Berta Sándor

Átlagosnál vékonyabb DVD-k a környezet védelméért

Egy cég vékony és hajlékony lemezekkel forradalmasítaná a DVD-piacot.

Az ODS Optical Disc Service által kifejlesztett úgynevezett EcoDisc csupán fele olyan vastag és fele annyi polikarbonátot tartalmaz, mint a hagyományos DVD-k. A korongok emiatt teljesen környezetbarátnak számítanak.

A szakemberek szerint csak 2005-ben csak az újságok mellékleteihez 1,16 milliárd CD-t és DVD-t gyártottak világszerte. Ezek előállításához összesen több mint 18 000 tonna polikarbonátot használtak fel. Az EcoDisc csupán 0,6 mm vastag, a súlya 8 gramm és a hagyományos DVD-knél hajlékonyabb. Ráadásul a kisebb súlya miatt olcsóbbá teheti a DVD-melléklettel rendelkező újságok postai terjesztését is.

Egy átlagos mai DVD-lemez 1,2 mm vastag, a súlya pedig 13 és 20 gramm között változik. Igaz, cserébe, akár kétrétegű is lehet és 8,5 gigabájt adatot is tárolhatunk rajta. Az EcoDisc legfeljebb egy adathordozó réteget tartalmazhat, ezáltal a tárolókapacitása 4,7 gigabájt. Hátránya pont a vékonyságából adódik, mivel a gyártó nem igazán ajánlja a használatát az úgynevezett Slot-in meghajtókban, amelyeket elsősorban az Apple notebookjaiba, a Mac minibe, néhány PC-laptopba és a PlayStation 3-ba építenek be.

Erre az ODS Optical Disc Service külön feliratban és logókkal ("Do not use Computer Slot-in-Drive") hívja fel a figyelmet. A vékonyság tehát hiába előny, ennek tükrében közel sem biztos, hogy az EcoDisc valóban forradalmasítani fogja a DVD-piacot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #7
    Tudtommal csináltak már környezetbarát, lebomló (aszem rizsből csinálták) anyagból készülő DVD-t is.. Aszem még itt az SG-n is olvastam pár éve.
  • Gabest #6
    van, 1.4 gigás, kamerákban és gamecubeban használatos
  • szombi #5
    Inkább a szélességét kellene csökkenteni, MINIDISC-é. lehet hogy feleannyi fér el rajta,
    de ha vékonyabb esetleg többrétegű is, akkor szép jövő elé nézhet...
  • Tetsuo #4
    Az újságmelléklet kihalóban van, szélessávú net mellé minek? Maga a papíralapú újság is kihalóban van. A Harmadik világba meg más okból nem kell.
    Az 1rétegű lemez is kihalóban van, ill kéne h legyen. A DVD formátummal uganígy kéne h legyen -3év múlva így is lesz..

    Spórolni ott lehetne, ha minél több rétegű lemezekre nyomják az anyagot, ill nem filmenként adnák ki, hanem kollekciónként (1 lemezre). De ez soha nem fog megtörténni, ellenkezik a piaci érdekekkel.
    A holodiscet is tized-árában lehetne már forgalmazni, ha a nagy gyártók kihagyták volna az ócska BD-t.
  • Gonz0 #3
    Monjd nekem, egy olyan ujságmelléklet dvd-t, ami miután használhatatlan lett valamilyen okból, te rohantál az ujságoshoz, hogy pótold.. Egyébként meg, játékok dettó, nemtudom te hogy vagy vele, én mikor veszek egy játékot első dolgom, hogy csinálok egy dvd képet róla a winyóra a dvd meg megy a polcra diszdobozostól.. Egyedüli probléma a filmkkelek lehet, de azok meg úgyis mind 2 rétegűek, tehát szóba se kerültek..
  • avman #2
    fuss neki mégegyszer...
  • AranyKéz #1
    Vékonyabb, hamarabb tönkremegy, hamarabb ki kell kidobni, többet kell venni belőle. Miért is környezetbarát ?