SG.hu

Elkészült a 30 GB-os HD DVD

A Verbatim és japán anyavállalata, a Mitsubishi Kagaku Media (MKM) elkészítette a világ első egy oldalas, kétrétegű HD DVD lemezét. Az iker-réteg technológiával készülő média kapacitása 30 gigabájt, amely jelenleg egyszeres sebességgel írható.

A Verbatim az első cég, amely olyan 30 gigabájtos, dupla-rétegű HD DVD-t bocsát piacra, amely kompatibilis a jelenleg forgalomban lévő HD DVD írókkal és olvasókkal is. A piacra kerülő új médium akár 4 óra HD (High Definition) minőségű film tárolására is képes. "A HD TV adások népszerűségének növekedésével a nagyfelbontású adások rögzítésére szolgáló tárolók iránt is rohamosan nő a kereslet" - mondta el Torsten Leye, a Verbatim optikai részlegének marketingmenedzsere.

Az új 30 gigabájtos HD DVD AZO technológiával készül, amely a cég közleménye szerint magas fokú lézerérzékenységet és az adatok hibamentes leolvasását garantálja. A Verbatim az új adathordozó gyártásánál a DVD-R DL 2P gyártási eljárást alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a két réteg egyazon oldalon kap helyet, közvetlenül egymás mellett. A kivételes pontosságot igénylő eljárás során tulajdonképpen két tökéletesen sima HD DVD felület kerül egymásra, amely ugyanakkor egyedülállóan magas írási minőséget tesz lehetővé.


"A dupla-rétegű HD DVD-R fejlesztése során a megoldás folyamatosan tökéletesített technológiája, illetve a gyártási eljárásban szerzett tapasztalataink segítettek hozzá, hogy a világon elsőként dobhassunk piacra ekkora kapacitású, egyoldalas DVD lemezt" - mondta el Leye. "Az új média nemcsak óriási kapacitást nyújt, hanem kompatibilis a legtöbb forgalomban lévő íróval, illetve különösen alkalmas az adatok hosszú távú tárolására."

"Hosszú ideje a lehető legmagasabb szinten teszünk eleget vásárlóink adattárolási igényeinek. Ma elsőként lépünk a piacra dupla rétegű 30 gigás HD DVD-R-ünkkel, jól pozícionálva magunkat egy olyan szektorban, ami előrejelzéseink szerint az elkövetkező években jelentős növekedést mutat majd" - mondta még el a marketingvezető.

A új tároló eszköz Európában elsőként az augusztusban rendezett berlini IFA elektronikai vásáron lesz elérhető. A 30 gigabájtos HD DVD javasolt kiskereskedelmi ára 4429 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #14
    Nagyon erdekes lesz mondjuk 5 ev mulva.Addigra remelhetoleg kiderul melyik marad meg,terjed el.Vagy csak egy kovethetetlen kaosz lesz 30 fele felkesz formatummal.Na meg a minoseguk is erdekes lesz meddig orzik meg az adatokat.
  • PPeter #13
    A Verbatim álal szabványosított, szerves, fényérzékeny hordozóréteg (a fejlesztése még a CD-R korszakban kezdődött meg, aztán lett DVD-s és most a kék lézeres adathordozókra is külön változata), amely az adattároló réteget képezi az optikai adattárolású lemezen. Gyakorlatilag ezt "írja" meg a lézer. Számos más gyártó is az MKM által fejlesztett kémiai keveréke(ke)t használja az írható lemezek gyártásához.
  • dez #12
    Azért azt se felejtsük el, hogy minnél több réteg, annál lassabb az írás.

    Btw, tudja valaki, pontosan mi a csuda ez az "AZO" dolog?
  • PPeter #11
    Ez most vadiúj termék, persze hogy drága, mint ahogy a kétrétegű írható és újraírható BD is drága, de majd megy lefelé az ára. Rádaásul a HD DVD-R árának elvileg gyorsabban kellene zuhannia majd, mint a BD-R-nek, mert előbbinek a gyártásához nem kell teljesen új infrastruktúrát venni.
  • nylchq #10
    Ennyi pénzért kapok egy újraírható TDK BD lemezt. :) (jó persze az "csak" 25 GB)
    Adatbiztonságról meg annyit, h a cd és a dvd sem tart örökké, úgyhogy aki tutira akar menni az mindenből több példányt archivál. :)
  • Sliders #9
    Szerintem meg Blu ray, mellesleg HD DVD-nél is nézhetsz pár év múlva az adataid után. A Bluray-be több szufla lesz, de majd ezt az idő eldönti. amúgy meg felesleges vitázni, mind a két szabvány meg fog élni, ahogy a dvd-r és a dvd+r. Ergo már van mind az 5 formátum olvasására és írására képes fej és chip (cd, dvd-r, dvd+r, dvd-ram, blu-ray, hd-dvd és persze irható illetve újraírható változatai) szóval pár év múlva minden benne lesz egymeghajtóban, azt kész. Utána meg a boltban olyan lemezt veszel ami neked jól esik. Ezzel az ügy le is van zárva :d
  • PPeter #8
    Teljesen értelmetlen dolog itt magyarázni, a Sony fanboyok csak annyit látnak, hogy a PS3-ban Blu-ray van és csak az lehet a király. :D
  • HM #7
    Mondta ezt a sony.
    Aztán ha véletlenül az 1 év múlva megírt lemez is ezt csinálja akkor lehet nagyokat nézni.
  • PPeter #6
    A HD DVD formátum előbb kész volt, mint a Blu-ray, csak szólok. Nem linkeltem be semmit, nem tudom miről beszélsz. :D A HD DVD-ből is készítettek több rétegű prototípusokat is, mint ahogy a Blu-ray 200 GB-os verziója is csak laboratóriumokban működik, meg kiállításokra hurcolták szét (tudom, fogtam a kezemben egy mintapélányt). Szerintem tájékozódjál, mielőtt hülyeségeket írsz. A Blu-ray semmivel nem kisebb zsákutca, mint a HD DVD, ha már mindenképp zsákutcát emlegetsz.
  • Penge4 #5
    Blu Ray egy rétegen 25GB, a HD DVD csak 15. Blu Ray-ből csináltak 200 gigást, HD DVD-ből nem. Vagy ha tudnának is, jóval több rétegen. Minél több réteg, annál nagyobb a sérülékenység esélye. Szóval a Blu Ray technológiailag előrébb van, tehát ha a technikai fejlődés szemszögéből nézem (nem marketingérdekekből), akkor kár volt piacra dobni a HD DVD-t, mert csak feleslegesen osztja meg a piacot.

    HM: El is olvastad a cikket, amit belinkeltél, vagy csak a főcímet? Nincs semmi baja, csak kosz került abba a néhány lemezbe, ez bármelyik gyárban előfordul, ahol emberek dolgoznak gépekkel.