Dojcsák Dániel

Megint belehúzott a SanDisk

A SanDisk bejelentette legújabb Ultra II-es flash memóriáit, amivel újra magasra rakták a lécet a konkurens cégeknek. 4GB SDHC Plus és 8GB Memory Stick Pro DUO az új jövevények listájában.

Az SDHC formátum továbbra is követi a SanDisk által használatos, igen hasznos kettő az egyben kialakítást, ami egy beépített USB csatlakozót tartalmaz az egyszerű adat mozgatás kedvéért. Az új kártyák a világon mindenhol egyszerre debütálnak, alig egy hónapon belül, így októberben már a hazai fotósok is megkaparinthatják ezeket.

A korábbi csúcs kártyákhoz képest dupla kapacitást jelentő kártyák bizonyára örömet okoznak majd a profi fotósoknak, hiszen még nagyobb felbontásokban és még több képet tárolhatnak majd egyetlen kártyán, így egy adott eseményen már szinte biztos, hogy nem kell kártyacserével problémázniuk.


A berlini IFA kiállításon bemutatott újdonságok 10MB/s olvasási és írási sebességet garantálnak, ami mind a képkészítés közben, mind a számítógépre való képáttöltéskor észrevehető gyorsulást jelent. Sőt, mivel a hobbi fotósok körében egyre jobban népszerűvé válik a fényképezőgépekkel való videofelvétel, ezért fontos dolog, hogy ezeket korrekt sebességgel tudja átmásolni a felhasználó a számítógépére, hisz ezek jóval nagyobb fájlok, mint egy átlagos fotó. Így az új termékek nem kizárólag a profiknak, hanem szinte bárkinek jól jöhetnek.

A gyártó szerint a nagy felbontású fényképezőgépek és kamerák megváltoztatták az emberek fotózási szokásait, így néhány éve teljesen természetes igény mutatkozik az ilyen méretű kártyákra. Az új termék pedig a sebesség és kapacitás tényezők mellett egyben USB memóriaként is használható. Ezt a megoldást HingeLock techológiának keresztelték el a SanDisk-nél, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kártya bármely USB foglalatba belecsúsztatható, így többé nem kell kábelekkel, kártyaolvasókkal és egyéb béna megoldásokkal szórakozni. Bárhol használható a kártya, ahová magával viszi a vásárló. Az USB átalakító szett ráadásul igen strapabítrónak mutatkozott, hisz a gyári tűréspróbán 10 000 kinyitást és bezárást vészelt át, ami azt jelenti, hogy ha minden nap egyszer nyitjuk és zárjuk a cuccot, akkor 27 év után fog elfáradni az anyag.

Természetesen az extra kártyáknak extra ára is van, hiszen a 4 gigás SDHC kártya ajánlott fogyasztói ára 15 000 forintnak megfelelő dollár lesz, míg a 8 gigás Memory Stick éppen a duplája, 160 dollár (kb. 30.000 Ft). Ez persze Európában legalább 20-25 000 illetve 40 - 50000 Ft-ot jelent majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rocko #7
    ketté hajtod a kártyát és ami kiáll belőle az egy usbs felület csak nincs rajta a földelés (asszem ez a fém keret)
  • Picizöldfül #6
    2007 vége felé(köztük a sonyericcson k850i) az új sonyericcson mobilok is fogják támogatni azt hiszem ezeket a mem kártyákat..
  • Hegyikecske #5
    hogyhogy közvetlen USB foglalatba dughatók? azt oké értem h vmit kinyit rajta, de fizikailag nem fér el egy sdkártyán egy usb csatlakozó... vastagság meg minden
  • Mynet #4
    Biztos! :D
  • Möci #3
    Ugye ezt csak viccnek szántad?
  • atomkrumpli #2
    nem rosz, nekem sajnos egyetlen ketyerém se kezeli az SDHC-t
  • HUmanEmber41st #1
    Kicsit olcsóbb lesz, telepítek rá 1 windóz XP-t :D