenne jó egy ilyen cucc, fos pda-ra kiadnak sznobok 80-150k-t, akkor erre klasszissal többet vágó kütyüre nem sok a 60 (szerintem pászá).
  • kadar1 #7
    Arra tökéletes,hogy anyám netezzen rajt.Erre az alkalmakra veszek neki egyet.Másra nem használja a gépet.Erre a célra megfelel
  • szombi #6
    teszkóban kapható via c3-as laptop, sokkal többet tud, és ,,csak'' 80000
  • Polemius #5
    Arra teljesen jó, hogy az ember bedobja a táskába, ahol sok helyet nem foglal, és cipelheti magával, netezni, gépelni, levelezni, stb.

    A használt laptopok irreálísan drágák többnyire, az akkujuk leharcolt, nagyok, nehezek, és nincs rájuk garancia.
  • Warton #4
    Az Windows XP és a Linus különböző verziói azonban esélyesek a kielégítő működésre,


    A Linus biztos ki fog elégíteni minden felmerülő igényt.
  • Dark Angel 666 #3
    Használt laptop , esetleg szintén használt asztali gép a tökéletes választás , nem az ilyen gagyi izék
  • HaDes007 #2
    hát pl apámnak aki csak netezik, e-mail-ezik és szöveget szerkeszt minden mennyiségben, pont megfelelő egy ilyen gép. kíváncsian várom az itthoni árcédulát.
  • Dark Angel 666 #1
    Én váaszolok erre a nehéz kérdésre : nem jók semmire