Napi Online

Januártól a neten is árverez az APEH

Az árverési eredmények javulását, a licitálók számának növekedését és az APEH kiadásainak csökkenését várja a kormány az elektronikus árverezés januári bevezetésétől - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az elmúlt években ugyanis rendre a törvényben meghatározott minimálértékeken - ez ingóságok esetében a becsérték 25, ingatlanoknál pedig 50 százaléka - keltek el az adóhatóság által a tartozások fejében lefoglalt és árverésre meghirdetett ingóságok és ingatlanok. Az APEH adatai szerint 2005-2007 között 9721 árverésen mintegy 19 milliárd forintnyi becsértéken meghirdetett tételből mindössze hárommilliárd forint folyt be, sokszor manipulált árveréseken. A pályázati rendszer jó megoldásnak tűnt, mivel azonban az egyes tételeket forgalmi értéken hirdették meg, az APEH tapasztalatai szerint a vártnál kevesebb érdeklődőt vonzott a lehetőség.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosításával a kormány megteremti az elektronikus - és ily módon anonim - licitálás lehetőségét, ezáltal kiküszöbölhetővé válik a helyszíni pszichikai nyomásgyakorlás és az árak letörése. Az ingóságok, elsősorban a gépjárművek elektronikus árverezése csak az egyik lépés efelé, mivel ezzel egyidejűleg változik a becsértékek törvényi minimuma is: ingóságok esetében a kikiáltási ár 50, ingatlanok esetében pedig 60 százalékára emelkedik - közölte Várszeghi György, az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetője.

Az elképzelések szerint a rendszer kicsit hasonlítana az e-Bayre. A meghirdetett tételekre ügyfélkapus regisztráció birtokában hat napig lehetne licitálni, a nyertest pedig e-mailben és levélben is értesítenék. Amennyiben nem fizetné ki a szerzeményét, automatikusan a második legmagasabb árat kínáló venné át a helyét, de az APEH megfizettetné a különbözetet. Az e-árverésekkel párhuzamosan tartanának hagyományos és pályázati értékesítést is, sőt, ha a netes licit eredménytelen lenne, ugyanazokat az ingóságokat a korábbi módszerekkel is megpróbálnák pénzzé tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #4
    Nem csoda hogy 25%-ért keltek el, ha te odamentél volna licitálni, másnap a kocsidnak annyi lett volna...
  • PíszLávJuniti #3
    ez okos döntésnek tűnik!

    a vaterán szerinem nem folyik milliárdos tételű árucsere.
  • Petys #2
    Talán nem akarnak bizonyos százalékot fizetni az eladott termék árából a már meglévő aukciós oldalaknak...
  • szombi #1
    Szerintem meg HÜLYESÉG, hogy külön rendszert hozzanak létre.
    Miért nem árusít inkább a Vatera piactéren? Mondjuk APEH felhasználónévvel?
    Ott is legalább olyan jó a biztonság, mint ha az állam csinálná!
    Miért akarják a kereket újból és újból feltalálni???