Berta Sándor

Kínai hackerek törtek be a Pentagon rendszerébe

Amerikai hivatalnokok arról tájékoztatták a Financial Timest, hogy kínai katonai hackerek júniusban sikeresen feltörték az amerikai védelmi minisztérium számítógépes rendszerét.

A Financial Times brit gazdasági és politikai napilap aktív és már nem aktív amerikai tisztségviselőkre hivatkozva közölte, hogy a Pentagon pontosan tudja, hogy a támadás honnan érkezett és hogy az akciót a Kínai Néphadsereg (PLA) tagjai hajtották végre. A hackerek részben megbénították a Robert Gates amerikai hadügyminiszter irodájában használt rendszert, amelyet - hasonlóan a Pentagon néhány más hálózatához - le is kellett kapcsolni. Szakemberek ugyanakkor tényként közölték, hogy a PLA rendszeresen megkísérli feltörni az amerikai katonai hálózatokat. A mostani támadás azonban komoly aggodalmakat keltett, mert sikeres volt és bebizonyította, hogy Kína bármelyik pillanatban képes lehet behatolni az amerikai rendszerekbe és adott esetben tönkre is teheti azokat.

Maga az akció bennfentesek szerint hosszabb ideig tartott és a hackerek Kína több településéről próbálkoztak. A Pentagon átfogó vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. "Ez többszörös figyelmeztetés volt, amely agresszívebb elővigyázatosságra ösztönöz bennünket" - mondta Richard Lawless, a Pentagon támadás idején az ázsiai ügyekben illetékes vezetője. A szakemberek jelenleg is vizsgálják hogy milyen adatok tűntek el, illetve a támadók milyen információkhoz férhettek hozzá a többek között titkosítatlan e-mail hálózatokon keresztül lebonyolított forgalomnak köszönhetően.

Az internetes betörők a miniszter irodájában hozzáfértek egy nem titkosított levelező rendszerhez - mondta Bryan Whitman szóvivő. A szóvivő ahhoz az értesüléshez nem volt hajlandó megjegyzést fűzni, hogy a kínai hadsereg áll-e az internetes támadás hátterében. Whitman ugyanakkor hangsúlyozta: a betörés egy pillanatig sem veszélyeztette a Pentagon titkos hálózatának működését. "Nem volt fennakadás a védelmi programokban vagy egyéb káros kihatás a minisztérium folyó ügyeire [...] minden előzetes óvintézkedés megtörtént és a rendszer működése helyreállt" - közölte a szóvivő, aki további részleteket nem közölt és a hackerek kilétéről sem mondott részleteket.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács bejelentette, hogy a Fehér Ház is létrehozott egy szakértői csoportot az eset kivizsgálására, illetve annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy biztonsági okokból szükséges-e a Blackberry készülékek használatának felfüggesztése vagy korlátozása. Az eset pikantériája, hogy George W. Bush amerikai elnök éppen csütörtökön találkozik majd Ausztráliában az APEC-csúcs előtt a kínai miniszterelnökkel.

A kínai védelmi minisztérium visszautasította a brit lap állításait, Peking szerint az ilyen vádaskodás hidegháborús gondolkodásmódot tükröz. "A kínai kormány elítéli az internetes bűnözést, és következetesen fellép ellene. Ezek a Kína-ellenes vad vádak alaptalanok, és hidegháborús gondolkodásmódot tükröznek" - jelentette ki Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő.

Alig egy hete német kormányzati számítógépeken találtak kínai kémprogramokat. A Der Spiegel című német hetilap éppen annak kapcsán jelentette meg tudósítását, hogy Angela Merkel kancellár egyhetes hivatalos látogatásra Pekingbe utazott vasárnap. A vizsgálat szerint a kancellári hivatal, a külügyminisztérium, a kutatási minisztérium és a gazdasági minisztérium számítógépeit figyelték titokban telepített kínai kémprogramok. A német állambiztonsági hivatal a kínai hadsereg hackereit gyanította az akció mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vardar #34
    Vardar de mindegy.
  • Metamorfo16 #33
    Vahar ugye nem gondolod komolyan, hogy komolyan mondtam wehehehehe ::)
    Amúgy tök király, hogy már tudjuk: Kína is ott van :)
  • fade2black #32
    itt a gua cikk
    http://www.guardian.co.uk/technology/2007/sep/04/news.internet
  • fade2black #31
    talán ide tartozik, hogy kb 4hete Németoban, 2hete pedig Angliában buktak le kínai hackerek avval, hogy az állami gépek tömkelegére telepítettek kémprogramokat.

    Merkel pont akkor járt kínában volt is zür a dologbol.


  • Vardar #30
    Na ez a fizikai képtelenség. Nincs eléggé képzett magyar hacker és a fontos dolgokból úgyis 300000000 backup. Meg a fontos dolgok úgy sincsenek a nettel kapcsolatban.
  • Metamorfo16 #29
    Hát ez kész.... Félhetünk Kínától IS :)
    Holnap kiderül, hogy egy 17 éves magyar hacker srác feltörte a Pentagon védelmét, megbénított mindent, és törölt mindent hehe Armageddon lenne a javából >:)
  • BlackRose #28
    Nem mondom, hogy ez nincs, de azért egy kicsit nevetséges összehasonlítani egy kis bank (mert a legnagyobb magyar bank is kis bank nemzetközi viszonylatokban) és egy modern haderő amely néhányszáz műholdat és elképesztő mennyiségű gépezetet üzemeltet a világ minden részén. Nem lehet egy 5000 km-re levő támaszpontból gyalog küldeni az információkat főleg ha tudjuk, hogy sokszor folyamatos információkról van szó és méghozzá akár Gbps nagyságrendben is. Vagy egy repülőgéphordozó vagy akármi. Szóval ezek mind összekötött rendszerek és kriptográfiai módszerekkel titkosítva kommunikálnak, legtöbbszür ha valaki megszerzi is az adatokat, nem tudja elolvasni, ennek a feltörése meg évekbe kerül még a leggyorsabb szuperszámítógépeknek is. Nem beszélve, hogy a betörések nagy százaléka Honeypot-okon történik ahol hamis, vagy értéktelen információkat tartanak, annak érdekében, hogy a betörők pazarolják erőforrásaikat teljessen értéktelen dolgokra.
  • Vardar #27
    Ez tökéletes kivéve ha a kínaiaknak van Ocean's 13.
  • uniu #26
    Nem igazan vagom mire gondolsz a valaszod elso reszeben, de ez tenyleg igy muxik. Az elozo mhelyem "a legnagyobb magyar banknal" volt es mint r.gazdakent igy vittunk (ossz. 2 ember) at adatokat a 2 halozat kozt. Illetve a belso halozat kulonbozo szegmensei kozt. (Biztonsagi okokbol szinten elvalasztva.) Primitiv de nagyon hatekony modszer. Abban az ertelemben is, hogy fizikailag tobb ember (belso) kooperaciojara lett volna szukseg ahhoz, hogy valami trukkot bevessen az ember, amivel igy eleg nagyra nott a kockazata annak, hogy az ilyen dolgok kitutodjanak. Azonkivul a NASA vagy a Pentagon egy embere emlitette regebben egy riportban, hogy naluk is megvan ez a fizikai szetvalasztasos dolog.
  • sathinel #25
    informatika világában élnek már ők is. És van egy durva kormányzati tűzfal. nagyon hihető hogy jöttment hacker-ek a pentagonba törnek be és nem horkányzati hátszél van mögötte. Minek kémkeket fizetni, ha otthonról egy hacker is megcsinálja:D ezt csinálják mások is, de kínában a hatalmi rendszer miatt ilyenkor a régi kommunista szöveg jön valsz, hogy elkapjuk a bűnösöket, és helyreállítják a békét. Persze mindent ők csináltak valsz. Nem a hidegháborúról van szó, hanem arról hogy kína nagyhatalom lett, és már ő is elkezdte az új eszközök használatát. Fejlődtek, és tanultak amerikai barátaiktól akiktől a tőke nagyrésze nálluk. Ha megnézitek a dollár-kína kapcsolatát, akkor nem gondoljátok komolyan hogy bármelyiknek megérné megtámadni a másikat. Erőpróbák szemtanui vagyunk. Két erős ország egymással szórakozik.